Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Příkrmy I. - obídky a kašičky

Zdravě, bez alergií, podle Fořta, Hofhanzlové a KAMYŠ :-)

Autor: správce prosinčátek , 22.4.2005
První příkrmy: U potenciálně alergických dětí doporučují doktoři začínat (u plně kojených dětí) s příkrmy až po ukončeném 7. měsíci, případně až 8. měsíci. S příkrmy se začíná v poledne, po nějaké době se může začít dávat i večer. Večer se obvykle dává kaše.



Obídky

* samotná mrkev s kapičkou (půl lžičky) za studena lisovaného olivového (nebo jiného – sezamového, slunečnicového, dýňového) oleje, přidává se až po dovaření

* po třech dnech přidaný brambor (a každou další novou potravinu nejdřív po 3 dnech od poslední novinky). Brambory jsou ale trochu sporné, Fořt ani Hofhanzlová je moc nedoporučují, Fořt říká po roce, Hofhanzlová max. 1-2x týdně.

* dále je možné dávat rýži (dle Fořta nejlépe zprvu druh Basmati – ale nevím, co to je :-). Rýži nejprve několikrát propláchnout horkou vodou a pak vodou kojeneckou (opět Fořt), vařit do rozvaření. Hofhanzlová doporučuje rýži natural, ale já myslím, že je dost špatně stravitelná, jako všechny celozrnné věci, tudíž bych dávala nejdřív po roce, spíš v roce a půl

* po rýži můžeme do polívčiček dávat i jáhly, pohanku, amarant (tak od 9. měsíců)

* podle Hofhanzlové máme obiloviny nejdřív namáčet několik hodin ve vodě

* z další zeleniny je pro úplné začátky vhodná cuketa, dýně, červená řepa

* další v pořadí je brokolice, ale ne moc, petržel, špenát (jen symbolicky) (tuto zeleninu uvádí Fořt jako zeleninu po 1. roce, je blázen, do roka by dítě mělo jíst jen mrkev a cuketu!)

* další zelenina nejdřív kolem 10. měsíce – 1 roku, u nadýmavé zeleniny vždy jen trošku: květák, kapusta, celer, zelí hlávkové i čínské, pastiňák, patison, ředkvička, fenykl, cibule, pórek, kukuřice (to je zelenina, kterou Fořt uvádí od 2. roku, já to mám posunuté)

*po roce bych klidně dala i rajče, papriku, zelené fazolky

* všechna výše uvedená zelenina se myslí vařená – syrová je pro mimi špatně stravitelná. První syrová zelenina by měla být mrkvička najemno nastrouhaná s jablíčkem, a to až po roce.

* po odstavení z plotny můžeme dle Hofhanzlové přidat zelené natě: pažitku, petržel, vojtěšku alfalafa

* asi od 10. měsíce se může červená čočka

mražená zelenina: do určité míry ztrácí svou výživovou hodnotu, ale na druhou stranu je více kontrolována na obsah škodlivin než běžná zelenina v obchodech (takže dle mého názoru občas neuškodí)
do roka nesolíme



Kašičky

* do roka bezlepková (Hofhanzlová i Fořt píšou do 10 měsíců), tedy rýžová nebo kukuřičná, později (9 měsíců) jáhly, pohanka, amarant (amarantu vždy jen trošku)


* u potenciálních alergiků by měla být nemléčná (takže rovnou zapomeňte na naprostou většinu běžně prodávaných Milup a Hami a Hippů a podobně; pozor i na lahvičkové příkrmy, občas v nich mléko je) – což asi neplatí pro děti na UM, ty už jsou na kravské mléko zvyklé

* já jsem kupovala kaše ve „Zdravých výživách“ - třeba Mišutka nebo Nomina nebo tak podobně, jsou i podstatně levnější než ty v hezkých krabicích

* kaše připravujeme ve vodě, můžeme přidat odstříkane MM

* neměla by být slazená rafinovaným řepným cukrem – já jsem dávala glukopur (hroznový cukr), med je alergen, takže bych zkoušela až později, fruktóza také není vhodná (řepný cukr – sacharóza – se prý skládá z glukózy a fruktózy).

* vylepšit můžeme ovocem – jablko, banán

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 461 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.