Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

léky trochu víc do hloubky

Autor: spravce* , 19.7.2009
Antiestrogeny fungují na podkladě zpětných vazeb mezi estrogeny a gonadotropiny. Obsazují místa, kam se normálně vážou estrogeny, ale účinek estrogenů jim chybí. Řídící struktury mozku tak dostanou falešnou informaci, že estrogenů je v těle nedostatek. Zvýšením produkce gonadotropinů se snaží tento stav napravit. Po vysazení těchto léků se místa odblokují a vaječníky zareagují ovulací, někdy i vícečetnou.



Rekombinantní gonadotropiny jsou látky účinkující stejně jako přirozené gonadotropiny , které se tvoří v lidském těle. Působí přímo na vaječníky, kde indukují ovulaci. Př je r-FSH, r-LH a r-hCG.
Jsou vyráběny rekombinací DNA. Je to proces, kdy se do rychle se množící buňky vloží gen pro gonadotropin a buňka pak při svém dělení současně produkuje hormon. Výsledkem jsou velmi čisté přípravky, které lze ordinovat v nižších celkových dávkách a po kratší dobu.

Rekombinantní gonadotropiny umožňují i podkožní aplikaci, tedy těsně pod kůži, na rozdíl od dříve nutné aplikace intramuskulární, do svalu. Velikou výhodou je, že tuto podkožní injekci si může snadno aplikovat i sama žena po zaškolení ošetřujícím personálem.

Přípravky jsou dostupné v několika formách. Injekční gonadotropiny lze aplikovat klasickou cestou pomocí injekční stříkačky s jehlou nebo nověji pomocí injekčního pera s mikrojehličkou, která bolestivost vpichu snižuje na minimum.

Močové gonadotropiny

Močové gonadotropiny fungují stejně jako rekombinantní. Jsou připraveny z ženské menopauzální moči, což s sebou nese řadu rizik pro přítomnost nečistot. V současnosti se dává přednost rekombinantním přípravkům.



Analoga GnRH

Analoga GnRH jsou látky vzniklé úpravou molekuly přirozeného hormonu. U řízené hyperstimulace vaječníků před IVF výkonem slouží k indukci ovulace. Při ní je cílem získat více než jedno vajíčko, a k tomu je dobré, aby se zablokovala produkce gonadoliberinů přirozenou cestou v těle ženy.

Dělíme je na agonisty a antagonisty. Agonisty je nutno je podávat dlouhodobě, antagonisty naopak krátkodobě. Agonisté mají krátce po podání souhlasný účinek s GnRh, tedy zvýší uvolňování gynadotropinů z hypofýzy, posléze pak ale díky svém pevné vazbě receptory hypofýzy zablokují a uvolňování gonadotropinů brání. Agonisty je proto třeba podávat dlouhodobě, aby se uplatnil jejich blokační účinek. Antagonisté mají pouze efekt blokační, lze je proto podat krátkodobě, až v průběhu stimulace samotné.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 4 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1260 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.