Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Péče o chrup malých dětí

Autor: potfůrka fikaná , 21.1.2005
 Není nadsázkou, že základem zdravého chrupu v dospělosti jsou chování a návyky, které získáme v dětství. Musíme si uvědomit, že starost a zodpovědnost o dětský chrup leží nyní výhradně na rodičích. Počátkem 90. let byly totiž zrušeny povinné školní prohlídky. Z dlouhodobého hlediska je to správný krok, protože jedině takto mohou rodiče vědomě vést děti ke správné péči o chrup. Předtím si většina rodičů ani neuvědomovala, že jejich dítě bylo dvakrát ročně organizovaně prohlédnuto a ošetřeno zubním lékařem.

Současně s tímto byla také ukončena fluoridace pitné vody jako metoda velmi nákladná a v podstatě málo účinná, neboť většina takto upravené vody se nedostala do úst (podle výzkumu až 96%), 50% se spotřebovalo na mytí a splachování. Významným faktorem byl i obrovský nárůst spotřeby balené vody, která také není samozřejmě fluoridována (fluor se vyskytuje pouze jako stopový prvek v některých minerálkách). Fluoridovány jsou pouze některé druhy solí, ale velmi slabě.

Všechny tyto faktory vedly bohužel k tomu, že se u nás zhoršila kvalita dětského chrupu. Podle údajů WHO (světové zdravotnické organizace) má u nás bezvadný chrup čtvrtina pětiletých dětí, ostatní mají v průměru čtyři kazy! V západní Evropě jsou na tom podstatně lépe a zde bychom měli brát příklad, jak se tomuto špatnému trendu postavit. Spočívá hlavně ve změně přístupu rodičů k péči o chrup svých dětí vštěpováním zdravých návyků, např. řádně a pravidelně si čistit zuby, dodržovat správnou životosprávu, pravidelně navštěvovat zubního lékaře.

Dále uvádíme několik rad, jak vytvářet u dětí správné návyky, co je z hlediska zubů přínosem a co škodí.


  • Zoubky se čistí již miminkám už od prořezání. K tomu se dají použít vatové čtverečky, na prořezané zoubky kartáček bez pasty. Pastu začít používat po druhém roce života. Je dobré nechat zubní kartáček dětem jako hračku. Nenechávejte své děti dlouho upíjet zvl. sladké nápoje z kojeneckých lahví, tyto láhve často myjte a vyvařujte, měňte často dudlíky. Před spaním děti nechte na vypláchnutí úst napít např. čisté vody bez bublinek (CO2 naleptává sklovinu).
  • Nečekejte na první kaz. Na první návštěvu k zubaři je vhodné jít ve dvou letech věku dítěte. Kazové mléčné zuby je také potřeba ošetřit kvůli zdravému vývinu stálého chrupu.
  • Zubům nevadí jen sladké. Některé druhy džusů jsou také dosti agresivní ke sklovině (cukr a kyselost nápoje - nejhorší kombinace). Jablko také nečistí chrup, obsahuje sladké šťávy.
  • V případě, že není po ruce kartáček, je možno alespoň vypláchnout ústa neslazeným nápojem nebo vodou. Pomáhá také žvýkání žvýkaček bez cukru, které podpoří tvorbu slin, které neutralizují kyseliny na zubním povlaku a odstraňují zbytky potravy.
  • Nepříliš známou metodou sloužící k ochraně zubů je tzv. pečetění. Tímto postupem se vyplní hmotou podobnou sklovině všechny jamky a rýhy na zubech, takže tam neulpí zbytky potravy.
  • Fluor je pro zdravý vývin chrupu a jeho udržování potřebný. Nachází se v některých minerálkách, v některých druzích soli, samozřejmě ve fluoridovaných zubních pastách. Dále je v tabletkách, různých roztocích a gelech, které je však třeba aplikovat po konzultaci se zubním lékařem, případně je aplikovat přímo v zubní ordinaci. Pozor na předávkování, které se projevuje např. bílými skvrnami na sklovině.
  • V současnosti mají děti do 18 let zdarma nárok na preventivní prohlídku dvakrát ročně.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1228 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.