| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Propíchnout uši či ne?

 Celkem 147 názorů.
 Jarka 
  • 

Propíchnout uši či ne? 

(2.2.2004 21:43:13)
Zdravím všechny maminky a obracím se na Vás s žádostí o radu. Kdo má zkušenosti s propichováním oušek u starších miminek, mohl by poradit. Mám půlroční dcerku a stále se nemohu rozhodnout, zda jí ouška propíchnout či ne. Když byla menší, hodně si ležela na uších a měla je stále přelomené napůl...nechtěla jsem proto dávat náušnice, aby ji netlačily a nedělalo to problémy. Jenže teď, když je starší, mám stále větší strach z toho, jaká bude její reakce a nechci jí způsobovat zbytečně bolest...stačilo mi párkrát prodělané očkování, nebylo to vůbec příjemné. Jenže znáte to. Náušnice už jsou dávno koupené, rodiče čekají, kdy už je bude nosit. Poraďte prosím, zda už v půl roce není opravdu pozdě. Děťátko už daleko více vnímá...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Propíchnout či ne? 

(2.2.2004 23:44:16)
Nejrozumnější je nechat to na věk, kdy si o tom bude tvoje holčička moci rozhodnout sama. Třeba nebude chtít nosit náušnice a zbytečně bude mít v uších díry, které jí nikdy nezarostou.
 Momi + Hani a Veri 


Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 14:53:09)
Pozdě ani ne,jen čím dál budeš čekat,tím to bude horší.V půl roce si popláče tak 5 minut,a zapomene.Nechci tu rozvádět zážitek s propichováním ve dvou letech.HRŮZA!Svědomí nás bude hryzat do smrti.
Pak si budeš muset počkat,až bude sama chtít.(Tak po třetím roce)
 blondy 
  • 

Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 17:46:40)
Taky jsem se rozhodovala jestli ano či ne. Nakonec mě přítel přesvědčil a nechali jsme je hned po prvnim očkování nastřelit. Bylo to pro ní míň bolestnější než očkování už v čekárně se na nás smála. Takže si mysliž že naušnice k holčičkám patří a čim dřív se nechaj propíchnout tim líp. Nebi vy si snad pamatujete na tu bolest když jste byli malý? Já ne
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 17:57:32)
Na bolest si nepamatuju, ale dobře si pamatuju na to, jak mi vadí, že mám propíchnutý uši, i když je mít nechci. :o)))
  
  • 

Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 18:00:23)
Jarko my jsme malé taky píchali ouška až v půl roce. dělala jí to přímo obvodačka. Já teda musela asistovat, ale bylo to během chviličky.
Sice malá bojovala jak mohla, měla jsem co dělat abych ji udržela, ale nijak extrémně neplakala. v autě s semnou teda ještě chvilku nemluvila, ale doma už bylo všechno o.k.

Já osobně pro naušnice jsem. Myslím, že to k holkám patří. Navíc dědeček byl hrdý když viděl jak vnučce naušničky od něj sluší :o). Já osobně naušnice nenosím, ale díry v uších mi nevaděj.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 18:04:08)
Tady nejde o bolest, očkování taky bolí, ale o to, že za své dítě děláte nezvratné rozhodnutí, se kterým ono samo nemusí později souhlasit. Navíc jsou náušničky nepraktické, zatrhávají se o oblečení, při hře si lze snadno roztrhnout boltec (můžu dokumentovat :o), a navíc je to v podstatě implantování kovu čili cizorodé látky do lidského organismu - když rána zarůstá, je otevřená v těsném kontaktu s kovem...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 18:05:40)
Btw., proč si myslíte, že to k holkám patří? Není to trošku přežitek? Dřív si také vdané ženy zahalovaly vlasy a dneska už nikomu nepřijde, že by k vdané ženě utažený čepec "patřil". Podle mého názoru je nejvyšší čas téhle podivné segregace zanechat. :o)
 Vesi.. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 18:11:31)
Když už, tak raději dříve, boltec je tenší a mín to bolí, dítě rychleji zapomene. V těch dvou letech to již musí být docela trauma, to bych raději počkala až opravdu bude sama chtít.
Nás to čeká zítra, při tříměs. kontrole, auvajs, no, chci ji mít "ozdobenou" a to jsem si myslela, než se narodila, že mi to bude jedno..
  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 18:14:42)
Monty a ty znáš nějakou holčičku která nechce nosit naušnice?
  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 18:15:14)
Já nevím Monty, není lepší abych jí nechala propíchnout uši te´d pod dozorem lékaře než aby za 10let jí propíchla uši špendlíkem kamarádka na záchodě? :o)

Nebo možná už jen kvůli těm naušnicím co jí nechal dědeček udělat.

My jsme o tom ani nijak nepřemýšleli, že by naušnice neměla, prostě jsme chtěli.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 18:30:00)
Danino, mám minimálně deset kamarádek a známých, možná dvacet, které náušnice nenosí a kdyby neměly propíchnuté uši, vůbec by jim to nevadilo. :o) Nikdy nemůžeš vědět, jaký světonázor bude mít stran náušnic tvoje holčička. :o)
Btw., já si myslím, že až se v těch deseti rozhodne, není vůbec problém ji někam vzít a nechat jí náušničky nastřelit. Spínacím špendlíkem na záchodě se to dělalo za mého mládí, kdy tato možnost vzhledem k totalitnímu režimu nebyla. :o)
  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 18:35:10)
No právě Monty já to mám taky vžitý ještě z mládí :o))
vidíš a já nevím o žádné co naušnice nenosí, krom mně :o) jenže já je nenosím z důvodu, že v uchu snesu jen zlato a já jsem ujetá na stříbro takže proto naušnice nemám.
Pokud jde o holku které by vadilo že má propíchnutý uši tak neznám žádnou... a že jich znám :o)

Není lepší že si to odbyde takhle malá než to podstupovat v 10ti?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 18:38:07)
Danino, co člověk, to názor. :o) Já jsem prostě zastáncem toho, aby se nevratné estetické operace (propichování uší, obřízka apod.) prováděly až tehdy, kdy se k tomu mohou děti samy vyjádřit...
  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 18:43:15)
Jasně. :o)
 Jitka_holky_2000_2002 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 20:15:08)
Zdravím Monty i Daninu,

ahoj holky.
Doufám, že je Kity ok. Musím se podívat na Mamilinky.
Jinak já jsem pro píchání oušek. Moje švagrová (26) moc lituje, že nemá náušničky, ale bojí se jít na píchání a tak je dodnes (znám jí od 16 let) nemá a odhodlává se. To je zase druhá věc.
Moje Šárka si náušnice vysloveně užívá. Budou jí 4 a když by propíchnutí neměla určitě by jsme šly teď a to si moc představit neumím. Šárka si náušničky ráda střídá a u dědy ve zlatnictví loudí každou chvilku jiné na půjčení. Prostě jsem moc ráda, že jsem se rozhodla pro píchání. No u nás ve zlatnické rodině bych asi jinak byla stejně ukamenovaná.
Pa Jitka
 Jitka_holky_2000_2002 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 20:18:58)
Ahoj Monty ještě jednou.
No já bych rozhodně propíchnutí oušek nepřirovnávala k obřízce. To je trochu silná káva.
Já vím, že máš vždycky super názory a vážím si tě za ně, ale tentokrát nesouhlasím.
Jitka
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 21:21:53)
Jitko, já nemyslela, že je to tak drastické jako obřízka, ale že je to taky nevratné. :o)
Mám na tohle asi vyhrocenější názor, díky vlastní zkušenosti, fakt jsem si s tím uchem užila... nikomu bych nepřála zažít, jak je to nepříjemné, když ta protržená dírka skoro čtvrt roku hnisá, ucho je nateklý, červený... proto bych podobnému riziku sama svou dceru nevystavila, ale jak říkám, co člověk, to názor. :o)
 Kristýna + Magdalenka 2,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(4.2.2004 1:01:53)
Naprosto souhlasím s Monty, ačkoliv jsem se svým menšinovým názorem prošla "rodinným peklem". Až a pokud vůbec bude naše princezna náušnice chtít, ráda jí nastřelení dopřeju. Ale rozhodně si nemyslím, že náušnice dělají holku. Ta naše je pro nás krásná i bez zdobení. K.
 honey 


Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 18:16:49)
Monty, souhlasím s Tebou. Naší holčičce byly 2 roky a náušničky jsme jí zatím nedávali. Chceme počkat, až je bude chtít sama. Já teda doufám, že je chtít bude, mně se to na ženách líbí, ale to rozhodnutí bude pouze a jen na ní. No a kdyby je náhodou nechtěla, tak se svět nezboří.
 Martina+Ema(11 měsíců) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout či ne? 

(3.2.2004 20:20:10)
Zdravím, my jsme naší Emičce nechali propíchnout ouška po přeočkování na tetanus - tedy po ukončení šestého měsíce. Bez bolesti se to sice neobešlo, ale za pět minutek se na nás zase smála. Ouška se zahojila během 14 dní.Předpokládám, že jednou bude ráda, že naušnice má (bude-li po mně, tak určitě). Martina
 segra 
  • 

podle me neni pravda, ze nausnice k holkam patri 

(4.2.2004 12:51:05)
Ja si nemyslim, ze to k holkam patri. Rodina a blizci pratele (po)znaji pohlavi sveho ditete i bez nausnic, a kolemjdoucim do toho nic neni. Venovane nausnice pro me rozhodne nejsou vhodnym argumentem - kdyby nekdo venoval memu diteti piercing oboci nebo ostnaty obojek, taky by me nepresvedcil ;-)

Souhlasim s Monty, ze je to kazde(ho) osobni vec. Zaprve kvuli tomu, ze je to jako kazdy zasah do organismu spojeno s urcitymi zdravotnimi riziky (krome jiz jmenovanych napr. jeste moznost, ze se trefi do nevhodneho akupunkturniho bodu), zadruhe proto, ze to - mozna i natrvalo - zmeni vzhled ditete, tak proc to delat dokud nevime, zda s tim dite souhlasi.

Sama pichnute usi nemam, a jsem rada.
 VeronikaVeronika 


Naušničky klidně... 

(4.2.2004 13:58:58)
Já jsem klidně pro naušničky. Myslím, že většina holčiček či žen naušnice nosí. A pokud je nosit nechce, tak nevidím důvod až z toho bude mít rozum a rozhodne se tak, aby si je sundala. Pokud vím, dírky zarostou, takže jediné co zůstane na uchu je tečka po dírce. Děti jsou samostatné osobnosti, mají právo volby, jistě, ale jsou věci, které za ně rozhodují rodiče. Prostě proto, protože jsou děti a jsou věci, ze kterých rozum nemají. Třeba je necháváme očkovat, i když na to v dospělosti mohou mít názor že to není dobré... Nebo se je snažíme krmit ovocem a zeleninou - kdyby bylo na nich, jistě bude spousta jíst pouze čokoládu... Nebo je posíláme do školy, což nepřijímají s povděkem. Prostě jsou to děti, bytosti, se kterými je nutno diskutovat, ale také se za ně musíme rozhodovat. A pokud někdo chce dát holčičce (nebo i klukovi) naušnice, tak proč ne?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Naušničky klidně... 

(4.2.2004 14:03:17)
Prcku, tak to se moc pleteš. Mě dírky v uších nezarostly a to nenosím náušnice léta. Není to tečka, je to dírka.
Btw., očkování apod. je v zájmu dítěte, ale fakt nechápu, k čemu mu bude dobré, když bude mít v uších díry. :o)
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Naušničky klidně... 

(4.2.2004 14:07:20)
Brala jsem to z vlastní zkušenosti - měla jsem v období puberty dírek 6 a když jsem naušnice vytahala a nechala jen ty dvě klasické, ostatní zarostly. A ty tečky jsou vidět jen po dvou - dvě zmizly úplně:-)
 Momi + Hani a Veri 


Re: Re: Naušničky klidně... 

(4.2.2004 18:06:18)
Monty,tebe tie dierky musia strašne prekážať.To ťa to tak obťažuje?To kvoli tomu nemáš rada rodičov?
Všimne si to vobec niekto?

Máte pravdu,je to zažité v ľuďoch, v podstate tradícia. No čo,každý národ má svoje tradície.A keď to chcete zmeniť,tak hurá do toho,ale ešte vela vody pretečie... Len neodsudzujte maminy,čo deťom tie naušnice dali.Dejú sa aj horšie veci na deťoch!

(Ja sama som naušnice nemala do 20 rokov,potom ma to chytilo,že som si dala prepichnúť uši,a teraz znova nič nenosím.Ale že by ma to deprimovalo...)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(4.2.2004 18:13:16)
Momino, samozřejmě že to není nejhorší forma týrání, jakého se mohou rodiče dopustit na dítěti. :o) Já si prostě jen myslím, že se o takových věcech mají lidé rozhodovat svobodně, až budou sami chtít. Po pravdě řečeno, když jsem do roztrženého ucha dostala zánět, tak jsem byla hodně vzteklá, že mi kdy nechali dělat dírky... ale jinak NE, neproklínám kvůli tomu svojí mámu, nicméně byla bych daleko raději, kdybych ty dírky neměla. :o)

Je to každého věc, jestli chce dětem strkat něco do uší nebo ne, jen říkám svůj názor. :o)
 Momi + Hani a Veri 


Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(4.2.2004 18:19:22)
...jasné že je to každého vec :-)...
...keď nám sa chlapec nepodaril,a holky sú s naušnicami tak krásne ;-)...
...dúfam že s nimi žiadny problém nebude.
 Toci 


Re: Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(4.2.2004 21:29:10)
Ahoj, taky máme holčičku - skoro 5 měsíců a minulý týden jsem jí nechala náušničky píchnout. Dlouho jsem uvažovala, jestli to mám rozhodnout za ní nebo počkat, až se rozhodne sama, ale opravdu neznám holčičku, která by nechtěla mít v ouškách náušničky. Tak jsem se po dohodě s naší obvodní doktorkou, která tvrdila, že pokud náušničky ano, tak nejlépe teď dokud je malinká, rozhodla. Je pravda, že plakala, ale myslím, že té bolesti bylo míň než vzteku z toho, že jí drželi tak, aby se nehýbala :o)
Souhlasím s Prckem, že jsou prostě věci, které rozhodují rodiče. Např. já zastávám názor, že pro dítě je nejlepší kojení, ale je spousta maminek, které pro to, aby se např. mohly vrátit do práce své dítě nekojí (samozřejmě teď nemám na mysly ty, které kojit z nějakého důvodu nemohou) a přitom je to asi důležitější než dírky v uších. Já mám náušnice od devíti měsíců, sama jsem si pak ve čtrnácti nechala další dvě nastřelit a teď jsem je vyndala, nechala si jen ty dvě původní a prázdné dírky nejsou vůbec vidět a rozhodně mi nevadí, že je tam mám. Třeba si do nich zase někdy ty náušnice vrátím :o)
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(5.2.2004 23:47:43)
Anetce jsme dali nausnicky tyden po ockovani trojkombinace ve trech mesicich. Vztekala se strasne, ale proto, ze jsme ji drzely, mezi prvnim a druhym uchem si broukala se sestrickou a smala se na ni. Musim konstatovat, ze ockovani byl daleko drastictejsi zazitek nez nausnicky, coz pro mne jako pro matku prvniho ditete bylo docela prekvapeni. Jeste si na usi neumi sahat, tak se nam to zahojilo temer hned, ani jsme o nejakem poraneni nevedeli. Sestricka mi dokonce rikala, ze ten mesic davala nausnicky i dvema klukum.
Nausnice podle mne patri k divce stejne jako sukne a pokud je to kulturni prezitek, tak si myslim, ze puvabny. Zduraznit neznost a zenskost se mozna v soucasne emancipovane dobe nenosi a vic IN je holka, ktera sukne zasadne odmita a hraje si s autama a sroubovakem. Troufam si rozhodnout jako matka za ni, ze ted se budeme ridit tradici, ktera rika, ze holky nosi nausnicky, a pak se budu snazit respektovat, pokud je v patnacti zahodi nebo si jich necha nastrelit jeste dvacet.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(5.2.2004 23:58:32)
Ivo, u nás to probíhalo podobně, teď budou holčičce tři roky a na naušničky je hrozně pyšná, stejně jako na culíky a na to, že se jí točí sukně:o). Po té co jsme museli staršímu synovi ve dvou letech ostříhat zlaté "prstýnky", protože mu lidi říkali zásadně holčičko a on byl naštvaný, si všechno to holčičkovské užívám a ona naštěstí taky:o).

E.
 Madla K. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(6.2.2004 0:17:22)
Myslím,že méňe bolestivé rozhodnutí je si naušnice vyndat,než nechat si píchnout uši.Mám 2dcery obě mají naušnice a nevšimla jsem si,že by to na nich nechalo ňáké následky.2letá dcera hodinu po píchnutí nevěděla,že jsme jí "týrali"-jak tu někdo napsal-.A přirovnávat to k obřízce?!Proboha,uši se píchaj v 5měsících a obřízka se dělá v 5letech.A to už zážitky z bolesti jistě jsou.Uznávám,že pokud jsou s dírkama problemy v podobě zánětu atd,tak je to k vztaku.A že se nosej naušnice někde jinde?Fajn,až dcerám bude 18let,tak ať si je daj třeba do oka-jejich věc.
 Jitka_holky_2000_2002 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(6.2.2004 21:57:26)
Milá Ivo,
mluvíš mi z duše.
Asi jsem nemoderní, ale culík, sukně a náušnice to je něco co k holčičce patří. Moje 3 letá Šárka to myslím vnímá úplně stejně. No a jestli si náušničky časem sundá (o čemž pochybuji) je to její věc. Určitě je snadnější je vyndat než si jít nechat propíchnout ucho k doktorce.
Jitka
 Svatak 


Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(8.2.2004 22:25:28)
Co mají dělat holčičky a někde i chlapci v určitých kmenech v Africe? Já když si vzpomenu na ty talíře, co mají ve spodním rtu, nebo v uchu (a to je to nejmenší), tak mi příjde tradice náušniček u nás ne tak drastická.
 Kahlan+5 


Re: Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(8.2.2004 22:56:35)
V Africe a v jinych kulturach je to uplne totez jako u nas, jen v extremnejsi forme. "Civilizovani" lide nektere ritualy (zenska obrizka, nasazovani kruhu na zensky krk ci iniciacni ritual chlapcu)povazuji za barbarske, ovsem pichani ousek malych holcicek jim prijde naprosto normalni. Oboji ma ovsem stejny puvod, je to ritual, tradice dochovana od nepameti. At se nad tim zamyslite, jak chcete, skutecne pro pichani usi nenaleznete jiny duvod, nez ze se zeny odjakziva zdobily, ze je to obecne povazovano za hezke. Neexistuje zadna pridana hodnota, jako ze by nausnice pozitivne pusobily na nejaky akupresurni bod - spise naopak. Jak tady uz nekolik zen napsalo, z noseni nausnice mely i komplikace. Mozna je pro mnohe to, ze se neco delalo vzdy, duvodem v tom pokracovat. Proc ne, neni na tom nic spatneho, kazdy at si dela co chce, ne? A prave proto sve budouci holcicce pichnout ouska nedam, at si to sama zaridi, az bude chtit. Az to bude jeji rozhodnuti, treba i ve trech letech.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(8.2.2004 23:01:55)
Tak to já jsem matka despota, ve třech letech bych dceru opíchat nedala, jen ať si počká aspoň na základku :o) Ale na druhou stranu, kdyby móóóc chtěla, udělala by to jako kdysi sousedovic kluk - v pěti letech přišel po vzoru tatínka domů s velkým kruhem v uchu, pomohl mu k ní tuším starší brácha nebo kamarád nebo tak ;o)

S.
 Svatak 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(8.2.2004 23:15:25)
Nezlob se, ale nemohu souhlasit se srovnáním, že obřízka a propíchnutí uší pro náušničky je v podstatě oboje barbarství. Obřízka (u mužů) vznikla ze zdravotních a hygienických důvodů, u žen to je o něčem jiném (ten se provádí jen kvůli mužské ješitnosti) - to je barbarství, když i v současné době je tento naprosto zbytečný zákrok prováděn u dívek okolo deseti let při vědomí a naprosté absenci lékařského ošetření po obřízce.
 Kahlan+5 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(9.2.2004 8:11:54)
Svataku,

ja jako civilizovany clovek vnimam zenskou obrizku jako barbarstvi. Ovsem v kulturach, kde se delala odjakziva, to berou jinak. Tim chci rici, ze kazda kultura ma posunute vnimani toho, co je extremni a barbarske. To je vse. Kdyz bude chtit moje dcerka jednou ve skolce nausnice, dostane je, a to uplne bez problemu. Jako miminko - ne. Jeden z duvodu take je, ze pokud bude stejne ziva, jako syn, byla by to otazka casu, kdy by si usi poranila. Ted mne jeste napadlo, ze se mi opravdu libi tak tri, petilete holcicky s peknymi nausnickami. Ale u miminek se mi nausnice uprimne nelibi (takze ona i ta esteticka stranka neni tak jednoznacna).

Jeste k tomu, ze jako "nenausnickova" asi vyznavam alternativni styl. Nevim sice, co si pod touto nalepkou predstavujes, nicmene ja: pouzivam papirove pleny, mirne se licim, rada se pekne oblekam, kojila jsem rok, nez se syn odstavil sam. Na druhou stranu jsem jela porodit do Vrchlabi (do vody), Šimona jsem hodne nosila v satku a jeste trochu alternativy: od 15 mesicu syna chodim do prace a na rodicovske je manzel (na vlastni zadost). Tak ted nevim, jestli jsem alternativni, a tim padem nesmirliva:-)))

Je to opravdu legrace, proc se hned, pokud se objevi opacne nazory, se okamzite zacnou pouzivat jakesi nalepky. Pokud jsem si vsimla, nikdo tu nezacal rikat: jste spatne matky, kdyz davate pichat ouska miminkam. Zato se tu objevilo, ze nenausnickove maminky jsou nesmirlive:-) Nic ve zlem, jen mne to pobavilo:-)
 Jitka_holky_2000_2002 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(9.2.2004 9:08:54)
Ještě chci napsat, že i když se mi náušničky líbí, nebylo to lehké rozhodnutí. Se svou první holčičkou jsem návštěvu u doktorky (píchání)oddalovala a bála jsem se. Šla jsem se ségrou a babičkou. Manžel zůstal nervózní doma se slovy "s tím nic nechci mít". Malou jsem držet nemusela a čekala jsem cca 5 minut venku. Slyšela jsem řev a proklínala jsem se !!! Jenže pak sestra zavolala vešla jsem a malá se chechtala u doktorky v náručí. Neplakala nikdy ani doma při mazání a protáčení náušniček. Se svou druhou holčičkou už jsem šla klidně sama jen kočárkem.
Jitka
 Svatak 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(11.2.2004 13:27:49)
Jéje, promiň, já jsem Tě nechtěla "onálepkovat", to v žádném případě. V jednom máš asi pravdu, když má náušničky miminko a jsou velké, tak to vypadá fakt děsně. A kupovat velikosti dle věku dítěte - to zase docela leze do peněz. Taky jsem viděla náušničky z polodrahokamů, to taky vypadá jinak. A ještě k té péči o dítě. Začala jsem už v těhotenství chodit na břišní tance, pokračujeme celou dobu až doteď, kdy je Terezce 20 měsíců. Náušničky mají všechny holčičky (asi 6) a jsem jediná, kdo ještě kojí (Terezka je tam nejstarší).
 segra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(9.2.2004 14:17:38)
Akupunkturni body mohou pusobit ruzne - kdyz trefis spatne, mohou z toho byt ruzne komplikace, ale pri "dobrem zasahu" zase ruzne klady (nekde jsem cetla, ze pirati nosili nausnice prave kvuli zostreni zraku - jen mi neni jasne, jestli si skoleneho akupunkturistu ukradli z nejake cinske dzunky? ;-)).

Nicmene se mi nezda, ze by v nasi kulture byly nausnice noseny (a detem napichovany) ze zdravotnich duvodu... A myslim, ze jen malo rodicu se nad moznymi dusledky tech "nepatrnych direk, ktere nikdo nestuduje" zamysli natolik vazne, ze kdyz uz si ty nausnicky pro holku nemohou odpustit, tak by aspon zasli za akupunkturistou, aby jim oznacil nejaky co mozna nezavadny bod :-(
 Momi + Hani a Veri 


akupunkturny bod 

(9.2.2004 14:57:34)
Teda vobec neviem na akom princípe to funguje,ale "náš" doktor ten správny bod na pichnutie hladal nejakým prístrojom. Označil si ho a potom prepichol.Ja mám z toho lepší pocit a dúfam že oprávnene :-)
 Martina(synové13+7) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naušničky klidně... 

(11.2.2004 8:51:13)
Souhlasím s tímto příspěvkem a s Monty.Náušnice mám nikdy mi potíže nedělaly,nikdy jsem o nich více nepřemýšlela, ale myslím si, že v jiných kulturách takle přijímají a neuvažují třeba o ženské obřízce.A to je špatné.Proto by mělo být ponecháno každému člověku právo volby.
 Žureček 


Re: Propíchnout uši či ne? 

(6.2.2004 0:10:04)
My nechali naušničky píchnout ve 4 měsících, brala jsem to dramaticky a bála se toho jak čert kříže. K mému překvapení to Em nesla velmi dobře, při samotném píchnutí samozřejmě byl řev, naušnice byly snad do 30 sekund na svém místě a nastal klid, žádný pláč, připadalo mi, že vůbec nezaregistrovala, že má naušnice, do 14 dnů se vše zahojilo.

Záleží na každém jestli naušnice ano či né za své rozhodnutí neseme odpovědnost-my-rodiče. Co člověk to názor !
Quatro
 Jana, 2 dcery 
  • 

Re: Propíchnout uši či ne? 

(6.2.2004 7:17:59)
Mám dcery dvě, 8 a 4 roky. Mí rodiče i tchyně zakoupili náušnice hned po jejich narození. Dodnes
je mám pečlivě schované v krabičkách, zastáváme s manželem názor, že až budou dcerky samy chtít, vše zařídíme, nášničky případně koupíme /větší/, ale AŽ BUDOU SAMY CHTÍT...Připadá nám totiž propíchávání uší malým miminkám jako nějaký rituál z dob dávno minulých.../Bohužel, rodiče i tchyně naše argumenty
přijímali jen velmi těžko./A navíc - já mám uši propíchnuté od svých sedmi let, ale nášnice stejně nenosím, prostě mi vadily, takže hned, jak jsem začala
"brát rozum", jsem je odložila...:)
Pevné nervy, ať se rozhodnete jakkoliv.
Jana
 Jarka, 1 dítě 
  • 

Re: Bolest a rozhodnutí 

(6.2.2004 9:00:43)
Po přečtení všech předchozích názorů jsem se rozhodla popsat vlastní zkušenost: Moje maminka (na svou dobu velice pokroková) se řídila názorem Monty a uši mi propíchnout nedala. Pamatuju se na dobu, kdy si mě ve škole pletli s klukem a kdy jsem kamarádkám "strašlivě záviděla", že ony mají náušničky a já ne. V jedenácti letech byla moje touha po náušnicích tak silná, že jsem byla ochotná podstoupit tu bolestnou chvilku, kdy mi propíchnou uši. Na bolest se pamatuji velice dobře, uši mi propichovala sestřička v ordinaci dětské lékařky, hned mi nasadila zlaté náušnice, přesto mi jedna dírka asi 14 dní hnisala, takže jsem si to opravdu "užila". Velice dobře si pamatuju taky na ten pocit vzteku a bezpráví, že jsem tu anabázi s náušnicemi musela zažít "díky své matce". Po svých zkušenostech jsem nechala dceři propíchnout ouška ve třech měsících, plakala cca 5 minut a žádné problémy s náušničkami neměla. Fakt je ten, že jsem vůbec neuvažovala jako Monty, tedy v tom smyslu, že rozhoduji za svou dceru, ale stejně si myslím, že když jednou nebude chtít náušnice nosit, tak je prostě vyndá z uší.
 Hanka, Kaja 8.mesicu 
  • 

Re: Bolest a rozhodnutí 

(6.2.2004 19:03:17)
Dala jsem Kaje pichnout usi po ockovani trojkombinace v peti mesicich. U samotneho zakroku jsem sice nebyla, ale plakala daleko mene nez pri ockovani. Kdyz jsem si pak pro ni sla, tak se na mne, sestricku i doktorku smala. Vzpominam si na svoji stejne starou sestrenici a kamaradku, ktere nemely pichle usi. Sestrenici s kratkymi vlasy oslovovaly chlapecku a obe holky nam pichle usi i nausnice zavidely. Dokonce si pamatuju, ze kamaradce nechali rodice dovezt nausnice-klipsny tenkrat z NSR a ze si dodnes pamatuju jak byla v cca 10 letech stastna, ze ma konecne nausnice. Zajimavy je pristup v pichani ousek. Mne (rocnik 73) pichali usi hned v porodnici a moji segre (rocnik 79) v porodnici to pry uz nedelali a na obvode jim to pichnout nechteli, tak jsme jeli ke zname sestricce az kdyz bylo segre asi 10 mesicu a pamatuju si, ze desne rvala :-))))
 Kahlan+5 


Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(7.2.2004 17:42:55)
Mám naprosto stejný názor jako Monty. Propichování oušek je zásah do těla, o kterém si má každý rozhodnout sám. Sama je propíchnuté nemám (matka byla stejného názoru), nikdy mne ani nenapadlo náušnice chtít a jsem svým rodičům vděčná, že toto rozhodnutí nechali na mně. U svých případných dcer se zachovám stejně. Zatím mám 18m syna a nenapadlo mne mu uši nechat propíchnout. A přece dnes i někteří muži náušnice nosí- ovšem u nich je to jejich rozhodnutí, u drtivé většiny žen bylo rozhodnuto bez nich. Mimochodem, můj muž kdysi nosil náušnici, a na uchu je to vidět, prostě dírka se nezahojí tak, aby nebyla vůbec vidět.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(7.2.2004 19:09:13)
Však tě nikdo nenutí, abys nechala svým dětem píchat uši. Někdo píchá, někdo ne.:-)
 Madla K. 


Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(7.2.2004 21:35:09)
Mluví se tu o tom,že dírky po vyndaných naušnicích se nezahojí,jsou vidět a bla bla bla.Pihy jsou taky vidět a co?Asi je to o žebříčku hodnot.Moje starší dcera má na břiše dvě nemalé jizvy po operacich střev.Pokud si jednou vyndá naušnice a bude mi vyčítat dírky,tak ji budu považovat za blbce.Na světě je spoustu životně důležitějších věcí,než viditelná dírka na uchu.
 hubertxy 


Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(7.2.2004 21:51:23)
Pihy jste jí taky dali nastřelit, protože to k holčičkám patří? :o)

Ty Madlo zaměňuješ dvě věci - propíchnutí uší se nestane samo od sebe jako pihy, ani díky zákroku, který zachraňuje zdraví a život (jizvy po operaci), je to čistě estetický zákrok, vycházející z nějaké dávné tradice, podle níž mají ženy nosit náušnice. Ale těch holčiček se nikdo neptá, jestli budou chtít, automaticky se předpokládá, že ano, a proto se jim působí bolest. Nemohou se svobodně rozhodnout. O to tady jde.
 Madla K. 


Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(7.2.2004 23:13:24)
Ne,jen chci vědět,jak se člověk,který je na mrtvici z dírky v uchu vyrovná třeba s pihou na uchu a nedej bože na nose.Co se týče jizev u mé dcery,tak jsem o tom taky musela rozhodnout já,tak jako o naušnicích.Pochop,měla 900g a před 10lety to byl docela problém.Doktoři nevěděli do čeho jdou a já k tomu kroku musela dát souhlas.Takže má moje dcera morální nárok mi vyčítat jizvy?Navíc ani jedné dceři jsem nedala naušnice z ňáké tradice,ale protože si myslím,že větší procento holek je chce.Taky je to možná tím,že jsem ještě neviděla plačící holčičku nad tím,že má naušnice,ale naopak.Jinak každý at si dělá co chce.Moje kamarádka měla taky názor,že ne.No tak ne.A vlétě se píchalo,neb její 11letá dcera usoudila,že jo.Kamarádka zlatnice splácala naušnice,zapřáhl se známý doktor na chalupě a šlo se na věc.Káplo pár slz a výčitek.Závěr kamarádky?-Jsem kráva,mohla to mít dávno za sebou a nemusela o bolesti vědět.Dnes je vše v pohodě o bolesti už se neví,takže i tak se to dá řešit.Jen si myslím,že je to náročnejší,než si ty naušnice vyndat.Prostě pro mne není dírka v uchu problém.Já sema nikomu uši nestuduji.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(8.2.2004 0:48:31)
Madlo, to ale není tak, že bych třeba já byla na mrtvici z dírky v uchu - i když bych jí tam ráda neměla. :o) Prostě si jen myslím, že tahle tradice je přinejmenším divná a že by se o takových věech měl rozhodovat každý sám, až bude chtít, jako ta dcera tvé kamarádky. Když už pro nic jiného, tak proto, že 11ti letá holka už ví, že to bolí proto, že chce mít dírku v uchu, zatímco miminku se "ubližuje" a ono nechápe proč. Mě je fuk, jestli ho to bolí málo nebo hodně, svému dítěti bych to neudělala, ani kdyby to "jen" štíplo... ale jak říkám, je to každého věc, když to někomu připadá normální a správné, ať si to dělá.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(8.2.2004 8:22:07)
Monty, Lucie a ostatní, od kterého věku si asi tak myslíte, že by se dítě mělo rozhodnout? :-) Např. už ve školce, kdy bude plakat, že Anička odvedle má naušničky a ona je chce takýýý. A potom v 15-ti letech si je zase stejně sundá a nebude je nosit.... Nebo až v těch patnácti, když si třeba bude chtít nastřelit dírek 10? Já tohle vaše hádání a hašteření vůbec nechápu. Já naušnice nosím, kdy chci, když nechci, tak si je nevezmu. Dírky mi v uchu vůbec nepřekážejí ani nevadí. Vy je každé ženské studujete, jestli je má? Ať si dělá každý co chce, vy si moralizujte ve své rodině a ostatní nechte napokoji. Samozřejmě si pište, co chcete, ale ne takovým tónem, jako by ostatní, co nechaly píchnout, byly ty nejhorší maminy, protože ubližují svým dětem.
Já jsem např. moc ráda, že jsem měla uši už propíchlé a nemusela si je nechat píchat jako dítě. Kéž by mi to takhle udělali rodiče i s pupíkem:-), pak bych se s ním nemusela trápit v dospělosti :-)))
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(8.2.2004 8:36:57)
Jinak co mám vypozorováno, tak s moralizováním tady mají problémy jen ty maminky, které samy uši píchnuté nemají.
 Toci 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(8.2.2004 9:29:45)
Svůj názor na náušničky už jsem zde psala, ale chtěla bych vám napsat, co mi vyprávěl jeden pán, který u mě byl tenhle týden. Když viděl naší Viktorku, tak se celý rozplýval, jaká je fešenada, a že už má náušničky. Oni prý nechali svojí malé (nyní už čtyřiadvacetlileté) píchat ouška při odchodu z porodnice. Když jí je pak ve dvou letech sundali, protože bylo třeba naušničky vyčistit, tak malá stála u okna, držela se za ouška a snad pět minut řičela, až prý byla úplně rudá. Pak se trochu uklidnila a stále plačící říkala - sebrali náušínky, chci zpátky náušínky. Takže si myslím, že už dvouletá holčina může mít obrovskou radost z propíchnutých oušek, ale těžko už by si o to sama řekla...
 Sylva2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(8.2.2004 9:37:07)
Miško, tvrdit to, není příliš fér. Já uši píchnuté mám už od miminka a naší malé jsem je už píchnout nedala. Moralizovat tady nehodlám, jen podotýkám, že od té doby, co nenosím náušnice, asi pět let, jsem měla jen jednu těžkou migrénu. Předtím už od dětství nejméně jednu do měsíce.
Zdraví Sylva
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(8.2.2004 9:53:17)
Sylvo, vždycky někomu něco sedne, druhému ne. Ale pochybuji, že migrény byly z naušnic. Protože uši máš snad propíchlé napořád, kdyby to bylo z toho, měla bys je stále. A patnáctiletá dívka taky nepozná, jestli ji propíchnutí uší bude dělat problémy nebo ne.
 Sylva2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(8.2.2004 10:02:26)
No, já na to, že migrény byly z náušnic žádný vědecký důkaz nemám, ale vzhledem k tomu, že v dané době se v mém životě změnila jediná věc a to úprávě ty náušnice, tak se tato spojitost nabízí. Navíc třeba moje migrény nesouvisely s tou dírkou, ale s tím kovem. Byť moje náušnice byly většinou zlaté. Ale hlavně si myslím, že 15 letá dívka je již dost dospělá, aby si případné následky dokázala uvážit sama. Jak jsem řekla, nehodlám tady moralizovat, ale chtěla jsem jen upozornit, že nic není černobílé. A pokud jsou některé maminky na vážkách, pak by mohly zvážit i tuhle moji životní zkušenost. Ty velmi svobodné roky bez léků a věčných bolestí hlavy a různých omezení, která to sebou neslo, mi za tu malou ztrátu krásy opravdu stojí.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(8.2.2004 10:09:10)
Sylvo, jenže na zlato má spousta lidí alergii. Já např. taky nemůžu mít v uchu zlato, hnisají mi z toho dírky. Takže ono stačí jen vyměnit kov a je to.
 Kahlan+5 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(8.2.2004 22:21:11)
Misko

zadneho moralizovani jsme si nevsimla. O mnoho prispevku dale byl dotaz vahajici maminky. Jako reakce na tento dotaz prisly prispevky pro a proti. Kazdy ma na vec jiny nazor. Vetsina maminek je zrejme pro pichnuti, ty, ktere nesouhlasily, tak cinily bud proto, ze s nausnicemi maji negativni zkusenost (Monty), nebo ty, ktere jsou principialne proti ZBYTECNEMU zasahu do lidskeho tela (treba ja). Je-li vysloveni opacneho nazoru nez je tvuj moralizovani, zrejme ti neni jasne, co toto slovo znamena. Diskuse mi prisla naprosto vecna, v niz nikdo nikoho nenapadal (tedy vyjma tveho prispevku samozrejme).
 tangerine3 


Re: Bolest a rozhodnutí 

(9.2.2004 23:34:14)
Souhlasím s miškou,at si to každá maminka rozhodne sama,tento zásah do dětského organismu není natolik závažný,aby nemohl být proveden,nezpůsobí holčičkám žádnou újmu na těle ani na duchu. Ouška je třeba ale propíchnout co nejdříve,dokud je tenký boltec,miminka to téměř necítí,nejlépe mezi 2-3.měsícem,očkování předem není nutné.S dcerkou jsem propichování absolvovala ve 3.měsíci,a to,že chvíli plakala, způsobilo pouze špatné zavírání náušniček,takže-předem vyzkoušet!
Migrény mohou být vyvolány i působením kovů,ale nebývá to příliš častý případ a téměř vůbec se nevyskytuje u zlata,je to nejlepe snesitelný kov na kůži.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(10.2.2004 16:42:13)
Mě zase u plastického chirurga nedávno řekli, že na zlato je nejvíc lidí alergických, tak nevím. Já teda zlato v uchu mít nemůžu.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(10.2.2004 16:52:11)
Btw., jsem taky alergická na zlato. :o)
 Gabina 15let 
  • 

Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(15.7.2004 20:45:44)
Neni pravda,ze usi treba picha co nejdriv.Mne dala mama pichnout us uz v porodnici-a na jednom uchu mam dirku mam uplne ve predu nahoru,druhou uplne vepredu dole!ze prej moje lalucky byly hodne male.No to je argument.Tak proc nepockat,az usi budov vecsi?Nejen usi propichnout,ale aj presne propichnout je umeni.A do maleho lalucku se nejde jenom tak strefit.Muj nazor:Maminky,s pichanim ousek pockejte!Nic vam neutece!
 Martina(synové13+7) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(11.2.2004 9:43:47)
Uši mám propíchnuté, jak už jsem psala, nikdy jsem se nad tím nepozastavovala,nikdy mi to nevadilo..Ale ve všem souhlasím s Monty.Protože lidé takto smýšlejí, neberou člověka jako osobnost, neustále děti někam škatulkujeme a jakoukoli odchylku od zavedené normy nebo tradice hodnotíme negativně, viz naše slavné školství.Holčička má vypadat takle a chovat se takhle, chlapeček zase onak.Človíček už když se narodí je osobnost, a jako takového ho máme brát.Nač udržovat nesmyslné a barbarské tradice jako je dívčí obřízka nebo propíchnutí uší.O co jsme potom lepší než ty primitivní kmeny?
 Svatak 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(11.2.2004 13:38:41)
A máme být lepší než primitivní kmeny? Nebo už jsme?
 Madla K. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(11.2.2004 22:26:56)
Víte co mi připadá primitivní?Srovnávat píchnutí uší s obřízkou.To snad nikdo nemůže myslet vážně?!Leda primitiv.Někdo tu napsal,že ho píchnutí uší nebolelo v 26letech.A mimino to bolí ještě míň.-můj názor.Respektuji názor maminek které nechaj své dcery rozhodnout,ale nechte už tý obřízky.Vždyť ty chudinky holčiny nemaj možnost volby,možnost volby namaj ani jejich maminky,když maj štěstí tak to přežijou a "pěkné"vzpomínky na celý život.Moje dcera si píchnutí nepamatuje a vím,že moje volba byla dobrá-je to fintilka.U mladší ještě nevím-dám vám vědět.
 Kačka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(12.2.2004 10:22:40)
MadloK, píšeš, že: "Vždyť ty chudinky holčiny nemaj možnost volby" (o obřízce) a tvoje holčiny snad měly možnost volby? (o náušnicích) :-)))))

Nejde totiž ani tak o ten zákrok, jistě se dá žít i s dírkami pokud náušnice nenosí... ale vy jste jim tu volbu sebrala...

nenezývala bych ostatní diskutující primitivem... to je taky dost vypovídající o tobě...
 Toci 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(12.2.2004 20:23:13)
Nevidím důvod, proč se tady vzájemně osočovat a urážet se. Je to diskuse, tak ať každý řekne svůj názor, zareaguje na názor druhého, ale vše ve šlušnosti.
Myslím, že je docela pochopitelné, že maminky, které mají špatnou zkušenost s náušničkama a sami je nenosí, tak svým holčičkám ouška píchnout nenechají. A taky je velmi pravděpodobné, že jejich holčičky náušničky chtít nebudou. Stejně jako holčičku, jejíž maminka si nelakuje nehty by nenapadlo, chtít mít nalakovaný malíček. Na druhou stranu holčička, jejíž maminka náušničky má, bude šťastná, že je má také. Vždyť každá holčička má ve své mamince vzor a chce vypadat přesně jako ona :o)
 Madla K. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(12.2.2004 22:31:02)
Kačko,přesně jsem věděla,že se té věty někdo chytne.Jseš první,gratuluju.Jestli jsis všimla,tak já také dodala,že možnost volby nemají ani maminky.Já jako zodpovědný zákonný zástupce svých dcer rozhodla píchnout.Proč?Třeba proto,že je píchnutí uší neohrožuje na životě(alespoň jsem se s tím ještě nikdy nesetkala.A dcery mají tu možnost v budoucnu naušnice nenosit a jak už jsem tu psala vyndat naušnice je méně bolestivá záležitost,než si nechat píchnout uši.Rozhodně jsem to neudělala v rámci udržení tradice našeho národa.Být matkou dcery,která má jít na obřízku,tak ,kdybych se postavila na řasu nic s tím neudělám ani já ani dcera.Proto nemá logiku srovnávat tyto dvě záležitosti.Na tuto diskuzi jsem šla pro to,abych si přečetla jaké důvody vedou maminky k tomu nepíchnout uši.Důvody jsou různé a logické.Myslím,že víc než o tradici to je spíš o míře vkusu.Každá ho má jiný a to je dobře,protože o čem by se tu jinak mlčelo?Pokud jsi chtěla vyvolat konflikt,tak promiň,ale nejsem ta pravá.Já názor druhých respektuji i když ne s každým souhlasím.A co se týče srovnání píchnutí uší a obřízky za tím si stojím.Fakt mi to přijde na hlavu postavené.Jinak díky za reakci,měj se fajn.
 Kačka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(13.2.2004 7:29:17)
Rozhodně jsem nechtěla vyvolat konflikt :-)))

Jen jsem chtěla napsat to, že to samé, co ty si myslíš o propíchnutí uši si možná myslí maminky holčiček u národa, které je posílají na tu obřízku... tedy stejné myšlení, třeba by jim tam naopak propíchnutí uší připadalo 1000x šílenější než ta obřízka, protože vše je relativní a kdo rozhoduje co je normální... proto jsem pro tu možnost volby u obojího...

Kačka
 Jana 
  • 

Akupunktúrne body 

(13.2.2004 11:24:09)
Osobne by som nepodceňovala následky, ktoré môžu vzniknúť prepichnutím nesprávneho akupunktúrneho bodu, preto by som neodporúčala prepichnutie pred dosiahnutím osemnásteho roku (teda skôr než je dovŕšený vývoj organizmu) a aj potom len pod dohľadom skúseného odborníka na akupunktúru. Pokiaľ viem, aj tvar náušníc má svoj význam a môže negatívne ovplyvňovať tok energie v tele (myslím, že sa neodporúčaju úplne okrúhe tvary). To je môj názor.
 Madla K. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(13.2.2004 20:26:58)
Kačko,ale i kdyby ta maminka byla,nebo je proti obřízce,tak žádnou volbu prostě nemá.Její dcera tu bolest podstoupit musí,tak jako ji musela podstoupit ona a její matka a její babička a .............Ale jak jsem psala,porovnávat tyto dvě bolesti fakt není adekvátní.To je jako kdybychom chtěly porovnávat očkování s ??????A teď neco vymysly,protože ať mě cokoliv napadne,tak mi to nepříjde tak děsný.U všeha je narkoza nebo lokální umrtvení,následná péče,v případě zánětu antibiotika.Tam maj taky dvě možnosti-přežiješ nebo ne.A moje dcery si naušnice můžou vyndat,tam s tím ty holky nic už v životě nenadělaj.
 Kačka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(13.2.2004 21:08:53)
MadloK, nechme to být, ty mluvíš o koze já o voze...

ty o bolesti a zákroku jako takovém já o myšlení, je to taková pozůstalost... hlavně nevybočovat a nezkoušet nic měnit, vždyť o tolik nejde, tak co bych to nechávala na ně, vždyť to tak dělají všichni, ne?

u očkování se jedná o zdraví a o tom já bych nediskutovala, nejsem lékař a našemu pediatrovi natolik důvěřuju, že se řídím jeho radami...

ale náušnice nejsou o zdraví

ale, jak říkám, nechme to být
Kačka
 Madla K. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(13.2.2004 21:31:22)
Právě,že nedělají.A to,že to někdo bere jako tradici mě docela překvapilo a setkala jsem se s tím až tady.Já se tak rozhodla,protože se mi to líbí.A co se týče očkování-také jsou maminky,které nechtěj očkovat-bojí se aby to miminko nebolelo.To já se víc bojím těch nemocí.A tak to je třeba i s naušnicema.Některá citlivá maminka nenechá píchnout uši,aby se mimi nepodrobovalo "bolesti",jiné se to nelíbí,jiná má zas jiné důvody.Ale tradice?Já si na píchání nepamatuji,do života mě to negativně neovlivnilo,problém s dírkama nemám.Předpokládám,že stejné zkušenosti budou mít holky.

A navíc kdo ví kam všude se bude za pár let nastřelovat naušnice.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(14.2.2004 7:20:29)
Kačko, taky si myslím, že to nedělá většina maminek jen proto, že je to tradice. Nakonec, tahle stránka mě taky opravdu ani nenapadla. Jako tradici to neberu. Líbí se mi holčičky s naušničkami a na malé děti mají naušničky nádherné. Jsem ženská, ženské přednosti vyzvihuju. Zřejmě nejsem feministka :-) Ani mi to nevadí. Vím, že tady na rodině se to moc nenosí - holčičky v růžovém, chlapečci v modrém :-) Ale já jsme taková :-)
 mamina, dcera 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(14.2.2004 8:00:52)
Ahoj, píšu jako jedna z maminek, která náušnice sama má od malička a přesto je své dceři nedala. Svým rodičům ani nespílám ani neděkuji, že mně uši nechali propíchnout, nikdy jsem s tím neměla problémy. U své dcery jsem se rozhodla nepíchat z těch důvodů, které tady už logicky a srozumitelně napsala Monty. Navíc miminka s náušnicemi se mi ani nelíbí a v době nastřelování odpadá i argument, že jednou bude dcera chudinka trpět, pokud se rozhodne náušnice nosit. Zazněl tu i názor, že uši nenechají propíchnout hlavně alternativní maminky. Docela by mě zajímalo, cos tím, Miško, myslela. Já se rozhodně za alternativní nepovažuju, i když je fakt, že růžovou a styl Barbie u své dlouhovlasé kudrnaté dcery nepreferuju a ona sama taky ne,pokud tím snad myslíš tohle . Stejně tak maminky v mém okolí, které se rozhodly jako my, bych alternativními nikdy nenazvala, jenom o problémech přemýšlejí a nejdou vždy s davem. Když jsem se ptala těch, kdo náušnice miminkům dali, většinou odpověděli, že proto, že je to normální, že se to tak dělá a že nad tím vlastně ani nepřemýšleli, vždyť je má přece každá. Tomu říkám argument! Mamina










































































































































































 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(14.2.2004 8:05:31)
Já o alternativních maminkách nemluvila. Musíš se zeptat někoho jiného.
 Madla K. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(14.2.2004 21:00:43)
Moje mladší 2letá dcera byla plánovaná coby kluk,čekali jsme kluka a nějak to nevyšlo.Jestli něco nemusím,tak to jsou růžové šatičky s volánkama a milion různobarevných sponeček a gumiček ve vlasech.Ani dceřin temperament není k šatičkám vhodný(nebo naopak?),takže naušničky jsou jediným poznávacím znamením,že to torpédo není Kraken ale holčička.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(14.2.2004 8:12:45)
Mamino, já fakt nevím, s kým se kamarádíš, ale s tímto názorem jsem se nikdy nesetkala. Vždycky k tomu měla maminka nějaký důvod - buď nepíchá, protože se jí to nelíbí a nebo píchá, protože se jí to líbí. Takže argument - že se to tak dělá - to pro mě není argument. Jo a prosím, podle čeho se pozná styl Barbie? Protože ty, co vidím v obchodech, mají pěkně pestrý styl - můžeš si vybrat od sladkých po motorkářky - takže teď nevím, co tím bylo myšleno.:-)
 vaso 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(28.4.2004 16:58:24)
dnes nosi nausnice-aspon jednu asi15 percent.chlacov.ttak preco nedat prepichnut usi aj im?moj nazor:na zenach sa mi pacia naucnice,ale len ked je ucho spravne prepichnute.A to sa da dosiahnut tak,ze 1-2 roky s prepihnutim pockame.usko trosku narastie,a da sa prepichnut presne,rovnako na oboch uskach.
 Kajka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí 

(28.4.2004 18:37:19)
Ahoj
moje dcerka má uši propíchnuté uši od pěti týdnů a snášela to docela dobře. I
 Riana 
  • 

Re: Re: Re: Bolest a rozhodnutí - souhlas! 

(11.2.2004 10:21:16)
Taky souhlasím! Jako malá jsem prý naušnice nechtěla, tak mi rodiče nenechali uši propíchnout. Sama jsem se pro tento zákrok rozhodla až někdy v 26 letech a skoro vůbec to nebolelo. A nevadí mi ani bižuterie. Máme syna - tak tam je to jednoznačné: ani dírečku.
Zdravím. Riana
 Irena, dcera Zuzanka 


Re: Propíchnout uši či ne? 

(7.2.2004 17:21:34)
Můžu potvrdit, že při očkování dítě "řve" mnohem více než při propichování oušek. Zuzance jsme dali náušničky po třetím očkování, tedy v šesti měsících. Bez komplikací. Rozhodování nebylo snadné, manžel byl pro, já dlouho proti, byla jsem z toho dost na nervy - "tak ubližovat mému drobečku", ale žádné drama se nekonalo. Teď jsem ráda, že jsem se dala přesvědčit, Zuzance náušničky náramně sluší. Dítě při propichování oušek nepláče ani tak bolestí, jako tím, že musí být pevně drženo, aby neucuklo. Zá pár minut je po všem.
 Lucie, dcera 3 roky 
  • 

Re: Propíchnout uši - proc??? 

(8.2.2004 2:43:58)
Nevidim duvod, proc detem usi propichovat. Je to divny zvyk. Sice daleko mene barbarsky nez "zdobici" zakroky bezne v jinych kulturach, ale stejne divny.
Navic male cile dite muze snadno nausnici za neco zachytit, kdyz si hraje, vali se nebo se pere a pri tom si muze i natrhnout ousko, jako jedna z predchozich prispevatelek. Mam dokonce mirne podezreni, ze prapuvodnim duvodem mnoheho zdobeni holcicek (nausnice, retizky, siroke dlouhe sukynky, saticky z choulostivych latek, dlouhe vlasky, pozdeji strevicky) je donutit je, aby na sebe davaly pozor, byly klidnejsi, opatrnejsi a pasivnejsi, i kdyz dnes to asi nikdo nedela vedome s timto umyslem.
Male holcicky se sice moc rady zdobi, ale je jim celkem jedno, jestli maji nausnice nebo neco, co se da za chvilku sundat - nejake koralky, nalakovane nehty, venecek z pampelisek, saticky... Dirka po nausnici je tam porad a pamatuji se, ze moje spoluzacky na zakladce s tim mely porad nejake problemy - v jednom kuse nektere dirka hnisala, mela reakci na material nausnice, nausnice se ztracely, musely se znovu nandavat, proste male otravne veci. A i kdyz jsou treba usi s nausnicemi hezke, tak manipulace s propichnutym uchem je pekne odporna.
Ja sama propichnute usi nemam (ani mi bratri a ani muj muz :-) a moje mala taky ne. Az bude velka a bude rozhodnuta, ze urcite chce nausnice a propichnute usi, tak ji to klidne zaplatim.
 Katka... 


Propíchnout uši či ne? - Jarce 

(8.2.2004 10:20:35)
My máme jednu dceru a byli jsme s manželem proti propíchnutí uší - jako miminku. Já jsem je se sestrou taky neměla (našim rodičům se to nelíbilo) a nechaly jsme si uši propíchnout až tak v osmnácti. No ale naše dceruška se ve třech letech "rozhodla", že by chtěla mít taky propíchnutá ouška. Tak jsme se jí pořádně vyptali, všechno vysvětlili (že to bude bolet atd.), objednali k paní doktorce a bylo to. Byla velice statečná. Taky máme problém s přelomováním uší vejpůl ve spánku - teď je jí pět a stále si je přilehává, i s náušničkama a nedělá jí to problém.
Samozřejmě každá holčička je jinačí - naši známí nechávali svým dcerkám propíchnout ouška taky kolem šestého měsíce a bylo to bez problémů.
 Jitka_holky_2000_2002 


Re: Propíchnout uši či ne?  

(8.2.2004 22:45:20)
Musím přiznat, že jen žasnu.
Některé názory maminek co jsou PROTI náušničkám jsou nějak tvrdé a vnucující se.
Sleduji tu, že většina náušničkových maminek je otevřená všem názorům a mnohem mírnější.
Já myslím, že je to soukromá věc a rozhodnutí každé rodiny.
Nehodlám nikomu vysvětlovat, proč u nás doma k holčičkám patří náušničky.
Je dosti urážející a smutné, když nám říkáte že je to divné, úchylné, bolestivé, přežitek, bereme jim svobodné rozhodnutí, přirovnáváte k obřízce atd.
Pokud si to myslíte, nepíchejte ouška své dcerce. Prosím pak to ale nevnucujte ostatním tónem - MATKY KTERÉ... TY MATKY...
Ráda si přečtu vaše názory, proč jste proti, pokud napíšete - Já jsem to neudělala protože si myslím, že to bolí...
My vás nenutíme dětem píchat ouška a nijak vás za to neodsuzujeme.
Nechte zase vy nás mít holčičky tak trochu vyzdobené tím "přežitkem" a nesuďte nás jako matky co ubližují své holčičce.

Jo a moje Šárka má nové binbací náušnice.
Nepište mi prosím, že jí někdo ve školce utrhne ucho a bude to hnisat. Ona je šťastná, že je má vybrala si je a to ne to nejdůležitější.
No a ještě nosí řetízek, náramek a prstýnek.
To jsem asi zastaralá krkavčí matka, ale nám se to tak líbí.
Jitka
 Klenoflejn+4 


Re: Re: Propíchnout uši či ne?  

(9.2.2004 0:14:23)
Moc se mi líbí, jak to napsala Jitka. Myslím, Jitko, že "nenáušničkové" maminky často vyznávají "alternetivní" životní styl, a tito lidé bývají radikální a nesmířiví.
Já jsem měla naušničky odmalinka, nikdy mě nenapadlo, že na mě spáchali násilí. Kdyby mě dírky nepíchli, určitě bych o to požádala, jakmile bych to dokázala. Viděla jsem u maminky, že má naušnice, v létě nosí nápadné klipsy, že se maluje a hezky obléká. Proto tohle mně i mojí sestře taky připadalo důležité. Vzpomínám si třeba na svou třídní, která se neparádila, nemalovala, nosila jemný knírek...a její dcera byla taky taková. Pro tu by asi bylo nepříjemné, kdyby měla píchlé uši.
Nechala jsem Terezce píchnout ouška ve 4 měsících. Dostala nádherné naušničky, které jí věnovaly moje kolegyně z práce - jedna z nich je zlatnice, tak jí je udělala. Strašně jí sluší a mně se to moc líbí. Teď už na ně kouká v zrcadle, nasazuje si náramek z korálků a šňůrky na krk, má lakem namalovaný paleček u nohy.
Já si myslím, že pokud vám, maminkám, ty naušničky udělají radost, tak si tu radost udělejte. Dá se předpokládat, že vaše slečny to budou cítit stejně.

 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Propíchnout uši či ne?  

(9.2.2004 15:02:54)
Tak jo, asi jsem alternativní. Neparádím se, nemaluju... akorát ten knírek nenosím. :o)
Mimochodem, moje matka se sice nikdy moc nemalovala, ale na hadry byla zatížená vždycky, nosí jak náušnice, tak zlatý řetízky a prsteny, což já nedělala nikdy, takže to asi nebude jen nějakým "rodičovským vzorem".

Nevím, co máš přesně na mysli termínem "alternativní", i když připouštím, že žijeme asi jinak než většina populace, nicméně mám přesně opačné zkušenosti... čím méně "alternativní" lidi jsou, tím méně jsou tolerantní. :o)
 Sylva - Bára, Klára a Tobiáš 


Propíchnout uši, ale jak? 

(9.2.2004 16:19:44)
Chtěla jsem se zeptat. Diskutuje se tady zda náušnice jo nebo ne. Je to zcela jistě věc názoru.
Mně by ale zajímalo, když ano, tak jak nejlíp a nejméně bolestivě.
Moje 3letá dcera má občas záchvaty, že by ráda náušničky. Zatím jí to sice vždy přešlo. Ale až na to dojde, tak co bude lepší?
Máte některá zkušenosti s nastřelováním náušnic? Můžete mi popsat, jak to probíhá? Moc o tom nevím. Popř. můžete mi dát nějaký dobrý kontakt, kde toto v Praze provádějí?
Díky. Sylva
 Marťa11 


Re: Re: Re: Re: Propíchnout uši či ne?  

(9.2.2004 16:28:30)
Docela mě pobavilo, co se vše (jaký člověk je) dá poznat z toho, kdo má uši propíchnuté a kdo ne...

Já je tedy propíchnuté měla, ale náušnice nenosím... nelíbí se mi to... dříve jsem nosila jednoduché kroužky, ale na sport pořád dokola (každý den...) sundat, nandat... tak jsem je časem přestala nosit, teď už tak nesportuju (jsem na MD), ale k náušnicím se nevracím...

Prstýnky a řetízky nosím (ne doma) podle nálady, oblečení a příležitosti a nemyslím si, že jsem alternativní :-))), maluju se příležitostně - zase jak a kam... s košem moc ne :-)))

Dceři (jestli bude, zatím máme kluka) taky nedám propíchnout, když bude chtít, tak jí to samo umožním... myslím, že na tom svět nestojí... a soudit podle toho jak je kdo alternativní a tolerantní je směšné... :-))) fakt dost směšné :-)))

Marťa

 Jitka_holky_2000_2002 


Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout uši či ne?  

(9.2.2004 17:23:53)

 Jitka_holky_2000_2002 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout uši či ne?  

(9.2.2004 17:27:48)
Ahoj Sylvo,
mám známou kosmetičku co náušničky nastřeluje. Vím, že je dobrá, protože vystudovala zdrávku a je tedy zdravotní sestřička i kosmetička.
Je to v Praze 8. Má i stránky www.studioangelika.com, ale určitě nenech nastřelit žádné gumové nebo ocelové.
Pa Jitka
 tangerine3 


Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 16:16:21)
Speciálně pro paní Lucii,asi feministka?
A co je ještě divný zvyk? Takových by se našlo,náš národ jich má spoustu,tak budte ráda,že nežijete mezi barbary - myslím ale,že tam by vám to divné nepřišlo,nebot by vám chyběly informace..
Nikdo vám nezaručí,že když vy nemáte náušnice,vaše dcera je chtít nebude,právě si myslím,že naopak,pokud jí to budete rozmlouvat,asi nepochodíte.
Náušnice podtrhují u ženy ženskost,
a ženy,které je nenosí,vypadají přinejmenším nudně.Je to samozřejmě věc názoru.
 tangerine3 


Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 16:16:28)
Speciálně pro paní Lucii,asi feministka?
A co je ještě divný zvyk? Takových by se našlo,náš národ jich má spoustu,tak budte ráda,že nežijete mezi barbary - myslím ale,že tam by vám to divné nepřišlo,nebot by vám chyběly informace..
Nikdo vám nezaručí,že když vy nemáte náušnice,vaše dcera je chtít nebude,právě si myslím,že naopak,pokud jí to budete rozmlouvat,asi nepochodíte.
Náušnice podtrhují u ženy ženskost,
a ženy,které je nenosí,vypadají přinejmenším nudně.Je to samozřejmě věc názoru.
 segra 
  • 

Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 16:22:34)
no to je fakt super - pochopila jsem to dobre?
"neodsuzujme... ale kdo nema nausnice je prinejmensim nudnej!" :-))))
 tangerine3 


Pro segru a MD 

(10.2.2004 18:37:10)
nepsala jsem,že jste nudné,vy bez náušnic,jen že tak trochu vypadáte.o.k.napsala jsem to nechtěně,třeba nevypadáte nudně,řekl mi to jednou manžel,že jsem s náušnicemi zajímavější.Ale jak kdo,samozřejmě,když má někdo ošklivé uši,neměl by asi náušnice nosit. Náušnice upozornují na uši - a ucho je také erotogenní zonou.
Monty,je mi opravdu moc líto,co ti provedli s uchem,ale byly to špatné časy.
 Zuzana 


Masová zábava... 

(10.2.2004 19:02:11)
Podle mě je fakt rozumější nechat dítě, aby se samo rozhodlo, až z toho bude mít rozum. Tu někdejší módu propichování uší miminkům dost dobře nechápu. Dělal to každej, tak to museli mít všichni. Nechápu, co z toho kojenec (kojenkyně) má, sotva vykoukne mámě z břicha, už ji takhle ozdobí... proč? Aby se v kočárku poznala od kluka? Nebo proto, aby nás lidi nepomluvili? Já nevím, podle mě je to zbytečné a nesmyslné.
Mě ani sestru naši propíchnout nedali, sama jsem si nechala propíchnout uši až v sedmnácti a vím, že to nic extra příjemnýho není, tím spíš pro malé miminko to musí být "super" zážitek. Navíc - proč přidělávat zbytečný komplikace? Ouško se může zanítit (i po sterilně provedeném výkonu) a takový zánět může napáchat dost škod.
Nechápu, proč by malé miminko muselo nosit náušničky. Zdobit se přece začínají až dorůstající slečny, dítě ve věku několika týdnů z toho přece nemůže mít rozum...
 Miška, 3 děti 


Re: Masová zábava... 

(10.2.2004 19:06:39)
Crystal, vykládej to někomu, kdo měl dva kluky a najednou po hodně letech konečně taky holčičku!:-)
 Madla K. 


Re: Re: Masová zábava... 

(10.2.2004 21:28:59)
Monty,tvá příhoda s uchem jistě nebyla příjemná a tím pádem tak trochu chápu tvůj postoj k píchání uší.Ale proč ti to nesešili tak,jako každou jinou tržnou ránu?Trošku mi to připadá,že už si byla ve věku kdy jsi o sobě rozhodovala(jak se tu píše)a rozhodla ses,že to zašít nechceš.

Jinak jako matka tyranka si fakt nepřipadám.Trochu mě uráží,že ty"" bezva maminky""co sedí po hospodách,o děti se nestarají atd jsou na tom morálně lepe než já.Ty totiž svým holčičkám taky nedávaj píchnout ouško-ale né kvůli bolesti,ale proto,že by za cenu naušnic bylo třeba 10piv.A to se vyplatí!!!!!

Jsem ráda,že to maj dcery odbité a já se ušetřím toužebných proseb do budoucna.A co se týče rozhodování-ano dítě je člověk,má nárok na názor,ale rozhodnutí by mělo být na rodičich nebo ne?Neumím si představit,že by má dcera za rok přišla,že chce propíchnout klitoris jak ji odpovím"jasně,je to tvůj názor,tvoje rozhodnutí,pojď já tě tam doprovodím a velmi ráda to zaplatím.(dceři je 11)NE DĚKUJI.
 moona 


hlasuji ne 

(10.2.2004 22:24:28)
Tak se mi zase dnes zanítila dírka v uchu. A to už naušnice asi 10let nenosím. Prý zarostou dírky. Blbost. Jak už tam dírka je, tak tam mrcha zůstane.
Proto, moje malá Barčo, udělej si ty dírky, až sama budeš chtít. Na svoji vlastní zodpovědnost. A z těch naušnic, co máme od babiček ti zatím můžeme udělat třeba zuby.
Monika a 10-ti měsíční Barča
 Madla K. 


Re: Hmmmm 

(10.2.2004 22:32:27)
Hmmmm,to je jako by někdo chtěl aby mu zmizela jizva z tváře,kterou má od mala když proběhl skleněnou výplní dveří.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Hmmmm 

(10.2.2004 22:36:21)
No... jenže ty dírky nikdo z těch holek, které je NECHTĚJÍ, na rozdíl od jizvy mít nemusel... kdyby prostě rodiče nechali rozhodnutí náušnice ano/ne na nich. :o)

K tomu šití, jizvu bych tam měla stejně, navíc ještě větší o dírky po šití, takže jsem si to šít nenechala...
 Sylvie 


Re: Pro segru a MD 

(10.2.2004 20:33:53)
No právě - ucho je docela silná erotogení zóna... a já nesnáším oslintané náušnice. Mám hezké uši, takže si můžu dovolit náušnice nenosit, protože jsou hezké i bez nich ;o) Ale to se asi netýká kojenečků, že jo? :oD

S.
 jirko 
  • 

Re: Re: Pro segru a MD 

(22.7.2004 17:47:05)
neni nic krasnejsiho jak na hezkem ousku hezka nausnice...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 16:28:11)
Tangerine, ono to ale funguje i opačně - nikdo ti nezaručí, že když ty náušnice nosíš, tvoje dcera je bude chtít nosit taky. :o)
O tom to totiž je. Luciina dcera se bude moci rozhodnout sama, tvoje ne, protože jí už jste ty uši propíchli.
Přinejmenším nudná Monty. :o)
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 16:52:13)
Monty, já zase naopak myslím, že i ta dcera s propíchlýma ušima se klidně může rozhodnout, jestli naušnice nosit bude nebo ne. Nevím, v čem je tady problém....
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 16:53:46)
Problém je pouze v tom, že propíchnutí uší není tak úplně bez rizika a proto by si o něm dle mého mínění měl každý rozhodovat sám, ale asi nemá smysl to pořád opakovat. Každý má prostě nějaký názor. :o)
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 16:55:10)
To je fakt, to bych musela mít písemný souhlas svého dítěte na všechno - i na trhání mandlí :-)
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 16:57:44)
To bychom se musely svých dětí ptát i na věci, jako je např. do které školky chce chodit, jestli se chce nechat očkovat, jestli se chce učit cizí jazyk, jestli chce chodit jako mimino plavat, jestli ho můžem ostříhat.... :-)))))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 16:59:20)
To rozhodně ne, i když zrovna ten příklad s mandlemi je taky na pováženou. Mě asi v deseti letech doktorka řekla, že bych si měla nechat vyndat mandle, protože mám moc hlubokej hlas či co. Matka se mne zeptala, jestli chci mít jemnější hlas nebo jestli si mandle nechám, což oceňuju. :o) Nechala jsem si mandle. :o) Ale na druhé straně jsou případy, kdy vyndané mandle pomůžou zdravotně, což je zas o něčem jiném.
Proto je myslím třeba rozlišovat mezi estetickým zákrokem, který může mít negativní následky, nebo před zákrokem lékařským. Samosebou je kravina ptát se dítěte, jestli souhlasí s vyoperováním slepáku, že. :o)
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 17:02:37)
No jedna věc je, jestli je opravdu tento zásah tak nebezpečný.... Já se opravdu NIKDY v životě nesetkala s někým, kdo by měl s pícháním dírek v uších nebo s naušnicemi nějakou špatnou zkušenost. Až tady na rodině...ale je fakt, že tady se setkávám s takovýma věcma, že valím oči, jak na to ti lidi vůbec můžou přijít :-))))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 17:08:15)
Nebezpečný ve smyslu život ohrožující to jistě není, ale i ty malé komplikace podle mne nestojí za to. :o) Jenže to těžko pochopí někdo, komu nikdy nikdo neprotrhl dírku v uchu tak, že to měsíce hnisalo, bolelo a zůstala po tom centimetrová díra, která NIKDY nezaroste. :o)
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 17:10:18)
Monty, fakt nikoho takového neznám a nedokážu si to představit. No myslím si, že pokud se to někomu stane, tak by se mu něco takového stalo i s nepropíchlým uchem.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 17:16:25)
No vidíš, a jen v mé třídě na základce jsme byly DVĚ s takhle protrženým uchem - a kdyby tam ta dírka nebyla, tak by se tak snadno neroztrhlo... to mi věř. :o)
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 17:23:34)
Ty ses asi moc rvala :-)))
 Jana 


Re: Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 17:21:24)
Misko,
dcera s propichnutyma usima se muze rozhodnout, ze nebude nosit nausnice.. ale bude mit porad ty dirky v usich. Jako treba ja :o)
J.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 17:22:45)
No pro mě to např. žádný problém není...
 Jana 


Re: Re: Re: Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 23:23:35)
Misko, dirky v usich mi taky zvlastni problem nedelaji.
Ale jsou zbytecne, nausnice nenosim, mam alergii na kovy. A ted po druhem tehotenstvi uz v usich nesnesu vubec nic, driv jsem mohla "aspon" zlato. Kdybych si TED mohla vybrat, nic bych si pichnout nenechala.
J.
 tangerine3 


Re: Co sečíst hlasy? 

(10.2.2004 23:20:59)
Navrhuji udělat předběžnou statistiku,kdo je pro a kdo proti,neboť to vypadá na nekončící diskuzi,kterou by bylo nejlepší tak na deset let odložit,a počkat na vyjádření těch našich dcerušek. Co myslíte maminky,kolik jich bude s náušnicemi spokojeno, kolik si jich bude rvát náušnice z uší a kolik jich bude brečet,že uši píchnuté nemají? Pokud má dcera bude kvůli píchnutým uším zuřit,slibuji,že to sem napíšu.:)
 Sylvie 


Re: Re: Co sečíst hlasy? 

(10.2.2004 23:29:35)
:o) Proč sčítat hlasy, to byla nějaká anketa? Já myslela, že se tu jenom vyměňují zkušenosti :o) Jinak třeba moje máma ani NEVÍ, že mi dírky v uších vadí. Vím, že mi je kdysi nechala píchnout v dobrém úmyslu, tak se mi nechce jí kvůli tomu chodit fňukat na rameno... tím spíš, že mě ty dírky zas až tak moc nevaděj, jenom občas. Jinak i moje máma má uši píchlé a naušnice nenosí. Proč? Alergie...

S.
 Delete 


tři dcery 

(11.2.2004 4:44:58)
Ahojte,
jako mamina tří dcerek jsem se rozhodla také přidat svou trošku do mlýna.
Já uši píchnuté nemám, protože moje starší sestra měla a dodnes má s náušnicemi a dírkami v uších problémy. Nikdy jsem neměla chuť náušnice nosit (moje mamka je nenosila, sestra je nosila), nikdy mě ani moje teta (zdravotní sestra) nedokázala přemluvit, abych si uši nechala píchnout. Náušnice by ze mě hezčí holku neudělaly, spíš "divného" kluka, oslovovali mě "chlapečku", i když jsme měla sukni a to mě teda štvalo víc, protože jsem s tím nic dělat nemohla. I když jsem nikdy nebyla moc na parádu, řetízky a prstýnky se mi líbily. Ale náušnice mi přišly fakt zbytečné a často pro zlost (třeba když je spolužačky musely sundavat před tělocvikem, když se jim nějaká ztratila, když ségru bolelo ucho...). A to, že jsem holka a nemám náušnice, vadilo vždy jen mému okolí nikoliv mně.
Když jsme čekali první dítko, zeptala jsem se manžela na názor, co on a náušničky v případě dcery. No a nebylo co řešit, manžel byl spíše proti, já zcela proti (v miminkovském věku) a tak jsme zbytku rodiny oznámili, ať v případě narození holčičky nekupují náušnice, protože je malá stejně mít nebude. Snaha byla, přesto jsme si lehce znepřátelili jednu tetu, ke které se naše přání buď nedoneslo nebo ho odmítla respektovat. Jemnému nátlaku, že když už má malá náušničky, že by měla mít i píchnutá ouška, nebylo pro mě zas tak těžké odolat, protože já na nátlak reaguju většinou odmítavě. Po těchto zkušenostech u dvojčat už nikdo náušnice neřešil.
Nemíním svým holčičkám bránit v parádění, i když mně to nikdy nic moc neříkalo. Naopak, vyhovuje mi, když jim (teda zatím hlavně té nejstarší) jejich babička (manželova maminka) půjčuje různou parádu, sama často chodí hodně nazdobená, jsem ráda, že mají ve své blízkosti někoho, kdo má rád šperky a umí se i oblékat a učesat, aby se líbil. Lenička jakoby to měla v krvi od narození, každý nový kousek oblečení okamžitě zkouší před zrcadlem, náramek si udělala z jakéhokoliv kroužku už před prvními narozeninami a culíček měla učesaný hned, jakmile nám to její chmíří dovolilo. Prostě princeznička se vším všudy. Jenže culíček se brzy znelíbil, protože byl nepohodlný (třeba v autě, kdy se nemohla opřít, jak se jí zachtělo, nebo pod čepicí, kde se zaručeně rozcuchal..) a bylo stále potřeba ho upravovat a přečesávat, pokud měl být k něčemu. Sama si řekla, že chce ostříhat, protože s dlouhými vlásky je moc starostí a tahá to při česání. Tak je ostříhaná a moc spokojená (a já taky, protože jí to sluší ještě víc než s culíkem). Lence v době rozhodování o délce vlasů byly dva roky a tři měsíce.
Mně náušnice přijdou zbytečné stejně jako make-up, píchání uší je pro mě zbytečný zásah do těla. Pokud ale některá z mých holčiček přijde, že náušničky chce a bude je chtít, i když bude vědět, že píchání oušek bolí a když náušničky vyndá, že zůstanou ouška propíchnutá, necháme jí ouška píchnout. Ale stejně tak, jako si Lenka rozhodla o délce svých vlasů, rozhodne si o píchání uší ona a ne my. Pro mě totiž bylo vždy důležitější mít možnost volby než něco mít nebo nemít.
 Martina(synové13+7) 
  • 

Re: tři dcery 

(11.2.2004 10:04:04)
Mluvíte mi ze srdíčka.souhlasím
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Co sečíst hlasy? 

(11.2.2004 6:41:44)
No taky si myslím, že by tady mělo jít o zkušenosti, ať již špatné nebo dobré s tím, když někdo má uši propíchnuté. K tomu ale myslím příspěvky typu - já nikdy nenechám svým dětem propíchnout uši, chci jim dát volbu, moc nepatří.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Co sečíst hlasy? 

(11.2.2004 10:55:11)
Miško, ale i to je zkušenost :o) Po své vlastní zkušenosti se svými uši chci dát svým holkám možnost volby :o)

S.
 Marťa11 


Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 16:47:16)
"a ženy,které je nenosí,vypadají přinejmenším nudně"

:-)))))))

o díky, opět jsem se pobavila :-)))))

Monty, vypadám nudně?
Monty rozhodně ne..., to potvrzuji :-)))))

fakt se bavím

Marťa
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 16:50:44)
Teda já naušnice nosím i nenosím a vůbec si nudně nepřipadám :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Neodsuzujme..... 

(10.2.2004 16:51:42)
Ehm, Marťo, neřekla bych, že vypadáš nudně, ale třeba to jen neumím posoudit, jsa sama nudná. :o)
 Lucie 
  • 

Re: Neodsuzujme..... 

(11.2.2004 22:27:33)
Sorry, nectu diskusi pravidelne.
Nevim, co je feministka. Mam proste na nektere veci nazory. A nektere z tech nazoru spadaji do nekterych skatulek, nektere do jinych.
Nechci nikoho odsuzovat nebo moralizovat, jen si myslim, ze kdyz uz se lidi o necem vedome rozhoduji, tak by o tom mohli taky trosku premyslet a ne delat neco "protoze se to tak dela". Tim se pohodlne fixuji stare zvyklosti, coz je uzitecne, pokud maji nejaky racionalni smysl (jako treba hygienicke navyky, efektivni pracovni postupy, ritualy ktere posiluji mezilidske vztahy - napriklad vanoce, darky pro miminko, posilani pozdravu). Ale mohou se tim fixovat i zvyklosti zbytecne (myti oken v dobe, kdy je nejmene svetla), otravne (zehleni ve stoje) i vylozene skodlive (svazovani nozicek devcatek ve stare Cine).
Zbytecnostem at se venuje jen ten, koho opravdu uprimne tesi. Taky jsem si driv rada lepila domecky z papiru, ale rozhodne me nenapadlo to nikomu ze svych pratel a pribuznych vnucovat.
Ano, jsem rada, ze jsem se narodila v jedne z civilizovanejsich zemi. Nechapu vsak, proc bych si mela stripky mene civilizovaneho chovani nejak hycket.
Ano, nausnice jsou prkotina a argumenty proti nim jsou pomerne slabe. Ale argumenty pro nejsou skoro zadne.
Ano, cesi maji pomerne dost divnych zvyku, tahle diskuse vsak neni o nich.
 Svatak 


Re: Propíchnout uši či ne? 

(8.2.2004 23:01:07)
Ahojky, já jsem dávala malé propíchnout ouška až v 8-mi měsících - chtěla jsem co nejdříve (aby si to nepamatovala), ale ze zdravotních důvodů byla očkovaná proti tetanu až takhle pozdě. Měla jsem z toho opravdu strach. Paní doktorce jsem asistovala a měla jsem z toho hrozný pocit. Trochu jsem jí to trápení prodloužila, protože mě nenapadlo zkontrolovat náušničky, jestli se dobře otevírají (jedna se otevírala moc, druhá zase málo).Odcházela jsem z ordinace a měla slzy v očích, co jsem to tomu svému drobečkovi udělala. Terezka mě ale podržela, byla naprosto v pohodě a k tomu ještě vypadala jako netopýr. Přestože jí bylo už 8 měsíců, vůbec si na ouška nesahala. Obvazy jsme sundali hned druhý den a vše se do 14-ti dnů zahojilo. Jsem ráda, že náušničky má, už teď (rok a půl) po mě pokukuje, když si lakuju nehty a tak dlouho mě přemlouvá až jí ten jeden ukazováček nalakuji. Pak chodí a každému ho pyšně ukazuje. Prostě holčička se nezapře. Jedna moje známá dala holčičce nastřelit ve 14-ti měsících a druhá ve 2,5 letech a prý vůbec nebrečely, takže si myslím, že máš dost času na rozhodování.
 Monika R. 


Re: Propíchnout uši či ne? 

(10.2.2004 17:34:46)
Ahoj! Nech náušnice nastřelit. Je to bezbolestné a děti to dobře snáší. Monika R.
 Kate a Rebecca 
  • 

Re: Re: Propíchnout uši či ne? 

(10.2.2004 17:50:19)
Naprosto souhlasim s Monty! At dcerka se rozhodne sama, co chce, az bude starsi.
Jsem z Anglie a takovou tradici proste nemame a nehodlam propichnout me dceri (6m) ouska ani za nic. Jsou strasne krasne tak, jake jsou. Jeji ceska teta se sice trosicku urazila, kdyz ji koupila nausnice k vanocum, ale podle meho nazoru se mela nedriv zeptat, jestli usi propichnem nebo ne...rozhodne to neudelame jen kvuli ni!
Mimochodem, ja mam usi propichnute nekolikrat (poprve v 10i) ale to bylo moje osobni rozhodnuti, nikdo mi do toho nenutilo.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Propíchnout uši či ne? 

(10.2.2004 17:55:54)
Kate,
Ty ses v Anglii narodila? A kde bydlite? My v Londyne, proto se ptam :o).
 Kate a Rebecca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Propíchnout uši či ne? 

(11.2.2004 8:27:11)
Jo, narodila jsem se v Anglii (nebo spis v Walesu) ale bydlim v Praze. Manzel je Cech. A Rebecca je napul Cech a napul Britka :-)
Jak se dari tvym brouckam tam v Londyne?
 Janiju 


Re: Propíchnout uši či ne? 

(30.3.2004 2:43:55)
Ahoj Jarko,tak jak jste pokročily,už máte naušničky? Nám je 17 měsíců a stále je nemáme. Taky se bojím, aby jí to nebolelo,nechci ji zbytečně trápit. Sice si spousta lidí myslí, že je kluk,ale mě je to jedno. Když si to někdo myslí i když je v létě v růžových šatech,tak už mi ty naušničky přijdou úplně zbytečný. Ještě asi počkám tak rok a pak je necháme nastřelit. Sice to taky trochu bolí ale aspon je to rychlý. Já sama mám naušnice píchnutý až v dospělosti a vím co to je. Proto to malej nechci nechat udělat. Další dvě mam nastřelený a nechala bych si jich nastřelit klidně dvacet,ale píchnout už ani jednu.
 Jarka 
  • 

Pro Janiju 

(1.4.2004 21:39:45)
Ahoj, tak jak jsme pokročily? Malá už náušničky má. Zvládla to i v sedmém měsíci. Teď má 8 měs. Poslala jsem s dcerkou manžela a svoji mamku, takže to pro mě bylo snesitelnější. Popravdě řečeno, když mi ji přinesli se zakrvácenýma ušima, neměla jsem z toho moc dobrý pocit. Ale byl to jen pocit. Samozřejmě že zaplakala při tom propichování, ale prý jí více vadilo to sevření, kdy jí držel manžel pevně aby se nepohnula...Potom se prý velice rychle uklidnila v náručí. Jsem ráda, že to máme za sebou. Náušničky jí sluší a nebyly ani žádné problémy při hojení. Snad jen první a druhý den při promazávání mastičkou to bylo trochu citlivější, ale když to člověk dělal opatrně, nebyl žádný problém.
 Jitka Z.26let,Evka,4mes. 
  • 

Re: Pro Janiju 

(3.5.2004 16:40:17)
Jarko,to sis nemyslela,"ze spusobis takovou disksi"ze?A ovlivnila Te nejak?Mne jo.Propichovat se zatim nebude!ja nausnie nosim a rada(2+2),a budu rada,kdys aj Evka je bude nosit.Az ji bude4-5let,tak ji navrhnu,jesli nechce nosit nausnice,ale ze ouska treba nejdriv propichnout a to bude trosku bolet.at se rozhodne sama!
 Jarka 
  • 

Re: Re: Pro Janiju 

(20.5.2004 22:44:30)
Ahoj Jitko,
myslím že mě ta diskuse zas až tolik neovlivnila, ale určitě mě přiměla o tom více přemýšlet. Nedělat něco jen proto, že je to obvyklé a prostě se to tak dělá, ale proto, že k tomu dospěju na základě zralé úvahy a zvážení všech pro a proti.
 Helena 
  • 

Re: Re: Propíchnout uši či ne? 

(17.4.2004 7:17:47)
Máš pravdu jen nevím proč jí za rok či dva necháš nastřelit a teď ne ? Mým oběma dcerám jsme náušnice nastřelovali u naší doktorky a reagovaly obě méně bolestivě než při očkování (jedné v 8 měsících, druhé asi v 14m.). Ale fakt je, že můj původní plán byl jiný - nechat jim dát náušnice jen když si to samy rozhodnou až budou mít rozum. Jenže jsme je dostali od rodičů manžela, kteří žijí v dost daleké cizině a vnoučata skoro nevidí a ty zlaté náušnice pro ně byly velké peníze...zkrátka jsem neměla to srdce hodit je tchánům na hlavu. Nakonec to bylo v pohodě, při nastřelení je to hned hotový, nebolí to, ničím se to nemusí mazat ani dezinfikovat a hojí se to strašně rychle.
 Brigitte 
  • 

Re: Re: Re: Propíchnout uši či ne? 

(21.4.2004 10:39:38)
Ja jsem moji holcicce dala propichnout usicka hned po prvnim ockovani. Tak se to alespon doporucuje. Ted jsem moc rada ze jsem to udelala tak brzy nedovedu si predstavit jak by ji to delali ted kdyz ma 8mesicu a uz docela vnima co se s ni deje. Pri pichani sice plakala a me to rvalo srdce ale jakmile jsme vysli z ordinace a dostala trosicku caje uz bylo po kriku. Takze muj nazor je cim drive tim lepe.
 andrea+2 draci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Propíchnout uši či ne? 

(22.4.2004 2:10:06)
Ahoj,
ja jsem nechala male nastrelit male nausnice ve 3 mesicich u sve doktorky. Skoro vubec neplakala a hojeni bylo taky velice rychle. Me se nausnice u holcicek moc libi. Nikdy me nenapdla otazka, jestli mam cekat, jak se sama rozhodne az bude vetsi. Jsou to dve male direcky v uchu a kdyz nausnice pozdeji nosit nebude, tak si myslim, ze se nebude zamyslet nad tim, jestli ma usi propichle a nebo ne.
 Iveta + 2 dcery a syn 
  • 

Re: Re: Re: Re: Propíchnout uši či ne? 

(12.6.2004 22:23:56)
Právě v těchto dnech jsem se rozhodovala o tom zda u nejmladší dcery naušnice ano či ne. Starší dcera naušnice dostala hned po šestinedělí. U ní jsem ani chvilku neuvažovala a plnila si svůj dětský sen (já jsem naušnice jako dítě nikdy nedostala). U malé mě taky napadlo - ať si o tom rozhodne sama, ale chci jen podotknout, až ty vaše malé princezny napadne, že chtějí naušnici do nosu, pupku, jazyku a já nevím kam ještě,protože to někde viděly, poběžíte maminky a splníte jim to přání? Myslím, že taky rozhodnete za ně. Tak jako jsem rozhodla za svého tříletého syna. Ten si právě teď nejvíc přeje propíchnout ouška jako bude mít jeho nejmladší sestřička a s nadšením pomáhal s výběrem naušniček. Jeho přání vyslyšeno nebude. Není to prohřešek?
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Propíchnout uši či ne? 

(25.6.2004 20:45:23)
Bingo! Stejně to my mámy vždycky rozhodujem podle sebe, tak, holčičko, máš právo (nebo nemáš) náušnice nechtít, ale ty, chlapečku, je nedostaneš! Nejmíň do patnácti!
Nad touhle diskuzí mě najednou napadlo, jak my tady na Rodince přemýšlíme, diskutujem, filozofujem, a stejně to všecko nakonec vyjde jinak! :-)))))
 Jackie,2broučci a 1beruška 


"odborníci" na píchání uší 

(26.6.2004 21:08:51)
Chtěli bychom nechat naší slečně píchnout ouška. Nevíte o opravdovém odborníkovi na píchání uší? Jak je známo, ucho je vlastně taková malá zmenšenina lidského těla. Je zde spousta bodů, které při špatném napíchnutí mohou organismus zatěžovat a způsobovat řadu zdravotních problémů. Proto hledám odborníka, který "uchu" rozumí. Poradíte mi někdo na koho a kam se obrátit? Díky!
 Lysinka+Niky 3/04,Aduš 10/07 


Re:  

(15.7.2004 21:54:15)
Ahojky!
Ja Ti neporadim, na koho se obratit. Ale vedela jsi, ze tyhle zname body na uchu se zacinaji tvorit az cca po tretim mesici veku? Takze idealni doba je nechat ouska pichnout po prvnim ockovani proti tetanu. A navic to skoro neboli, diky tomu, ze tam ty body nejsou. To daleko vic mimcu vadi, ze mu nekdo pevne drzi hlavicku a rucicky, aby se neskubalo.
Takze myslim, ze neni treba odbornika, staci sikovna detska lekarka.
U nas to trvalo asi tri minuty a hned se mala zase smala a nic ji nebolelo.
Lucka a Niky /4 mesice/

http://nikolasek.wz.cz
 Jackie,2broučci a 1beruška 


Re: Re:  

(16.7.2004 15:24:19)
Ahoj Lysinko!
Díky za odpověď. Já si myslím, že ty body jsou už "aktivní" od narození, a to po celém těle.Jinak by se přeci nedělala miminkům masáž, např. reflexní na nožičkách a pak třeba masáže bříška proti prdíkům.

Jo, jukla jsem na stránky Nikolka je zlatíčko, tak ať vám dělá jen samé radosti! :-))))

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.