| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Preventivní vyšetření kyčlí

 Celkem 78 názorů.
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

Naše vyšetření kyčlí 

(5.1.2007 9:10:19)
Po přečtení článku mi to nedá, abych nenapsala náš zážitek s vyšetřením kyčlí, na kterém jsme byly prvně v 6 týdnech. Pan doktor v nemocnici byl velice nepříjemný - vůbec nechápu, jak takový člověk může pracovat s malými dětmi a vůbec ve zdravotnictví. Po vyšetření mi řekl, že máme dávat široké balení. Přiznám se, že jsem nevěděla přesně, co to je. Jeho jsem se ale bála zeptat, tak jsem se zeptala sestřičky, jestli tedy máme dávat víc plen. A ona se ptá doktora tak nějak, že už asi ne, když je malé tolik a tolik. No a on že ne... Na další kontrole byl už jiný lékař, který řekl, že je vše v pořádku a široké balení už dělat nemusíme ... Tak tolik můj zážitek.
 Zdislava a kluci 


Re: Naše vyšetření kyčlí 

(5.1.2007 13:24:07)
nas pan doktor pri ultrazvuku v 6-ti tydnech zase doporucuje vsem siroke baleni (v porodnici mi rekli nebalit,takze 6 tydnu byl bez sirokeho baleni) a ve 3 mesicich vojtikova zivota ze je vsechno OK, takze doporucuje siroke baleni vsem,podle neho je lepsi preventivne davat siroke nez neco zanedbat :-) nejsem si jista ale tusim ze pouzil vetu: "preventivne siroke baleni" :-)
 Janina 
  • 

Trápení dítěte zbytečným balením 

(19.1.2007 12:44:06)
My jsme se setkali s naprosto vulgárním a nepochopitelným přístupem dětského pediatra v Třinci, který na nás vrčel, jak je možné, že nebalíme naširoko, a když jsem mu odpověděla, že malá má po ultrazvukovém vyšetření vše v pořádku, tak začal být vyloženě agresivní (prohlédl si dceřiny snímky a zamrmlal cosi o tom, že to není v pořádku, to jsem si mohl myslet), a zvýšeným hlasem na mě spustil příval informací typu - vaše dítě bude viset s nohama nahoře ve třmenech, půjde na komplikovanou operaci ... (?!!!) a pod.
Poté nám přísně nakázal, abychom dítě balili do jeho "vynálezu" což byla vpodstatě plenka do které se dávala molitanová výplň a měla kšandy, takže když jsem do tohoto monstra zabalila svojí sotva tříkilogramovou holčičku, měla páteř v polovině prudce vyhnutou - přes "schod" okraje páně doktorova vynálezu a vypadala jak v nějakém středověkém mučícím přístroji.
Takže jsme si přes známé zajistili konzultaci u vyhlášeného pediatra, specialisty na dětské kyčličky, ten malou vyšetřil, znovu nám zopakoval, že je absolutně v pořádku, a trápit dítě balením naširoko nemá smysl.
Takže jestli se ve vašem okolí pohybuje "taky doktor", co se podobnými vynálezy a hlavně statistikami "uzdravených" dětí snaží postoupit na kvalifikaci, tak pryč od něj!
Jana
 Petra 
  • 

Re: Naše vyšetření kyčlí 

(6.1.2007 0:27:38)
My jsme po porodu ve Vrchlabi,kde byl bajecny pan ortoped,vse nam vysvetlil a rekl,ze neni duvod davat vic nez jednu plenu...
Se dostali do Tanvaldu,kde kazdemu diteti bez rozdilu nalezu doporuci 2 pliny na siroko.Ja jsem s tim nesouhlasila a take to nedavala,nas syn v 5-ti mesicich mel kycle vporadku,dorostle klicky,tak opravdu nechapu,proc straseni a trapeni dopredu a take nechapu,proc to delaji doktori,kteri se snad ani neumi smat...
Petra
 La Pepa 


Re: Re: Naše vyšetření kyčlí 

(6.1.2007 12:17:03)
taky se musím přidat ke chvále Vrchlabského ortopeda

Pěkně nám všechno vysvětlil, řekl, že dle UZ je vše OK, tudíž že plíny navíc dávat nemusíme. Kamarádky, které rodily v Praze, i přes to, že na kontrole v porodnici děti měly kyčle taky OK, dostaly radu raději dávat široké balení. Tak na co se to vyšetření pak dělá, že?

Absolvovali jsme pak všechny další kontroly v Praze a nikdy nebyl problém.

LaPepa
 Sylvie 


Re: Re: Re: Naše vyšetření kyčlí 

(6.1.2007 12:33:18)
No, k té Praze - já první děcko rodila taky v Praze, konkrétně v Krči, v roce 2000. A už tehdy nám ortoped říkal, že široké balení netřeba, pokud je problém, tak ho široké balení stejně nezachrání a používají se pak speciální pomůcky. Vlastně by o širokém balení vůbec nemluvil, kdybych o něm nezačala sama.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Naše vyšetření kyčlí 

(6.1.2007 12:57:53)
Nám široký balení - snad ani ne doporučili jako nařídili - v roce 2001 a 2003 v Pardubicích. Děti byly vpořádku, tak jsem se na to vykašlala, ale prostě se "doporučovalo" (nebo ještě doporučuje?) všem.
 Hanka, syn 16 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Naše vyšetření kyčlí 

(6.1.2007 13:58:42)
Mám podobnou zkušenost z pražské Bulovky. Po vyšetření UZ (14 dní po narození, bylo to první vyšetření kyčlí, protože v porodnici v téže nemocnici nebylo z provozních důvodů provedeno) lékař konstatoval, jak to vypadá krásně, že už se dokonce vyvíjí jádro. Uzavřel to ale: "Dávejte ale dvě plíny, aby se to nepokazilo." Pochopila jsem, že nemyslí papírové... Asi týden nebo dva jsem se trápila, jak to mám dělat, když látkové plíny neumím zavázat vůbec, navíc se mi to zdálo jako pěkná pitomost - proč v žádné z chytrých knížek nepíšou, že všechny děti, i s ukázkovými kyčlemi, mají mít přes papírovou plenku ještě dvě látkové, a proč nám to ani neřekli na předporodním kursu či v porodnici? Navíc jsem se bála, že dítě jednak budu zbytečně přehřívat a jednak ho budu zbytečně omezovat v pohybu - abych mu naopak neublížila. Nakonec jsem se po asi jednom nebo dvou pokusech takto zabalit dítě, po úvaze a po konzultaci se zdravotní sestrou, ke které jsem chodila na předporodní kurs, rozhodla vykašlat se na to. No a v 6. týdnu na další kontrole byla mladá lékařka, která mi můj postup schválila... Obecně musím říci, že se mi ve vztahu k lékařům vyplatilo dělat si vždy vlastní úsudek. Zatím se mi to vyplácí, s výjimkou jedné dětské lékařky (bohužel zastupuje naši lékařku), která mi v podstatě vynadala, že není dobré, když maminky moc čtou... (aby nebyly náhodou chytřejší než ona se svými 30 lety praxe...).
 Markéta, syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naše vyšetření kyčlí 

(6.1.2007 19:18:28)
To je fakt bída, v rámci jednoho oddělení jedné nemocnice se lékaři neshodnou a jeden shazuje rozhodnutí druhého. Z ortopedie na Bulovce před pěti lety si pamatuju asi tak třicet matek s kojenci pozvané najednou (ordinační doba asi půl hodiny denně), nasupený doktor přišel beze slova omluvy a bez toho, že by pozdravil o čtvrt hodiny později, do ordinace nás ládoval s rentgenovými snímky cca po pěti a takto hromadně sděloval diagnózu. Vzhledem k tomu, že jsme s prckem v kojeneckém věku naštěstí po doktorech moc nechodili, reprezentovalo toto ortopedické vyšetření jedno z nejhorších setkáních s dětskými lékaři. Trumflo je pouze vyšetření ortopedem na naší poliklinice, když byly prckovi dva a víceméně přestal používat pravou ruku. Ortoped, aniž by mě uznal za hodnou slova, malému pokroutil rukou, a začal sestře diktovat. Z diktátu jsem pochopila, že nás posílá na Bulovku, kde malému v anestezi něco budou dělat. Na můj dotaz, o co že jde, mi sdělil (dost hrubě), že malého na Bulovce "přispí" protože má vykloubené rameno či co a nahodí mu to zpátky. Chvíli jsem pak měli rozhovor na téma "jak se má lékař chovat k pacientovi či jeho rodiči" a " co si může pacient či jeho rodič k lékaři dovolit". Odjeli jsme na Bulovku, kde se nakonec sešlo asi pět lékařů, kteří vrtěli hlavou nad rentgenem, diagnózu zmíněného ortopeda dosti nevybíravými slovy smetli ze stolu (trochu mi to připomíná řemeslníka, který kdykoli jej pozvete na opravu něčeho, co udělal někdo jiný, začně opravu slovy : "Proboha, který prase tohle dělalo?")a odeslali nás na rehabilitace (což zabralo).

A úsudek, pokud jde o postup lékaře? Jako že nechám doktorem něco naordinovat a pak to dítěti nedávám? A proč to s doktorem nepořešíte rovnou? Já musím zaplaťpánbůh říct, že synkovi nebylo prozatím nic vážnějšího, než rýma, kašel, bolavé ucho a angína a tam moc místa pro úsudek nenacházím.
 Lendul* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naše vyšetření kyčlí 

(6.1.2007 22:03:25)
Absolvovala jsem s Vikou vyšteření kyčlí na Bulovce před necelými pěti měsíci. Musím říct, že mám naprosto odlišnou zkušenost.
V porodnici ji taky nekontrolovali, takže jsme prvně byly na ortopedii v 16 dnech. Nález byl OK, kontrola za měsíc (myslím, není to podstatné). První návštěva oddělení byla jedinou, na které jsem 5 min čekala. Ostatní dvě návštěvy jsem jen vkročila do čekárny, odložila Viku na přebalovák a už jsem byla zvána do ordinace. Příjemní lékaři, o balení na široko preventivně nemluvili vůbec...
Časy se tedy mění i na Bulovce...
 Markéta, syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naše vyšetření kyčlí 

(7.1.2007 14:55:07)
Tak to je dobře. Před pěti lety mi to tam připadalo jak fronta na cokoli za socialismu.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naše vyšetření kyčlí 

(10.1.2007 9:21:29)
Tak to jsem ráda. Dceři je tři a půl roku. Vzhledem k tomu, že byla koncem pánevním, už v porodnici mi řekli, abychom šly na kontrolu kyčlí co nejdříve. Byly jsme tam tedy ještě v šestinedělí. Na první kontrole lékař řekl, že to není úplně OK, že mám dávat široké balení a za 3 týdny na kontrolu. Na druhé kontrole řekli, že dostane třmínky a ty pak měla do 4 měsíců. Během těch 4 měsíců jsme absolvovali asi 4 kontroly a na každé z nich se mě ptali, kdo že nám dělal to první vyšetření (po kterém měla jen široké balení). Z toho jsem usoudila, že ta první diagnoza byla špatná a že měla třmínky dostat hned.
Chování lékařů bylo celkem příjemné, ale ty čekací doby byly fakt šílené. Hodina minimálně, ale spíš dvě. Vzhledem k tomu, že jsem nemohla kojit a malá byla na sunaru, to občas byl dost problém, protože když jsme čekaly 2 hodiny, k tomu další hodina cestování, tak už měla hlad. No ale vařte sunat v čekárně :-)
Teď bychom měli jít zase na kontrolu, ale vůbec se mi tam nechce právě kvůli té čekací době. Nebo že by se to tedy zlepšilo?
Mimochodem - ty třmínky vypadají hrozně, ale dítěti, zvláště takhle malému fakt vůbec nevadí.Dokonce si v nich může nohy i natáhnout, tedy propnout, jenom ne na rovno, ale před sebe.
 Zuzana+Terezka 


Re: Re: Re: Re: Re: Naše vyšetření kyčlí 

(7.1.2007 18:47:25)
I nám na poliklinice Prosek preventivně doporučovala ortopedka široké balení, přestože bylo vše v pořádku. Vybodla jsem se na to, připadalo mi to jako nesmysl, který říká všem maminkám. Mimčo jsem od 2 měsíců pak nosila v šátku v poloze, kdy mělo roztažené nožičky okolo mně. A jak nás paní doktorka chválila, jak má Terezka krásné kyčličky. A to byla koncem pánevním.
 Šárka, tři děti 
  • 

Široké balení 

(9.1.2007 22:29:36)
Také jsem rodila v Pardubicích, naposledy v roce 2004. Ultrazvuk kyčlí dělali všem dětem ještě na porodnici, čili v propouštěcí zprávě týden po porodu už měla každá maminka doporučení (chcete-li nařízení), kolik plen má děcku dávat. I moje dcera měla "nález" a poctivě jsem dávala několik plen navíc asi do tří nebo čtyř měsíců, kdy se ukázalo, že už je vše v pořádku.
"Nález" měla i moje první dcera (1989), ta dokonce měla dečku. Asi jí to také nebylo příjemné (a hlavně mojí tchyni, která se styděla jezdit s kočárem), protože to bylo téměř v létě, ale nakonec i u ní bylo vše napraveno. Mám z toho radost, protože já sama mám vrozenou vadu kyčelních kloubů. Zatím žádné potíže necítím, ale jednou možná kdo ví ...
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Re: Re: Naše vyšetření kyčlí 

(6.1.2007 16:33:30)
Mně teda v Praze preventivně nedoporučovali široké balení ani před deseti lety se synem, tím méně teď s beruškou. S Juniorem jsem absolvovala ještě v osmi měsících RTG kyčlí, přestože předchozí prohlídky ve čtyřech týdnech a čtyřech měsících byly zcela v pořádku. Berušku teď z dalšího sledování vyřadili už ve dvou a půl měsících a hned z první prohlídky od ortopeda (ve 4 týdnech) jsem si nesla papír, že stačí základní hygienické balení.
 Petula, 3 kluci 9/05,6/07,9/10 


Re: negativa sirokeho baleni 

(6.1.2007 17:15:57)
Take mi to neda, abych nenapsala par radku.

My jsme po porodu ve Vrchlabi koncem panevnim take od ortopeda v nemocnici nedostali naordinovano siroke baleni, ale na kontrole v Praze po 6. tydnech nam bylo doporuceno preventivne davat siroke baleni vzhledem k poloze koncem panevnim.

Nase pediatricka rikala, ze je to zbytecne, potvrdila mi to i zkusena fyzioterapeutka specializovana na deti, ktera rika, ze zna spoustu deti, ktere maji z preventivniho sirokeho baleni dysfunkce brisnich svalu a ze by mohla napsat diplomku na negativa tohoto doporuceni, ktere se dava vice jak 20 let.
Dost casto take miminka maji problem s prdiky, pri zafixovanyh nozickach nedokazi si od prdiku pomoci.
 Vendula+David 19m 
  • 

Re: Naše vyšetření kyčlí 

(6.1.2007 21:17:20)
Naše první kontrola kyčlí (kromě toho v porodnici):
málo místa, spousta lidí; i přesto jsem byla mile překvapena milým panem doktorem. Synovi udělal ultrazvuk, výsledek zapsal do papírů, ubezpečil mě, že je vše OK a šli jsme domů. Další návštěva proběhla ve stejném duchu - kontrola, zápis, hotovo.
Protože malý měl problémy s pohyblivostí pravé strany těla, chodili jsme ke známému ortopedovi na rehabilitaci. Při jedné kontrole chtěl vidět i synovi kyčle. Řekla jsem mu, co jsem věděla od doktora v nemocnici, i tak chtěl vidět ony papíry. Po přečtení jsem dostala vynadáno, že nemáme široce zabaleno. Koukala jsem na něj jako by byl z jiné planety;proč bych to dělala?
A závěr? Doktor v nemocnici tvrdil, že je vše v pořádku, ale do papírů udělal zápis 2pl (2 plíny), který mě měl informovat o nutnosti širokého balení.
Takže: PTEJTE SE, PTEJTE SE A ZASE SE PTEJTE !!!!!
 Vladka, KUBA 2mesice 
  • 

Re: Naše vyšetření kyčlí 

(9.1.2007 17:20:38)
po precteni clanku jsem se trochu zhrozila, v nemocnici nam rekli, ze mame davat siroke baleni, potom doktorka rekla, ze nemusime, tudiz ho nedavam. Pry se to delalo kdysi, a vyznam to ma spise u holcicek, aby mely sirsi panev.
Kubikovi se to navic nelibilo a pod kalhotkami se zbytecne potil.
Zitra jdeme poprve na kontrolu, tak jsem moc zvedava,co nam tam rekne. Ale doufam, ze to bude jen OK
Jak si ma clovek z ruznych nazoru vybrat?
 Paya 


Naše vyšetření kyčlí 

(11.1.2007 12:19:01)
Tak jsem přečetla celou diskuzi a nedá mi to, abych taky něco nepřipsala.
V roce 2003 se nám narodila dcera a 1. vyšetření kyčlí jí dělali hned v porodnici. Takže když jí byly 2 dny, musela začít nosit Frejkovu peřinku kvůli vykloubeným kyčlím. Na další kontrole (v brněnské dětské nemocnici) byl tak "příjemný" doktor, že když jsem se dovolila zeptat, jak dlouho to s tou peřinkou asi vypadá (měla jsem první dítě a žádné zkušenosti), tak na mě vyštěkl, co se ptám, že stejně ještě určitě bude nosit řemínky, ať si nemyslím, že se to upraví tak rychle. No a na další kontrole (ve 3 měsících) byl jiný doktor, který se uměl na mimča a mamky i usmát, ten doporučil Frejkovu peřinku už jen na noc a na té poslední kontrole (v 6 měsících) byla zase jiná doktorka, která řekla, že už je vše v pořádku.
Tak vidíte, jak strašně záleží i na doktorovi! Každopádně jsem vděčná, že se ty kontroly dělají, protože čím dřív se na problém přijde, tím rychleji se taky vyřeší. Jo, a doktor, který nemá rád děti, by v dětské nemocnici neměl mít co dělat. Pokud je vše v pořádku, tak bych určitě široké balení nedávala. No a za 2 týdny by se nám mělo narodit další mimčo, tak doufám, že všechno dobře dopadne!!!
 Katka 
  • 

igelitové pleny 

(5.1.2007 9:22:05)
Vždycky mě rozesměje, jak spousta lidí včetně MUDr. Gregory vyzdvihuje igelitové pleny oproti látkovým proto, že šetří čas, který může mamina věnovat dítěti. Nejsem žádný militantní zastánce látkovek, sama je používám tak půl napůl s jednorázovkami, ale nemám pocit, že by mi ubíraly čas. Současné látkovky se nežehlí, nevyvařují, prostě se jen strčí do pračky a vyperou. Taky není pravda, že by oproti jednorázovkám měly mokrý povrch, když se použije papírová separační plena, je zadeček v suchu. Tož tak. Být odborník, který píše články pro veřejnost, zjistila bych si nejdřív, o čem to vlastně s takovou jistotou píšu.Katka
 Nelinda a Ondráš (10/04) 


Re: igelitové pleny 

(5.1.2007 12:01:43)
Katko,
u článku je napsané, že ho připravila redakce za přispění MUDr. Gregory, tak bych čekala, že odstavec o lákovkách bude "přínosem" redakce. Je fakt, že tohle si o látkovkách myslí skoro všichni. Já sama mám úplně opačný názor, kdybych o látkovkách věděla v době, když náš Ondra měl do 4 měsíců nařízené široké balení, tak by mi to spoustu nervů ušetřilo, protože bych místo jednorázovky a poskládaných čtvercovek, dávala jednu kalhotkovou látkovou plenu a byl by klid. Takhle čtvercovky po jednorázovce klouzaly, furt se to rozjíždělo, nedrželo a prala jsem stejně, protože jednorázovky protýkaly a čtvercovky byly taky špinavé.
Mě teda nejvíc pobavilo, že jednorázovky neprotékají - tak takovou jsem opravdu ještě neviděla, já jsem komplet převlíkala dítě výjimečně i třikrát denně, standartně přinejmenším jednou v noci, a to si troufám říct, že jsem vyzkoušela celý sortiment, kromě těch nejlevnějších plen třeba z Tesca nebo Billy.
 Líza 


Re: Re: igelitové pleny 

(5.1.2007 12:08:21)
S moderníma látkovkama zkušenost nemám, takže do toho vstupovat nechci.
Jenom - pokud mi protékaly nějaké pleny, bylo to vždy proto, že to chtělo změnit značku nebo velikost - nikdy mi neprotékaly soustavně. Takže tvou špatnou zkušenost s jednorázovkama nesdílím.
A jednu drobnost ke Katce - jednorázovky nejsou už dost dlouho igelitové.
;-)
 Šárka, tři děti 
  • 

Re: Re: igelitové pleny 

(9.1.2007 22:36:42)
Mno, vidíte, já 2,5 roku dávala jen ty nejlevnější pleny z Tesca a nikdy nic nikde neteklo.
 Mortadela 


Re: igelitové pleny 

(5.1.2007 13:22:39)
Jednorázovky jsou igelitové? :-o To jsem si nikdy nevšimla - používala jsem je celou dobu, a že to byla hóóódně dlouhá doba, než se naše slečna uráčila začít chodit na nočník :-(, ale igelit jsem v nich nikdy neobjevila, podle me jsou celopapirove.
 Martina+F+H+L 


Re: Re: igelitové pleny 

(5.1.2007 14:18:12)
Já jsem na obalu nic o složení plenek nenašla, ale když jsem nehtem odtrhla vrchní vrstvičku papíru, tak jsem u Huggiesky narazila na igelit. Co jiného taky udrží tekutinu uvnitř.
 Haluška 


Re: Re: Re: igelitové pleny 

(5.1.2007 18:37:50)
Hehe, mě taky vždycky výraz "papírové" pleny velmi pobaví. Kdyby byly papírové, tak by asi nevydržely tak dlouho "suché" - tedy zevně suché. Zevnitř, vzhledem k tomu, že se v nich občas děti kvalitně oprudí, asi moc suché nejsou. Já jim neříkám igelitové, ale umělohmotné. Myslím, že je to trochu výstižnější, protože si nejsem jistá, jestli ta umělá hmota v nich obsažená je skutečně igelit, nebo nějaký jiný plast. Nicméně plast to je. Kdyby nebyly z plastu a neobsahovaly chemický absorbční gel, asi by nebyl problém s jejich rozkladem (to bude trvat ještě mnoho a mnoho generací, než se tyto látky rozloží - pokud tu ještě tak dlouho bude tato planeta a naše civilizace).
Btw kromě objemnějších kalhotkových látkovek je taky na kyčle dobré nosit dítě v šátku v úvazech, kde má nožičky od sebe.
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: igelitové pleny 

(5.1.2007 18:44:20)
Jo, Mortadelo je to igelit.

Vnitřní vrstva jednorázovek je polypropylen a vnější je polyethylen. V jádře je buničitý papír a gel pro větší nasákavost, který je také ropného původu víc o tom gelu by mělo být tady anglicky.

Bohužel ten gel je i v Moltexkách :o(, jedinné jednorázovky, které gel nemají (místo něho je škrob) jsou plenky Tushies, ale ty bohužel u nás nejsou k dostání. Viděla jsem je na anglických stránkách www.spiritofnature.co.uk nabo na www.imsevimse.co.uk



 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: igelitové pleny 

(10.1.2007 9:32:17)
Když jsi tak chytrá :-))), nevíš, jak je to s pálením jednorázovek? Shoří v běžných kamnech bez problémů nebo je to s nimi jako s petlahvemi? A neměly by se dávat do kontejnerů na plast?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Re: Re: igelitové pleny 

(10.1.2007 10:12:03)
"Papírové" pleny nehoří, protože obsahují mj. absorpční gel na bázi křemíku, který se nedá spálit (silikagel) - křemík se dostane nezměněný do popela. Zafláká ti kamna atd., když nepočítám látky, které se při nedokonalém spalování uvolní z plaskových kusů.

Tak, kde plasty skutečně recyklují (třídí a dále zpracovávají) fakt nepotěšíš pytlem pročuraných směsových plen ...
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: Re: Re: igelitové pleny 

(17.1.2007 23:10:26)
Markét, pálit doma určitě ne, přeci jen takové teploty jako ve spalovně doma nedosáhneš a fakt si akorát zahumusíš kamna.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: igelitové pleny 

(10.1.2007 9:29:04)
Já pro naší (bývalou) potřebu dělila jednorázové plenky na igelitové a "ty druhé". Igelitové byly ty lacinější, mají prostě na povrhu igelit a pásky se lepí. Dávala jsem je přes den, v noci mi protékaly. I když si myslím, že to nebylo způsobeno tím igelitem jako spíš tím, že byla miň vycpané nebo ta hmota uvnitř nebyla tak nahuštěná. Ale nikdy z nich dcera nebyla opruzená, přesto že na vrchu byl prostě igelit. "ty druhé" jsem dávala na noc, byly dražší a nemají na povrchu hladký igelit, ale něco, co vypadá jako chlupatý papír. Pásky se nelepí, ale drží na suchý zip. Tyhle plínky v noci neprotékaly a to bez ohledu na to, jestli byly značkové nebo neznačkové.
 Lassie 
  • 

Re: igelitové pleny 

(5.1.2007 14:36:32)
Musím přiznat, že já jsem v látkových plenách dost polevila. Dcera nevydrží spát v pročůraných látkovkách tak dlouho, jako v jednorázovkách.
Ač jsem se snažila být ohleduplnější k životnímu prostředí a zároveň dopřát dcerce prdelku "jako v bavlnce", nějak to u nás moc nefunguje. Praní a žehlení mě tak nezatěžovalo, žehlit jsem po pár měsících přestala, jen pleny šikovně pověsila a poskládala, prala jsem, vzhledem k počínajícímu ekzému v nastrouhaném jelenu.
Jinak mě to spíš mrzí, když si představím tuny odpadu, navíc moc nevěřím chemickému složení jednorázovek, ale tyhle diskuze už tu byly a vesměs nikam nevedly. Každému zkrátka vyhovuje něco jiného.
 Monika (2 děti) 
  • 

Re: igelitové pleny a uz vyšetření 

(8.1.2007 1:05:31)
Milá Katko, když už tak kritizuješ autora článku, aby si nejdříve zjistil očem že to píše, tak ty by sis měla zjistit, že jednorázovky nejsou igelitové, ale papírové(a tudíž prodyšnější), snad jen s výjimkou levných supermarketových plen, které ač levné, tak jich spotřebuješ mnohem víc než papírových "značkových"(vlastní zkušenost, dostala jsem jich darem, jinak bych si je opravdu nekoupila), pak také při dalším přelepení už nelepí a nepříjemně šustí. Je mi jedno, jaká je to značka, ale musí být papírové.
Milé dámy, které si myslí, že v současné době je zbytečné uz vyšetření kyčlí, tak vám chci vzkázat, že každá matka je zodpovědná za zdraví svého dítěte a lepší je prevence než abych si potom vyčítala že dítě nemá v pořádku kyčle a trpělo kvůli mému rozhodnutí a přesvědčení. Prevencí nemyslím široké balení, ale samotné vyšetření. Pokud dítě nemá kyčle tak jak mají být, tak tam bych věřila doktorům a široké balení dávala. Pokud jsou kyčle v pořádku, tak selským rozumem usoudím, že není třeba dávat široké balení, jen aby se něco nepokazilo.Nevím kde vzal informace Petr Klásek, že v mnoha případech jsou vady tak minimální, že by se nic nestalo, kdyby to dítě nepodstoupilo uz vyšetření, ale jak si mám být jistá, že zrovna mé dítě nebude mít problémy s kyčlema?!!! Taková informace je opravdu dezinformace a neměla být nikdy publikována.
Vážené maminky a tatínkové, je hezké že vás bude čím dál tím víc, co jdete proti proudu a nesplýváte s davem, ale nerozhodujete o sobě, ale o vašem dítěti, které má celý život před sebou a vy jste odpovědní za jeho zdraví!!! Tak si to laskavě uvědomte.
 Nelie 


Re: Re: igelitové pleny a uz vyšetření 

(8.1.2007 3:11:01)
Moniko, lekar by mel pohmatem poznat, zda je problem s kyclemi a pak UZ neni potreba u kazdeho miminka...toto vysetrovani kazdeho automaticky se dela jen v Cesku (a je to znacna financni castka, ktera by se ve zdravotnictvi mohla dat na neco uzitecnejsiho...)
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: igelitové pleny a uz vyšetření 

(10.1.2007 9:36:54)
Já ale myslím, že běžným vyšetřením se to zcela bezpečně zjistit nedá. Nám po prvním UZ řekli, že je to v pořádku, a po druhém jsme dostaly třmínky. A to si myslím, že UZ objeví menší závady než vyšetření. A hlavně, ve střední Evropě je výskyt těchhle vad skutečně vyšší, tak jsem pro UZ vyšetření u všech dětí.
 Marta, 2 děti 
  • 

Doktor nám ale říkal, že jednorázovky nestačí, že se do nich musí vkládat látková plena 

(8.1.2007 8:50:53)
1. v porodnici jsme museli používat papírové pleny, ale když nás pouštěli domů, tak řekli, že do ní máme vkládat látkovou, aby se kyčle dobře vyvíjely, že jen papírová nestačí
2. papírové občas opravdu přetečou
3. po papírových měly obě moje děti podrážděnou pokožku a já pak musela mazat a mazat. Nyní používám látkové a skoro ani nemažu. Pokožka je konečně klidná, bez zarudnutí a podráždění. Tak pak mi říkejte, že bavlna není lepší než papír!!!!!
 Hana (2děti) 
  • 

Re: Doktor nám ale říkal, že jednorázovky nestačí, že se do nich musí vkládat látková plena 

(8.1.2007 12:53:32)
No vidíš, já u dcerky investovala do látkových a mazala a mazala... Dokud jsem nazačala používat jedny konkrétní jednorázovky. U syna to zase byly jiné jednorázovky, látkovky se opět neosvědčily. A má sestzřenice zase začala u jednorázovek a skončila u látkovek (ty jsem jí věnovala spíš z legrace). Každé dítě je jiné, má jiný typ pokožky, vadí mu jiné mýdlo, jiný krém. Proč se tady pořád maminky mezi sebou hádají? Co nevyhovuje jedné, může vyhovovat jiné, ale to přece není důvod ke vzájemnému odsouzení!!!
 Eva, dva kluci 
  • 

Takový časopis rozhodně neobjenávat 

(5.1.2007 9:48:49)
Ahoj,
jestli ten časopis píše články tohoto typu, jakože patrně ano, tak bych ho rozhodně neobjednávala. Jestli balíte do bavlny, nebo do papíru je Vaše věc, ale prostě oboje má svoje výhody a nevýhody. Jak pro maminku, tak pro dítě. Článek je napsán velmi jednostranně a co se týče látkových plen, tak má informace z minulého století a to ještě ne z jeho konce :-(. Jestli to tak je i s informacemi o kyčlích nevím, ale bála bych se, že klidně může být, po těch nesmyslech, co píšou o látkovkách.
Eva
 Petr Klásek 
  • 

Dezinformace 

(5.1.2007 12:22:00)
Rád bych upozornil, že i když nemohu mít žádné výhrady k odborné části článku (nejsem medik), je hrubou dezinformací tvrdit, že vyšetření kyčlí je dané zákonem.
Rozumějte mi prosím dobře, nechci tvrdit, že vyšetření kyčlí je k ničemu. Ale procento (nebo promile) vad je tak malé, že naopak riziko že matka něco zanedbá, pokud na vyšetření nepůjde v obvyklém termínu nebo nepůjde tolikrát je minimální. Tuto informaci jsem si ověřil. Například my jsme šli na vyšetření s novorozencem při teplotě kolem -10, potom ještě několikrát, nemáme auto. Pokud bych znal výše uvedné informace, pochybuji, že by jsme to chtěli při těchto teplotách absolvovat. Patrně bychom zvolili jiný postup. Proto mně vadí, když se tvrdí, že je něco takového ze zákona povinné, což by i znamenalo, že mne může někdo potrestat když zákon nedodržím. Nechci podsouvat autorovi zlý úmysl, jsem si jistý že nechtěl nikoho záměrně klamat jen pro bodový zisk, který z těchto preventivních vyšetření je. Takové články ale omezují svobodu pacientů, kteří jsou přesvědčováni, že něco musí, ačkoliv opak je pravdou. Jestli je pro ně tento kon dobrý či ne, a v jakém rozsahu by mělo být předmětem jejich svobodného a informovaného rozhodnutí.
 Lenelka 


Re: Dezinformace 

(5.1.2007 13:51:30)
Petre, ja taky doufam, ze nic v peci o zdravi povinne neni. Kazdy by si snad mel rozhodnout sam, co podstoupi a co ne.

I kdyz v CR je povinne ockovani a Sylvie tady psala o povinnem tridenim pobytu v porodnici... Cesti politici taaaak radi omezuji svobodnou volbu, takze bych se ani nedivila, kdyby vysetreni kycli povinne bylo.

V kazdem pripade tady zadne ultrazvukove vysetreni kycli neni a lidi tu taky nepajdaji.
 petra 
  • 

Re: Re: Dezinformace 

(5.1.2007 15:24:04)
Lelelko,
nevím, kde bydlíš, ale já jsem za vyšetření ráda. V porodnici měla dcerka kyčle v pořádku, na ultrazvukovém vyšetření v 6 týdnech také, až na rentgenu ve čtyřech měsících jí objevili luxaci kloubu, a tak dcerka dostala Pavlíkovi třmínky, které měla do 8 měsíců. Kontrola v roce ukázala, že kyčle jsou již v pořádku. Takže jsem ráda i za rentgen, protože předchozí ultrazvuková vyšetření nic neodhalila. K tomu rentgenu jen podotýkám, že existují v ČR ještě - pro mě naštěstí, místa, kde se nechodí na třetí prohlídku ve třech, ale až ve čtyřech měsících a ultrazvukové vyšetření je spojené i s vyšetřením rentgenem. Je to každého věc, ale já dám přednost jednomu, byť ve většině případů zbytečnému rentgenovému vyšetření, než případným problémům. Nás ten rentgen od problémů uchránil.
 Nelie 


Re: Re: Dezinformace 

(6.1.2007 18:23:15)
My jsme museli v cesku podepsat revers, ze nechceme ultrazvuk/rentgen kycli...Manzel je lekar (Kanadan/jihoafrican) a byl z ceskeho plosneho vysetrovani dost prekvapeny. On je zvykly, ze kycle se prohlizi pohmatem (rodinny lekar je schopny toto vysetreni udelat, neni treba orthoped), teprve mozne problemy se posilaji na rentgen...
 Lavanda 


Vysoký výskyt vrozených vad kyčlí v České republice?? 

(6.1.2007 18:28:53)
Nevím, ale už jsem několikrát četla, že u nás je výskyt vrozených problémů s kyčelními klouby mnohem vyšší než v jiných zemích. Proto jsou možná naši lékaři na kyčle mnohem víc zaměření než jinde.
 Líza 


Re: Vysoký výskyt vrozených vad kyčlí v České republice?? 

(6.1.2007 19:02:34)
Nebo to může být taky úplně jinak. Taky to může být tak, že jsou zde diagnostikovány i stavy, které by se upravily spontánně, a které v jiných zemích diagnóze unikají a do statistik se nedostanou ;-). Klasický problém porovnávání národních statistik...
 Šárka, tři děti 
  • 

Re: Re: Vysoký výskyt vrozených vad kyčlí v České republice?? 

(9.1.2007 22:44:47)
Možná je to ještě jinak. Třeba je ten výskyt tak velký proto, že se u nás díky lékařské péči objeví to, co by se jinde neprojevilo. Díky bohu za to.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: Dezinformace 

(10.1.2007 9:44:01)
Kdybych žila v jiné zemi, kde se UZ běžně neprovádí, stejně bych na tomhle vyšetření trvala právě proto, že já jsem středoevropanka.
 Emitom (Michi 8/04+Veru 7/07) 


Re: Dezinformace 

(5.1.2007 14:42:03)
Petře, nezlobte se, ale argument, že jste šli s dítětem v mínus deseti mi přijde směšný.. stejně byste s ním museli (jak jinak to napsat, povinné to není, ale prostě děti ven "musí") ven, takže jste to spojili s kontrolou. Já osobně se tedy radši poženu k Dr na kontrolu, byť ji nebudu považovat za nezbytnou, než si později vyčítat, že moje dítě špatně chodí nebo má bolest jen kvůli tomu, že jsem něco zanedbala.

nechci polemizovat o tom jestli pleny jsou igelitové nebo ne, je mi to fuk, usnadňují práci a zdraví škodlivé snad nejsou. Naopak, články Dr Gregory vítám, jsou psané lidsky, abychom je pochopili i my, laikové.
 maschul 


Re: Dezinformace 

(5.1.2007 17:13:59)
Taky mi trochu přijde...že ten článek je tak 5 let nazpět...
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: Dezinformace 

(5.1.2007 19:01:18)
Taky mi ten článek celej příjde nějakej divnej, ještě pod tím mělo být napsáno (k té první části) sponzoruje fi. Procter&Gamble
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Dezinformace 

(10.1.2007 9:41:24)
Co myslíš pod pojmem novorozenec? S týden starým děckem bych v -10C ven taky nešla, ale takové mrazy snad netrvaly týdny, ne? S měsíčním dítětem už bych to absolvovala, protože přece nejdete v mrazu třeba půl hodiny. Předpokládám, že jdete chvíli pěšky, pak jste jeli nějakým dopravním prostředkem, kde -10C nebylo a pak zas kus pěšky. To zdravému dítěti neublíží.
 Insula 


jak na široké balení dnes?? jednoduše 

(5.1.2007 15:19:50)
Jsem moc ráda, že se toto vyšetření dělá již tak brzy. U nás se dělá už v porodnici a to každé úterý. Pokud to vychází tak, že maminka v úterý již v porodnici není, musí jít další týden sama.
U dcery jsem dávala preventivně jednu bavlněnou plenu (na radu lékaře). Nosila bodýčka, takže to bylo jednoduché. Prostě jsem jí dala papírovou plenu a na to bavlněnou a bodýčkem se to "zajistilo". Odpadlo tím dávání kalhotek (bylo jí pak horko).
U syna jsme balit do široka nemuseli, takže to bylo v pohodě.
Obě děti skončili s kontrolami ve třetím měsíci. Moje tchýně byla vždycky "trochu v šoku" (pozitivně), protože oni opravdu absolvovali první kontrolu až ve čtyřech měsících, tedy v době, kdy my jsme už měli všechno za sebou. :-)
 Jana (2 děti) 
  • 

kyčle a plenky 

(5.1.2007 16:37:27)
Tak jsem si při tom článku nostalgicky povzdechla. Začátkem 90. let jsme byli jedni z mála, co se odhodlali kupovat papírové pleny (9 lidí ve 2+1, neměli jsme kde sušit). Kus stál necelých 6 korun (to bývaly pěkné peníze), jednorázové lepítko na plence (při druhém přelepení se musela použít izolepa) a o suchém zadečku a neprotékající plence jsme si mohli nechat jenom zdát. No co, přežili jsme my i dítě ve zdraví. :-)
Ale nezapomenutelný byl přístup lékařů. V porodnici i ortoped nám tyto pleny zakázali používat, i když kyčličky byly v pořádku, všechny děti v té době museli mít do 6-ti týdnů 2 normální pleny. Našli jsme si nějaké články o tom, že i novorozenci mohou papírové pleny používat, tak jsme se tedy odhodlali a asi desetitýdenímu miminku jsme je daly.Tedy pochopitelně s hadrovou plenou přes. Ale byla v nás malá dušička při každé návštěvě lékaře, dovolili jsme si něco, co se "nesmělo".
Když dneska vidím ty "vymakané" papírové pleny se suchým zipem, postraními pásečky, jejich cenu a hlavně to množství na výběr, tak mi ty debaty o plenkách přijdou docela úsměvné.
 Jana (2 děti) 
  • 

překlep 

(5.1.2007 16:41:28)
Tedy desetideními miminku, ne desetitýdenímu miminku. :-)))))
 Jitka, Lucinka 3,5, Terezka 10 t. 
  • 

Re: kyčle 

(8.1.2007 10:16:22)
Já také musím reagovat. Mladší dcerce je 10 týdnů. Při vyšetření v 6ti týdnech jsme dostali abdukční plenku s tím, že Terezka nemá vyvinuté jadérko. Doktor mi k tomu ani nic neřekl. Na mou otázku co to pro nás znamená mi jen řekl, že to budeme sledovat a že tuto plenku bude mít cca.2-4 měsíce a pak se uvidí. Jsem z toho dodnes docela vystrašená, protože mi vlastně nic pořádně nevysvětlil.Máte někdo podobnou zkušenost. Jak jste to řešili dál??? Děkuji za odpověď. Jitka
 Lavanda 


Re: Re: kyčle 

(8.1.2007 10:23:24)
Někteří ortopedové si ani těch jadýrek zas tolik nevšímají. S nejstarším jsme museli na kontrolu ještě v půl roce a to už tam vidět bylo. Ale u obou mladších dětí to ve třech měsících vidět ještě nebylo a nikam nás už nehnali.
 Jarka 
  • 

Re: Re: kyčle 

(8.1.2007 13:00:27)
V roce 1975 mojí dcerce také diagnostikovali již v porodnici nedorostlé kloubní stříšky. Dávala jsem ne dvě ale tři!!! pleny.Hlavně mne ale naučili specielní cviky na uvolnění kyčlí mimča.( nepřejte si slyšet ten řev přikaždém přebalování a následném cvičení). Po rengenu ve čtyřech měsících dostala malá také tuto plenu - tehdy říkali dečku. Pro mne to vlastně byla úleva, protože ubyly pleny - stačila jedna + dečka. V 9 měsících byly nožičky O.K. a dečka šla do popelnice.
Ale to hlavní - bez tohoto opatření by se kloubní jamky nevinuly dobře a moje dnes jednatřicetiletá dcera se značnou nadváhou by mi asi nepoděkovala, kdybych celé to trápení v jejím miminkovském věku nepodstoupila.Mimochodem - mám dcery tři a tato jediná byla donošená, druhé dvě byly značně nedonošené a i přes to v pořádku.
 Silva 
  • 

Re: Re: kyčle 

(8.1.2007 14:39:18)
Ráda bych přidala zkušenost z porodnice ve Vyškově. Na prohlídce nožiček ještě před odchodem z porodnice mi bylo sděleno, že syn nemá dorostlou stříšku a proto máme dávat širší balení. Pan doktor mi přesně vysvětlil, jak mám široké balení dávat a dokonce mi doporučil, abych si koupila dětské kalhotky na suchý zip, do kterých jsem vždy nachystala papírovou plenku a na ni další dvě látkové. Kalhotky to hezky stáhli a všechno drželo, jak má. V 9. měsících byla stříška dorostlá a tak jsme se širokým balením skončili. Mohla jsem se na to taky vykašlat, jako je tady uvedeno pár názorů, ale ani ve snu by mě to nenapadlo. Ve většině případů tomu doktoři rozumí totiž lépe než laik.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Re: kyčle 

(8.1.2007 15:28:15)
Silvo, ale tady přece nikdo nepochybuje, že pokud je nějaký problém, má balení (a jiné pomůcky) smysl! Což je to, co popisuješ (problém + doporučená náprava). Co se tu zpochybňuje, je výrok "dítě má kyčle naprosto v pořádku, přesto dávejte preventivně dvě pleny". Proč?!
 blikk 


Re: Re: kyčle 

(8.1.2007 22:21:37)
Tak toto bych odhadla na nedorostlé kloubní stříšky. Máte nějaký nález? Honzík dostal ve 4 týdnech abdukční kalhotky Marwell, měl 2A,2C. Ve 4 měsících jsme byli ok. Ale musím se přiznat, že je měl mít 24h denně, já jsem mu je ale dávala především na spaní - přes den, noc, tzn, nechala jsem ho vykopat vždy tak 1/2 hoďky, pak jsem ho přebalila, nakojila, dala kalhotky a spal. Ano, může to být nezodpovědné, ale já sama měla luxaci kyčelního kloubu, byla jsem do roka ve strojku (tehdy takové prkno) a rodiče mě také vyndavali. Kyčle mám v pořádku.
 Jitka, Lucinka3,5, Terezka 10t. 
  • 

Re: Re: Re: kyčle 

(9.1.2007 17:29:46)
Děkuji moc za odpověď. Máme nález 2c, 1b. Abdukční plenku máme, ale ne Marwell, na tu se chci zeptat při další návštěvě. Já ji dávám pořád, nemá ji jen při přebalování a koupání a když jedeme někam autem. Nevejde se s ní do sedačky.
 maceška 


Re: Re: Re: Re: kyčle 

(9.1.2007 20:07:34)
Jitko, nález IIc znamená, že nejde o vykloubení kyčle, ale o dysplasii, tj. nedovyvinuté, ale správně postavené kyčle. Normální nález je I - označení "a" a "b" je jenom určitý typ, oboje je ale normální nález. U nálezu IIc je potřeba udržovat závěsný aparát kloubu širokým balením, protože by k vykloubení ještě mohlo dojít, ale taky nemuselo - jenže se nedá předem poznat, jestli se to stane nebo ne, proto je potřeba to široké balení dávat dokud se postavení neupraví, ideálně do doby než se vytvoří jadýrko.
 blikk 


Re: Re: Re: Re: Re: kyčle 

(11.1.2007 0:05:09)
My jsme měli nosit abdukční kalhotky pouze než dorostla stříška. Jadérka byla plně vytvořena až za další 3 měsíce. Nejsem lékař, ale podle různých odborných článků jsem snad pochopila dobře, že jde především o správné dotvoření stříšky. A není důležitý pohyb pro dotvoření jadérka? Měla jsem za to, že dětem se mohou dotvářet jadérka až do jednoho roku. Zajímala jsem se o to, protože jsem se bála, že Honzík nebude moct lézt, ale pohyb by vadit neměl.....

Jinak, Honzík se s Marwell kalhotkami do Chicco vajíčka vešel :-))
 Jitka, Lucinka 3,5, Terezka 10 t. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: kyčle 

(12.1.2007 9:49:03)
Děkuji vám mnohokrát za odpověď. Peřinku dáváme poctivě a doufáme, že se vše upraví jak má.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: kyčle 

(10.1.2007 9:47:15)
Moje taky Tereza měla nedovyvinuté jádro, nosila kvůli tomu třmínky, což je myslím "víc" než ta vaše plenka a ve 4 měsících bylo po všem, takže hlavu vzůru :-))
 Martina 1 dcera 
  • 

trojité balení 

(9.1.2007 15:08:49)
Patřím k dětem, které se narodily se špatnými kyčlemi.Lékaři na to přišli, nosila jsem trojité balení, dokonce jakýsi strojek.A přesto nejsou moje kyčle tak úplně v pořádku.neumíte si představit jak umí kyčle bolet.Přetrvávající bolest v klidu i pohybu, ve dne i v noci.Žádná analgetika nezabírají a tak většinou nezbývá nic čekat až to přejde.není mi ani 35 a mám v koutě postavené francouzké hole kydž už nejde pořádně chodit.A tak když se mi narodila dcerka balila jsem široké balení preventivně a dlouho.Nepřála bych svému dceři ty bolesti jen proto abych ji snad neomezila při pohybu ve 2,3,4 měsících.Možná se to někomu může zdát hloupé, ale já dobře vím jak to bolí.A omezuje to mnohem víc a déle nez trojité balení plenek.
 Hanka,2 děti 
  • 

Re: trojité balení 

(9.1.2007 17:55:51)
Já mám dvě děti, starší syn měl kyčle v pořádku. S mladší dcerou jsme byli na ortopedii na UZ když měla 2 týdny, zjistili jí nedorostlá jadýrka a doporučení dávat široké balení. Strašně jsem to obrečela, nevěděla jsem co bude,jestli bude zdravá.Když se jí nález v 6 týdnech zlepšil byla jsem nejšťastnější na světě.Já nevím, ale mám pocit, že pro mámu je nemocný dítě jedna z nejhorších věcí.
Martino soucítím s vámi, váš příspěvek (a také paní Jarky, Silvy a jiných) by si měli pořádně přečíst a zamyslet se nad tím všichni kdo tady píšou jak odmítají a přijde jim vyšetření kyčlí zbytečné.
Pane Petře, možná procento dětí, které mají problémy s kyčlemi je malé a ještě menší je těch , kteří mají problémy až do dospělosti.Ale zato to stojí za to a není co závidět!!!Znám takovou paní a paní Martina je zrovna jedna z nich. A nikde není napsáno, že to nebude mít zrovna to vaše.
Já osobně jsem hrozně ráda, že se u nás taková prevence provádí. A na vyšetření bych šla i kdyby bylo -10, protože chci aby bylo mé dítě zdravé.Jsem za ně zodpovědná a jak už tady zaznělo, kdybych něco zanedbala, asi by mě pak v dospělosti rozhodně nepoděkovalo a já si to vyčítala. Raději vystavím dítě trochu 1 záření(z toho semu nic nestane),než bych mu způsobila problémy a bolesti.
Nad příspěvkem, že jste tam někdo "musel" podepsat revers se mi chce brečet.
 Šárka, tři děti 
  • 

lékař - váš úhlavní nepřítel 

(9.1.2007 22:57:46)
Já mám také špatné kyčle, jak už jsem psala na jiném místě v této diskusi. Jeden čas (asi půl roku) mě bolel jeden kyčelní kloub, ale usadilo se to a zatím nic nebolí.
Z této diskuse, resp. z některých příspěvků, mám pocit, jakoby některé maminky považovaly lékaře za úhlavní nepřítele svých dětí. JInak si neumím vysvětlit jejich názory a postoje vůči vyšetřením kyčlí aj. Asi si myslí, že to snad lékaři dělají z plezíru nebo dlouhé chvíle, že se kupují drahé přístroje, plýtvá se jejich časem, aby "zadarmo" všem našim dětem včas pomohli. Já osobně jsem šťastná, že se to děje a všem lékařům děkuji za jejich péči.
Obě moje dcery měly nález (už jsem psala na jiném místě v této diskusi) na kyčlích. Obě jsou z toho "venku" právě díky té včasné péči. Možná by se to srovnalo samo a možná taky ne. Ale já mám čisté svědomí, že jsem pro ně udělala maximum. A vyplatilo se to. Tož tak.
 Danaca 


Re: lékař - váš úhlavní nepřítel 

(9.1.2007 23:38:28)
Pročetla jsem celou diskuzi, a nedá mi to zareagovat. Naše dcera patří bohužel k tomu malému procentu, spíš promilím. Jsem jen vděčná doktorům, že její nález odhalili hned v porodnici. Dceři jsou dva roky, má dvě operace za sebou. Když to tady čtu, jak své dítě nechcete omezovat v pohybu třeba jen několik týdnů....My to omezení měli do 17 měsíců, všechno se dá vydržet. A o počtu vyšetření a RTG ani nebudu psát. Je pravda, že výskyt téhle vady je nejvyšší u středoevropanů, např. u černochů se nevyskytuje vůbec.
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: lékař - váš úhlavní nepřítel 

(17.1.2007 23:41:26)
Danaco,

a není to náhodou tak, že se u černochů nevyskytují vady kyčlí proto, že své děti nosí v šátku narozdíl od většiny středoevropanů?
 Líza 


Re: lékař - váš úhlavní nepřítel 

(10.1.2007 5:10:05)
Já zase nechápu stereotypní reakce těch matek, jejichž děti něco s kyčlemi měly, ve smyslu "my jsme své děti omezovaly tak dlouho a vám vadí pár týdnů širokého balení".
Nevím, co je tak těžké pochopit na tom, že bezdůvodné opatření, tedy opatření, doporučované jen tak u zdravého dítěte, je nesmysl.
 Nelie 


Re: Re: lékař - váš úhlavní nepřítel 

(10.1.2007 5:29:19)
Lizo :))) asi jako kazdemu vyoperovavat preventivne slepak...
 Hanka,2 děti 
  • 

Re: Re: lékař - váš úhlavní nepřítel 

(10.1.2007 12:09:34)
Lízo, je pravda, že už v porodnici prostě některý doktor nařídí široké balení a některý ne i u zdravých dětí. Není to třeba tím, že někteří psali, že měli kyčlíky zdravé v porodnici, v 6 týdnech a najednou ve 3 měsících se nález zhoršil. Třeba někteří doktoři si myslí, mají takové zkušenosti, že se tomu dá předejít právě tím preventivním balením. Nevím, tak mě to napadlo.
Mě se to možná mluví, jak už jsem psala kluk byl v pořádku a nikdo mě široké balení nedoporučoval ani preventivně. Ale já bych asi, kdyby se mě jeho názor nelíbil tak bych zašla za jiným ortopedem. Fakt, ctěla bych mít jistotu a být klidná.
 Hanka,2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: lékař - váš úhlavní nepřítel 

(10.1.2007 13:07:36)
Milado, to mě nenapadlo. moc o tom nevím, tak tady nechci být chytrá, ale mám dojem, že máme právo vyměnit lékaře nejdřív za 3 měsíce,ale týká se to obvodního(praktického) lékaře, zubního a gynekologa. u těchto doktorů se právě podepisuje nějakej te registrační lístek.
 LuciM 
  • 

Nevyvinutá jadérka 

(18.1.2007 11:43:42)
Mám 9 měsíční dceru.Týden po narození šla na vyšetření ultrazvukem a řekli nám, že nemá stříšku a jadérka.Dostala dečku. Tu jsem jí nechávala opravdu poctivě 24 hod. Zvykla si na ní tak, že ji nevadí. Zvou se nás na jednotlivá vyšetření cca po 2 měsících. Na posledním vyšetření nám lékař řekl: postavení kyčlí v pořádku, nejsou vyvinutá jadérka, dávat jen 3 pleny na široko a odběhl. Malá mi ale začíná lézt a opírat se o nožičky. Nemám ponětí zda jí to nemůže ublížit.Má někdo zkušenost jak jde dohromady pohyb dítěte a nevyvinutá jadérka? Díky
 Xenie 
  • 

Kyčle 

(30.1.2008 14:43:10)
Tak my máme ortopeda, který nic nevysvětlil, ve 14 dnech řekl, široké nbalení a cosi mumlal o levé kyčli??? Absolutně nevím co. V 6ti týdnech byl nález v pořádku a dle Dr. učebnicový. Doporučil ale dál dávat široké balení. nechce se mi. Co s tím?
 Kohnova 
  • 

Re: Kyčle 

(30.1.2008 14:54:02)
Normalne se na to vykasli, ale nikomu nerikej, ze jsem ti to poradila ja :-). Pokud ma ucebnicovy nalez (a oni by ti to nerikali, pokud by to fakt nebylo v poradku), nepotrebuje zadna rehabilitacni opatreni. Oni to rikaji proste jen ze setrvacnosti, protoze to siroke baleni nemuze uskodit a je osobne to neotravuje, nepridelava jim to praci, jejich dite nevypada jak balik a nepoti se pod tim :-). Mam uz s tim zkusenost, deti vyrostly a maji kycle v poradku. Akorat si dej pozor, abys nedavala pleny tak, ze by omezovaly pohyb v kyclich (pokud davas latkove).
 Xenie 
  • 

Re: Kyčle 

(30.1.2008 17:33:34)
No já si to taky myslím, takže jsem nejdřív dávala jen na noc, ale stejně se z toho vykope. No tak ted uz jí to nejak nedavame... mám z toho sice špatný svědomí, ale snad tuk tuk tuk to bude OK.
 Marcela B. 
  • 

POZOR na výběr lékaře !!! 

(8.9.2011 9:44:49)
Chci se s vámi podělit o mou zkušenost.
Na prvním vyšetření nám lékař řekl "balit na široko" - OK, balili jsme. Př druhém dal dceři Frejku se slovy "radši jí to dáme, stejně už je chladno" ~8~ Bez toho dodatku bych o tom asi nepřemýšlela a dělala co řekl, ale nedalo mi to a navštívili jsme ještě jiného ortopeda. Řekla jsem mu, že dcera má mít Frejku a tak vyšetření provedl opravdu důkladně a řekl, že je úplně v pořádku a nepotřebuje dokonce ani široké balení natož pak Frejku! Pokud se vám tedy cokoliv nezdá, navštivte radši ještě jiného doktora - když vám potvrdí závěr toho prvního, budete mít alespoň jistotu, že dítě jen zbytečně "netrápíte", ale skutečně takové opatření potřebuje.
Těm kdo to opravdu musí dávat přeji pevné nervy - sama jsem byla dost nešťastná jen z té představy, že doteď tak živé miminko se skoro nebude moci hýbat.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.