| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Akita inu - povaha, inteligence

 Celkem 38 názorů.
 chikamichi 


Téma: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 8:48:26)
Chci se zeptat jakou povahu má toto plemeno, na internetu se píše jak je to vysoce inteligentní plemeno, ale zároveň se dodává, že je to pes s jednoduchou povahou, jde mi o to, zda s námi může žít v domácnosti, zda se jako dospělý naučí venčení venku a zda se naučí na vycházce chodit bez vodítka nebo zda se jedná o psa, kterého budu muset mít v kotci venku a soužití s rodinou bude obtížné, zda ho budu celý život hlídat, zda nezdrhne a budu se bát otevřít vchodové dveře, že uteče jakmile bude mít příležitost, chci psa pro rodinu a na vycházky, ne psa po kterém budu v domě celý jeho život uklízet loužičky a hovínka. Děkuji za zkušenosti.
 Líza 


Re: Akita inu, povaha, inteligence 

(1.5.2010 8:52:35)
Akita je dost náročná na výcvik a výchovu a taky bude potřebovat hodně pohybu. Nemyslím, že by se nenaučil udržovat čistotu, ale proč zrovna tohle plemeno?
 chikamichi 


Re: Akita inu, povaha, inteligence 

(1.5.2010 9:06:57)
prosím tě můžeš to nějak podorobněji popsat jak náročná na výchovu,nějak konkrétně na příkladu, děkuju moc a taky zda je to tvoje osobní zkušenost, děkuji...
 Líza 


Re: Akita inu, povaha, inteligence 

(1.5.2010 9:08:54)
Ajli, z vlastní zkušenosti ne, znám to jen z doslechu, jako že to není úplně snadno vychovatelnej pes, ve smyslu, že bejvají dost dominantní. Ale osobní zkušenost nemám. Snad někdo napíše něco konkrétního. Jinak plemeno samo o sobě se mi moc líbí ;)
 San 123 


Re: Akita inu, povaha, inteligence 

(1.5.2010 9:12:31)
přidávám se k tomu co píše líza vím že táta chodil na cvičák a tam tento pes byl taky a říkal hrůza špatně vychovávatelnej.jinak je hezkej
 Káťa,2 kluci 


Re: Akita inu, povaha, inteligence 

(1.5.2010 10:00:02)
Osobní zkušenost - tedy, že bych akitu cvičila přímo já - nemám, ale jinak se přikláním k již zmíněným názorům - jsou to opravdu specifičtí psi.
Jednu akitu jsem měla možnost sledovat asi týden na dovolené - venku v lesích psa rozhodně nepouštěli, to já s beaglem jsem si troufla výrazně víc.
Co se akit týče, připadají mi povahově poměrně uzavření, ten typ psa, co když se šprajcne, těžko se s ním vyjde. Takže potřebuje zkušenou ruku, klidné, důsledné vedení a pozitivní přístup.
Myslím, že když se dá dnes vybírat z tolika plemen, je akita opravdu nezvyklá volba u někoho, kdo rozsáhlé kynologické zkušenosti nemá - pokud zkušení jste, omlouvám se.
 chikamichi 


Re: Akita inu, povaha, inteligence 

(1.5.2010 10:35:28)
Sunny: ""hrůza špatně vychovávatelnej"" díky moc tak to mi úplně stačí ~t~
 zuzini 


Re: Akita inu, povaha, inteligence 

(1.5.2010 10:38:59)
Ajli, napiš nějakému chovateli Akit, určitě ti poradí.
Z těch co potkávám, jsou všechny hodně dominantní, nesnesou se s cizím psem. Nevím zda je to nevhodnou výchovou nebo to mají v povaze.
 Akiťák 
  • 

Re: Akita inu, povaha, inteligence 

(29.11.2010 17:54:54)
Akita inu rozhodně do bytu nepatří. Jednoho akiťáka mám doma, a uvnitř bytu vydrží tak hodinku - déle určitě ne. Jednak má hustou srst s podsadou (takže je mu horko), ale hlavně potřebuje pořád nějaké podněty, které mu v bytě nabídnout nemůžete. Pořád se něčím zabývá, nevydrží "jen tak ležet" Co se týče povahy - je to náš miláček, přesto má sklony k dominanci (což se ale správnou výchovou dá zvládnout), určitě je dost tvrdohlavý, nesmírně chytrý (chvílema až vychytralý), zato ale bezmezně věrný (hlavně ke svému pánovi, ke kterýmu doslova vzhlíží:) Ostatní psi jsou mu nějak tak lhostejní, zato o kočkách bych mohla vyprávět.
 Tulka 


Re: Akita inu, povaha, inteligence 

(1.5.2010 9:23:47)
Ajli,co o nich vím,tak právě jsou to psi poměrně složití,pro zkušené kynology.Pochopitelně,že výjimka se najde v každém plemeni,ale pokud máte malé děti,já bych do dospělého psa asi nešla.Pochopila jsem správně,že kupujete dospělýho?
 Karavela 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 10:41:49)
Akita inu má náš veterinář - pozitivní na celý věci je, že když pokouše cizí psy přes plot, je veterinární pomoc nablízku~t~~t~
 zuzini 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 10:42:23)
ze standradu Akity:

Charakter
Akita je absolutně věrný své rodině, je k ní připoután a poslouchá ji. Je to klidný, vyrovnaný a odvážný pes, který je opatřen dokonalým instinktem k ochraně. Dvě věci však akita rád nemá: majitele, který jej chce k něčemu nutit a ostatní velké psy, kteří se mu ihned nepodřídí. Kdo nedokáže akceptovat "tvrdou hlavu" akity a kdo není ochoten přistupovat k výchově tohoto psa s velkou láskou a trpělivostí, ten by si akitu pořizovat neměl.

I přes nepříliš snadnou výchovu se akita vyznačuje širokými možnostmi využití. Sloužil jako lovecký a strážní pes, jako pes záchranářský, slepecký a pracovní. Na ostrově Hokaido se akity ještě dnes používají pro lov a tahání břemen. Akita se používal jak pro lov malých divokých zvířat, tak pro lov medvědů a černé zvěře. Osvědčil se také jako pes saňový, ačkoli jej jeho klidná a dominantní povaha od plemen saňových psů odlišuje. V dnešní době se akita uplatňuje zejména jako rodinný společník, doprovodný a strážní pes.
 Karavela 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 10:47:50)
Já nevím, náš veterinář tvrdí, že v Japonsku se běžně živí odpadky, rzhodně tam prý nijak výjimečný není
 Amazonka 4D 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 10:54:32)
Akitu jsem měla ve výcviku 2x, jednou absolutně zkaženého tříletého psa, a jednou štěně na slepecký výcvik.
Je to pes tvrdší, vyžaduje především důslednost. Pes je v základu velmi dominantní, hrozně snadno přeroste přes hlavu, celkem si hlídá "díry" ve smečce. Fenky jsou na výchovu snažší. Čistotu i pohyb bez vodítka samozřejmě zvládne, stejně jako spolužití v domácnosti.

Ale i tak, začátečníkovi bych ho vymlouvala, je to prostě "japonec", tak trochu záhadný a složitý.
 chikamichi 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 11:02:02)
Amazonko ahoj, to jsem ráda, že někdo s vlastními zkušenostmi. Takže pokud se Akita venčí doma, tak je to chyba ve výchově? Nebo prostě její tvrdohlavost, že si to tak umanula a bude to dělat do konce života a nikdo ji nepřevychová? a pokud zdrhá při náhodném otevření dveří a vrátí se kdy ona chce tak asi taky chyba ve výchově, že...ale co s tím dál, takový jedinec je takový nedomestikovaný ~o~
 Amazonka 4D 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 12:47:10)
Aili jasně, prostě není snadné tohle plemeno vychovat (jakože obecně, i když nerada paušalizuju), je špatný jak přístup drilem (třeba "ovčáčkář" má s podobnými plemeny potíže), tak "volný" styl (kdy to pak končí třeba právě venčením doma, nebo žraním celé rodiny).

Vychovat i vycvičit jde, ale prostě to už chce mít zkušenosti a hlavně, mít takový ten přirozený respekt, být prostě alfa už jen svou osobností. I tak je konkrétně u psa-samce nutné si pozici pořád hlídat, bude to zkoušet. S fenkou je to jednodušší, je měkčí, poddajnější, ale neposlouchat (když zjistí, že jí to prochází) umí stejně dobře.

Ono to samé je to i u jiných plemen, ale jsou zkrátka taková, kde je tohle daleko zřetelnější a řekla bych i nebezpečnější. I takový jezevčík zvládne hezky terorizovat rodinu a taky není nic moc extra na výchovu, ale přeci jen nezvládnutý akita a nezvládnutý jovčík je dost rozdíl.

 Káťa,2 kluci 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 11:02:47)
Amazonko - přesně tohle z nich cítím já:

je to prostě "japonec", tak trochu záhadný a složitý.

DOkázala jsi to dokonale napsat.

Člověk a pes si prostě musí vzájemně sednout.
 KatVafi 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 11:29:48)
Akitu rozhodně jako rodinného psa nedoporučuji, tím spíš, pokud nemáš s tímto plemenem jedinou zkušenost. Jsou hodně dominantní, potřebují pevnou ruku, hodně pohybu a zaměstnání, aby se nenudili, mají hodně složitou povahu. Zkus napsat nějakému chovateli, ten ti napíše konkrétněji o jeho povaze.
 chikamichi 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 12:58:12)
jenomže i tady hrají roli peníze, jsou to hodně finančně nároční psi pokud je kupuješ s PP a chovatel ti je vychválí až do nebe jací jsou to psi výbrní pro rodinu, k dětem, že výcvik nepotřebují a rozhodně, že to není pes do kotce, ale do domu k rodině, když tam přijedeš, tak jsem ještě nezažila nikoho, kdo by mě akitu doma, ale vždycky v kotci, když budu chtít mít zvíře v kotci a chodit s ním na vodítku, tak si pořídím kozu a budu s ní chodit na provaze po vsi, ale ne psa...chtěla jsem vědět, zda se vůbec dá Akia vychovat ke společnému soužití s člověkem, zda to někdo dokázal skutečně ji má doma jako jiná plemena, ...mě třeba situace, bojím se otevřít dveře od domu, aby pes nezdrhnul připadá nenormální u psa, chápu, že zdrhne křeček z terárka, ale aby jedinou touhou psa bylo utýct, je takové "nepsí"...jinak díky za všechny názory
 KatVafi 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 13:17:27)
Ajli, vychovat k soužití doma se dá prakticky každá rasa, otázka je, jestli to dokážete vy ~;), hjestli na to máte dostatek zkušeností, znalostí povahy tohoto plemene atd. Jinak akita s PP je opravdu hodně drahá záležitost, ale to máš určo zjištěný, ono většina chovatelů jsou ochotni pak s výchovou apod. poradit, ale to nemusí stačit. Být tebou, poohlídnu se po méně komplikovaném plemenu ~;).
 Amazonka 4D 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 14:12:09)
Aili, mojí mamce, ať bude mít jakéhokoliv psa, bude vždycky utíkat, když nechá otevřené dveře. Prostě jim to neumí "vysvětlit". Chovatelka s 10 italskými chrtíky ti bude vysvětlovat, že oni se nenaučí venčit venku, proto to u nich doma trochu "nevoní" (bodejď, oni chodí ven za horšího počasí celkem neradi a tak je jednodušší je naučit na kočičí záchod).
Na druhou stranu jsou ale specifika, která prostě to dané plemeno charakterizují a která odnaučíš za cenu zlomení zvířete, nebo taky vůbec. Z toho může plynout moc ošklivých omylů a hodně psů pak končí v útulku (v té lepší verzi). Takže třeba pořídit si setra a myslet si, že budete na volno chodit do lesa, nebo pitbula venčit na plácek s pejsky, případně filu do lesoparku, to dopadne na 98% špatně.

Prostě, neexistuje psí plemeno, které je nevychovatelné (pravda, existovalo pár jedinců, o kterých bych to skoro mohla tvrdit, ale určitě by zase někdo jiný to mohl vyvrátit), ale jednak to není úplně jednoduché psa vychovat a určitě jsou plemena, u nichž je každá chyba extrémně vidět.

Takže, to co ti projde třeba u retrívra a nenadělá ve výchově paseku, ti třeba právě akita neodpustí a zaděláš si na malér.
Takže ano, určitě jde i dospělou akitu naučit se venku venčit a dokonce i neutíkat (i když, to bude o dost složitější a dá to spoustu práce), ale nemyslím si, že to zvládne ten, kdo nemá zkušenosti se zkaženými psy a ideálně s ne tak jednoduchými plemeny.
 chikamichi 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 16:39:52)
ještě Amazonko předtím jsme měli brazilskou filu a v pohodě, deset let ~3~
 Káťa,2 kluci 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 17:47:51)
Amazonko, asi si sedím na vedení - kde je problém s filou v lesoparku??
mmch já chodila s beaglem na volno do lesa nebo jsem s ním jezdila na koni - není to legrace, ale sladili jsme se. Zpočátku tedy člověk musel disponovat neomezenými časovými možnostmi a naprostým nedostatkem dětí~t~~t~
Ale pravdou je, že mou další volbou už nebyl beagle ale ESP, čili změna veliká a spokojenost taktéž.
 Amazonka 4D 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 18:45:26)
Fila je plemeno, které má "v popisu práce" hlídat, hlídá hodně samostatně a velmi razantně. Kor, když je to fila z opravdu dobré linie. Potíž je ovšem v tom, že se sama rozhoduje, kdy je pán či majetek v ohrožení. Celkem se dá brát mezi lidi, kde si uvědomí, že je lidí dost a že to tak asi má být. Potíž nastane v případě, kdy je dlouho prázdno a najednou se "za bukem" někdo vynoří, třeba na bruslích. Proto jsem psala lesopark, kdy je tahle situace celkem běžná. Podobně by se zachovali naši asiati.

Aili, roční akita je štěndo, dospívají dost pozdě a ano, něco jste nezvládli. Zkus se spojit s Ivo Eichlerem www.boxer.cz/eichler/eichler.htm, nebo s p. Dostálem www.psiskolafalco.cz, oba dva jsem viděla pracovat se psy i s majiteli a klobouk dolů. Být blíž a nemít 4 píďata (nebo aspoň starší, tak pomůžu, ale takhle mi vlčí i naše obludy)
 Amazonka 4D 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 18:46:33)
A Káťo, s beaglem ~R^
 Káťa,2 kluci 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 19:02:15)
Díky za vysvětlení i pochvalu~f~~;)
Já si s beaglem prostě kápla do noty, dělali jsme i agility (jen rekračně), ale prostě jsem do puntíku chápala pojem "honič", navíc anglického původu.~;) Jeho nadšení zvěří jsem vcelku sdílela a dopracovali jsme se do fáze, kdy na jistou (ovladatelnou) vzdálenost zafungoval na přivolání, i když zvěř viděl. Ale pravdou je, že přivolání bylo takového kalibru, že mi málem splašil kůň.:-)

ad specifika plemene - ESP příliš nechápe, že na túře může jít nějaký (cizí) pán mimo naši skupinu asi o 100 metrů napřed. Neustále by mu běhal sdělovat, že se má připojit ke stádu a neblbnout.~;)
 Amazonka 4D 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 19:19:46)
U asiatů je krásná jedna situace, odmítají akceptovat fakt, že první vychází ze a do dveří pán. Prostě tě nepustí, napřed musí zjistit, zda je "čistý vzduch".

Pak nám jednou zloději pustili psy, ti pak evidentně chvíli štvali auto a zabloudili. Pak nám volali z asi 6km vzdálené samoty, že asi mají naší fenku, pes že se drží poblíž. Že je čubina přátelská, že hezky žere. Tak tam M. hned jel, ve chvíli, kdy ho fenka uviděla, okamžitě si ho zase začala hlídat a otočila celá vyceněná se na drobet užaslé farmáře. Naštěstí se dala odvolat bez potíží.

Prostě asiat :-)
 Káťa,2 kluci 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(2.5.2010 10:17:32)
Amazonko - máte středoasiaty??
 Amazonka 4D 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(2.5.2010 15:36:17)
Káťo máme, oba se 100% ruskou krví, takže fakt echt asiaty.
 Káťa,2 kluci 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(2.5.2010 20:46:00)
Týýý, jo, tak jsou opravdu PSI!!
Věřím, že kdo si s takovým plemenem kápne do noty, už by neměnil.
Sama nemám dost zkušeností a prostoru~;)
 zuzini 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(3.5.2010 0:00:24)
Amazonko, jak jsi přišla na to, že setr není schopen být v lese na volno? ~e~
 Ivča + 3 raraši 05 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 14:38:58)
Ajli - akitu rozhodně NE domů. Takový pes potřebuje zahradu s boudou s výhledem na vchod. Rozhodně bych takového psa nechtěla mít doma v době línání, by ses zbláznila!!! Vím z vlastní zkušenosti, známí ho mají a když kolem nás prošel tak jsme byli úžasní chlupáči.
Říkali že je to pes na medvědy. Každoročně po tom co sleze sníh uklízejí ze zahrady x kočiček, ptáčků a i se ji podařilo ulovit kachnu. Je milá, zná nás ale bojím se ji. Svou smečku si pěkně hlídá, když jsme byli na návštěvě tak manžel uklouznul a jak rozhodil rukama hned ji měl kolem krku. Holčička známých jen zakňourala a pesan přiskočil k dalšímu dítku (cizímu) co bylo u malé a už cenila zuby (pěkně na něj vyjela) - takže sice pěkný pes ale moc bych mu nevěřila.
 chikamichi 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 16:30:06)
No tak ještě rozuzlení :-)máme akitu doma a ehm asi jsme něco nezvládli.Bude jí rok a chová se přesně jako divoký vlk,kterého si člověk vzal domů jako malé štěňáko a vyrostl mu z toho vlk. A co teď s tím. Chovatelka říká, že je to naše vina, ano je, ale co teď.Ke všemu je to velmi nadějná představitelka svého plemene, po rodičích z excelentní linie. Ale my máme doma divokého vlka.Se vším co k tomu patří.~Rv
Jak se postupuje dál?
 Líza 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 19:39:41)
Ajli, zkus Desenského.
 kája+dva 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(1.5.2010 20:57:58)
Žila jsem s tímto plemenem ve společné domácnosti několik let a nikdy více. Majitelé totálně nezvládli její (fena) výchovu, byla agresivní, třikrát napadla mého přítele (syn majitelů), naposledy to bylo tak vážné, že ho nechtěla pustit domů, musela jsem na ní zavolat veterináře s odchytovou tyčí, který ji uspal a musela jsem ji přivázat na řetěz ( neměla kotec jen boudu). Rovnou navrhl utracení, po složitých vyšetřeních se zjistilo, že má nějaký problém v hlavě a to byla papírová. Děti přímo nenáviděla. Jako hlavní problém bych viděla v tom, že měla málo pohybu, nikdo se jí pořádně nevěnoval a hlavně ji nikdo necvičil ~:( zlatí voříšci :-)
 yasha 
  • 

Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(4.5.2010 8:20:05)
ahoj,měli jsme 14 let psa akity (asi v jeho 9letech se narodil syn)a vše bylo ok. Měli jsme ho dokonce v bytě. Opravdu jediná věc,na kterou bylo třeba dávat pozor na procházce,byli jiní psi-samci.Jinak vyšel s každým člověkem i zvířetem. Je třeba mu hned ze začátku určit hranice a pak už je v klidu - akitě trvá delší dobu něco vstřebat,ale pak už nic nezapomíná a není třeba drylovat. Je to fakt klidný pes, co moc neštěká a celý den vydrží spát pod stolem,kde sedíte... Na děti je taky dobrej,ale cizí samo s dozorem, jako každej pes.V bytě za celou dobu udělal jedinou loužičku! Akita je přehnaně čistotná a nesnese dělat si do vlastního hnízda. No a teď máme nové štěně a nelitujeme... Osobně bych ale do odrostlého štěněte ani dospěláka nešla právě z toho důvodu,že u akity je hrozně důležité, co kdo do ní vložil první měsíce a veřte,že se toho dá zkazit moc. Takovo akitu jen velmi zkušenému a obětavému majiteli!!!

 Kubula K. 


Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(5.5.2010 21:44:36)
Nevíte náhodou někdo o štěňatech voříška, který by byla teď někdy brzy k odběru? Nejlíp Praha a okolí, ale dojedem i dál. Kdyžtak prosím echo na mail, nevím, kdy sem zase nakouknu. Díky. :-)
 Sandra Rudolfová, dvě akity 
  • 

Re: Akita inu - povaha, inteligence 

(5.10.2010 16:45:13)
Dobrý den,
vím, že diskuze na toto téma již není aktuální, ale přesto mi to nedá nenapsat pár řádků o PRAVÉ POVAZE PLEMENE, založených pouze na vlastních zkušenostech.
Akita inu je skutečně komplikované plemeno, ale ne ve smyslu, že "zdrhá ze dveří" jen když se naskytne příležitost a že žere lidi a děti rovněž při každé příležitosti. To může platit o akitách, stejně jako o všech ostatních plemenech, které jsou nevychované a hlavně dostatečně nesocializované!
Správně vychovaná a pochopená akita je skvělý společník své rodiny a ukočírovat lze i její dominantní povaha vůči psům.
I tvrzení "akita do domu ne, potřebuje hodně pohybu" se nezakládají na pravdě. Doma se nám válejí na gauči dvě akity a rozhodně se to na jejich povaze nepodepsalo :) Po pohybu neprahnou, ale snažíme se je zabavit různými psími sporty, i návštěvami Diakonií...
Pokud chce někdo skutečně poznat plemeno Akita inu, mrkněte na www.haguro.cz, kde naleznete mnoho informací o plemeni, důkazů o jejich pravé povaze i seznam všech web. stránek na majitele a chovatele tohoto plemene.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.