| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky v Asii

  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 476  [Dalších 456 >>]
Winky
  • 
30.8.2012 8:39:50
tak to nevím, myslím že ne - přeci jen obchody jsou důležitější než politika. Několik cizinek co tu auto mají tu znám - resp. dvě, jedna je z Istanbulu a jedna z Mexiko City, takže ty se "vyznají v tlačenici" a řídit se tu sice bojí ale zvládají to. Nicméně řidičák se jim nepodařilo získat standardní cestou přes testy,musely si ho "koupit", říkaly že ty testy jsou tak hrozně blbě přeložený do angličtiny, že jim vůbec nerozuměly (a to mluví obě velice dobře), mezinárodní řidičáky Čína neuznává.
Cestování do jiné provincie jsem nezkoušela, ale manžel pracovně lítá do asi 3 měst po Číně a bez problémů, jeho kolega vzal manželku na výlet do Pekingu a taky dobý, takže asi to nevadí (my už máme roční víza, zpočátku měl manžel jen 30tidenní)
Winky
  • 
30.8.2012 8:34:54
ještě koukám že jsi se ptala na očkování a zdravotní péči.
Očkovat jsme se my dospělí nechali ve středisku cestovní medicíny v okresním městě, tam nám paní vyrobila očkovací kalendář (měli jsme na to skoro rok), a dětská podle něj naočkovala i děti. Postupně to byla žloutenka A+B dvě dávky(děti už jednu měly v hexavakcíně, my ne), meningokok, břišní tyfus (ten máme jen my a dcera, synovi nechtěli dát že je malý), a myslím že ještě něco, teď tu nemám očkovák, tuším že to bylo 6 injekcí celkem.
Zdravotní péče je tu..... zvláštní. Jednou jsme tu byli v nemocnici, lékaři neumí anglicky, takže je nutné mít "přítele na telefonu" (máme naši realitní agentku co se nám starala i o víza), který překládá. Syn měl horečku a poslali ho na krevní test (odběr krve z prstu, v takovém okénku na chodbě - něco jako je např. přepážka na poště...), pak jsme čekali na výsledky (to zas vyjel papír A4 hustě popsaný vším možným - jsem nečekala takové detaily), pak zase k doktorce (a nečeká se v čekárně ale v ordinaci - tj. všichni smrkající a kýchající ti koukají do krku spolu s doktorkou, předbíhají se, mluví všichni naráz - a doktorka to zvládala úplně bravurně, fakt klobouk dolů, já bych všechny vyhodila za dveře). No akorátže tam se ATB dávají v infuzích, malým dětem do ruky nebo do žíly na hlavě, u toho se jen sedí na židli (v takové obr místnosti, vypadá to jak odletová hala se sedačkami, jen u každé židle je stojan s kapačkou). To jsme odmítli a požadovali ATB v tabletách nebo v sirupu, po půlhodině dohadování nám za 100 RMB dali jedno platíčko čehosi. Zkonzultovala jsem to po telefonu s naší dětskou (problém v časovém posunu, budila jsem ji v pět ráno, je zlatá a nevynadala mi), ta ten lék zkoukla na internetu a schválila že ho můžeme dát. Ještě 2x jsme absolvovali tutéž kontrolu s krví z prstu a pak ok. (poplatek jen asi 30 RMB za ten test). Pak jsme zjistili, že tu v jedné nemocnici existuje oddělení pro cizince, kde doktoři mluví anglicky, jenže prý to tam nejde na pojištění, to jsem ještě nevyzkoumala jak to je. Ostatní mámy cizinky co jsem tu potkala jezdí děti očkovat do Šanghaje (3 hodiny cesty autem odsud), platí si to.
Persepolis 107413
30.8.2012 8:33:10
Winky, mám známého, který byl v Číně prakticky celá 90.léta(jako svobodný) a vyprávěl mi, že soukromé osoby nesmí vlastnit auto-pouze firmy, a že tam neexistuje volné cestování. On byl v Šanghaji a pokud potřeboval vycestovat do jiné oblasti, tak musel mít povolenku od úřadů. Platí to stále?
Winky
  • 
30.8.2012 8:02:27
nevím do kterého města máte jet, ale jestli je to fakt město na východním pobřeží, tak na "přírodu" ve městě zapomeň, nebo si vezmi s sebou fototapetu ať se máš na co koukat :-). Pro mě by taky bylo za trest žít v Praze (předtím, teď si říkám zlatá stověžatá), ale rozhodla jsem se prostě nebrat na to zřetel, dělám že problém neexistuje a že mi příroda nechybí. Ono jako zeleň tu je, palmy, cykasy, obrovské kvetoucí oleandry, i parky tu mají, ale nesmí se tam běhat po trávě :-). A za městem máme taky kopečky a jezero - ale procházka pouze po silničce/cyklostezce) okolo které vede plot (sláva i za ni teda), no jako u nás v lese to prostě není, navíc tam jet znamená hodinu autobusem. V parcích jsou jezírka - ovšem do čisté vody to má hodně daleko, skoro všechna voda je tu na naše poměry špinavá - řeka, vodní kanály atd. (na pobřeží jsme ještě nebyli, teprve se chystáme). Cestování vlakem nebo autobusem mezi městy jsme taky ještě nevyzkoušeli, ale musí se tu koupit lístek předem a s cestovním pasem (mi radila moje nová známá z Koreje, my jsme se v tom vedru neodhodlali někam vyjet).
V našem areálu kde bydlíme (bydlí se v různých areálech, obvykle to jsou paneláky s byty, v tom našem je i pár řadových domků, samostatný domek se zahrádkou jako u nás jsem tu ještě zatím neviděla), je i venkovní bazén, takže to bylo naše vyžití v létě.
Winky
  • 
30.8.2012 7:49:44
teď jsem našla tvoje druhé téma o kočování - tam teda nemůžu přispět páč nejsem registrovaná.
Nicméně - manžel má nárok před podpisem smlouvy si na dané místo udělat výlet - firma by mu měla umožnit vidět, kde bude jaksi další roky existovat, jaké to tam bude s bydlením, zdravotnictvím, školou apod. Mému muži dali nabídku vloni v červnu, v červenci jsme se jeli na týden podívat a až v srpnu kývnul (tlačili aby se rozhodl hned, ale chtěli jsme to prostě zvážit a oni o něj stáli, taky jsme potřebovali vyjednat lepší podmínky než co nabízeli, zní to hnusně, ale nejedem sem pro lásku k Číně, taky jsme chtěli aby to bylo finančně zajímavé a ne že pojedem zas s holým zadkem domů - firma se například cukala proplatit dětem školné - ale to je tady závratně drahé - cca 70-100 tis. RMB za jednoho za rok, 1 RMB = cca 3 Kč, taky jsme chtěli troje letenky domů a ne jen dvoje za rok, aby taky někdo mohl přiletět za námi sem, pořádný limit na nájemné, protože to je tady taky mastné - máme 13 tis. RMB a vešli jsme se jen taktak, hezčí domy a byty jsou i dražší a doplácet jsme rozhodně nechtěli, taky částečnou úhradu dopravních nákladů - manžel má auto s řidičem do práce a z práce, já aspoň bus kartu - řídit tu nesmíme a ani bych v tomhle blázinci nebyla ochotná to zkusit, taxíky nejsou drahé ale blbě se "chytají", natož ty když budeš s kočárem.... to bych fakt měla podmínku aby vám dali auto s řidičem k používání, jinak se nikam nedostaneš, maminy s kočárkama tu na taxikáře nadávají kudy chodí neb je nechtějí brát).
My jsme nemohli taky odjet hned všichni, dcera měla právě nastoupit do první třídy a to jsem rozhodně chtěla aby byla tady v ČR, já jsem měla před sebou dokončit bakalářské studium, synek prvním rokem do školky. Takže manžel začátkem října odjel, přijel za námi v listopadu, pak na Vánoce, pak na velikonoce a pak v červnu si nás přijel odstěhovat s sebou. 9 měsíců jsem tu byla sama s dětmi, byl to docela záhul (nebyla jsem teda těhotná, ale konec studia mi dal fest zabrat, to byla doba kdybych tu partnerovu podporu opravdu potřebovala). Takže jsme tu od června, léto bylo obr vedro 30-38 stupňů, tajfuny. Teď prý má být "hezky", což nevím co je :-), nicméně tvrdí jak je tu čisto, je mi líto ale já ten smog vidím každý ráno, nic moc teda (jsme z Českého ráje, takže za životní prostředí tady to beru jako dost mínus). Děti si zvykly docela dobře, ale žádné kamarády tu nemají, každý týden na Skypu s babičkama si postesknou jak by k nim chtěli na víkend (my taky, byli jsme zvyklí mít občas večer pro sebe - babičky dost hlídaly, teď samozřejmě hlídání nelze, děti by nerozuměly nikomu kdo neumí česky, a takový tu nikdo není, jen jeden manželův kolega). Takže dělat dětem program celý prázdniny mě docela vysílilo, teď jim začla škola (škola a školka v jedné budově), dcera zvládá docela hezky, jsem překvapená, synek docela špatně, taky jsem překvapená.... výuka je v AJ, samozřejmě umí velmi málo, takže se budem muset hooodně učit, to bude taky na mě. Čili mé dojmy po dvou měsících - jsem vycucnutá, a to nemám žádné batole ani novorozence. Určitě se to časem utřepe, ale záběr to je. Nejtěžší je pochopit zdejší myšlení, zdejší logiku (pro nás totálně na hlavu postavenou), zdejší úroveň hygieny (podle toho co o hygieně vím se mi zdá že tu nejpozději předevčírem měli vyhynout na žloutenku), zdejší způsob chování (zírání, ohmatávání cizími lidmi, jejich hlasové projevy - hulákání, plivání, chování u jídla.....). Prostě jiný vesmír. Nejsou špatní, jen jsou naprosto naprosto jiní. Zatím nelituju že jsme tady, ale ty výhody uvidím asi až později. Jo a cizinky tu běžně mají "ayi" tj. něco jako aupair, a uklízecí lady jednou týdně (já jsem nechtěla, jsem chaotik a neumím si představit že mi někdo bude uklízet "můj" bordýlek).
Takže - nerozhodujte se ukvapeně, TEĎ si vyjednejte hlavně podmínky za kterých byste byli ochotní odjet, nebojte si říct o víc - navzdory vžité představě je tu draho (možná když je člověk ochotný žít v "čajna standard" tak to jde, ale v evropském standardu ne), a fakt to zvažte (s třema dětma sama celý den, i v tzv. "zahraničních" školkách a školách je spousta čínských dětí, většinou jsou ze smíšených manželství teda ale třeba můj synek je ve třídě se 14 dalšími číňánky a je to nářez). Narovinu bych řekla, že v této situaci (s dvěma mrňousky a břichem) by to po mě můj muž nechtěl, a určitě by si dokázal kariéru vybudovat jinou cestou.
Tatramelka+3 66284
30.8.2012 7:37:33
Ahoj Winky,

díky moc, že jsi se ozvala. Zajímá mě, jak jako Češka vnímáš tamní život. Nevím jak staré máš děti, ale jaký je život s dětma v takovém velkém městě? Nemám problém navazovat kontakty, ale jsme hodně zvyklí na život v přírodě a já si to nějak neumím v 12,8mil. městě představit?:-). Z východu mě vždycky zajímaly jen hory, ale těch pár velkoměst co jsem viděla mě nikterak neuchvátila. Vždy jsem ríkala, že by byl trest pro mě, žít v Praze a ted´ tohle:-).Nevím co mám očekávat, jakou životní úroveň? Co je takové standardní bydlení v Číně? Je tam třebars normální evropanka schopná řídit auto, vyznat se v tamní dopravě?

A hlavně, jakou proceduru musíme absolvovat před odletem. Viza a tak, to jsem včera našla a jak je to s očkováním ? Museli jste děti nějak navíc vybavit? Jak jsi spokojená s tamní zdravotní péčí?

Díky, díky a tisíceré díky, dotazu mam spousty~t~
Winky
  • 
30.8.2012 7:11:22
ahoj, v červnu jsme se přistěhovali do provincie Zhejiang, jižně od Šanghaje, jsme tu s dvěma dětmi 4 a 7 let. klidně se ptej jestli chceš něco vědět, jen nevím jestli jsou moje zkušenosti dost abych ti odpověděla na vše. Nicméně - Čína není jen jiná země, je to skoro jako jiná planeta.... divíme se pořád :-)
Lída+2 28136
30.8.2012 6:22:00
Tatramelka+01/08a07/10a25tt
kdysi sem chodila paní jménem Petra. většinou řešila něco kvůli přezkoušení z prvouky v ČR a podobně....

Ale jestli tam ještě je....těžko říci.
Simeona+3 110315
29.8.2012 22:10:45
Naši známí tam žili a jedna z jejich dcer se tam i narodila :-). Když máš na zaplacení soukromé kliniky tak to není žádná hrůza ~;)
Martyka 77250
29.8.2012 21:40:00
Ahoj Tatramelko, zila jsem v Cine nekolik let, ted bydlim hned vedle, ale casto tam jezdim. Napis, rada Ti poradim (pokud budu vedet...~;)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 476  [Dalších 456 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.