| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Poruchy učení

  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 8242  [Dalších 8222 >>]
Bouřka 7675
29.3.2024 18:20:25
TaJ, no nás to v průměru ty 2h denně stojí, i s úkolama. Když doháníme, tak i víc. Občas se sejdou i 3 testy za den, k tomu 2-4 úkoly...
Bouřka 7675
29.3.2024 18:12:14
TaJ, nestát za zády asi funguje u dětí, které se psychicky nesesypou u každého selhání. Já si to nemůžu dovolit, dokud se to nenaučí alespoň nějak rozumně zvládat, každý afekt je riziko, že nad sebou ztratí kontrolu. I tak míváme kiksy, je toho na mě občas moc.
TaJ 81121
29.3.2024 18:00:40
Bouřko, to je ale hrozná škola, co máte. Já neznám, že bychom trávili nad učením hodiny denně, to by syn ani nedal a my jako rodiče asi taky ne - já jsem vždycky dva dny po sobě vlastně 14 hodin z domu pryč, vracím se večer v devět. A manžel si už nepamatuje ani jednoduché rovnice, nebo jednoduchý větný rozbor, takže ten by se to musel nejdřív sám naučit~;). A umět pořád všechno perfektně, to přece ani nejde. Větší písemky by prostě měly být ohlášené a přesně z čeho budou, u těch malých bych to ani nevyžadovala, ale měla by být možnost si to opravit.
TaJ 81121
29.3.2024 17:53:29
Bouřko, v tomhle s tebou souhlasím, ty děti si ten organizační systém prostě samy nevymyslí, s tím je potřeba jim pomoct a podle jejich nátury jim pomoci najít něco, co jim to všechno zjednoduší a zpřehlední. U nás to třeba bylo to, že jsme ho od první třídy naučili, že má na každý předmět jedny desky, kde má všechno k tomu předmětu. Takže vezme desky, dá na lavici a je všechno připravené. Naučil se i to tam po hodině vracet a vyndat jiné desky na jiný předmět. Na penál jsme ze začátku dohlíželi, večer jsem koukla a co bylo potřeba ořezat, doplnit apod., tak jsem ho na to upozornila, nedělala jsem to za něj. Další věc je ten notýsek, ten má i teď a myslím, že nějaký si nechá i jako středoškolák. Občas je jednodušší něco si naškrábnout ručně na papír, než hrabat mobil a ťukat to do něj. Sám ode mne odkoukal systém lístečků, které mám na stole (on si je dává na nástěnku nad stolem) - mám na stole bloček papírků a tužku a večer si tam píšu, co chci druhý den udělat a zařídit a průběžně odškrtávám. Nějak mi to vyhovuje víc, když si to napíšu ručně a pak škrtám, asi že už tím, jak píšu, tak si to pamatuju, nebo nevím...každopádně syn to ode mne přejal nějak sám od sebe, až jsem se musela smát, když jsem u něj v pokoji viděla lísteček s připomínkou typu "v sobotu udělat video a naplánovat trasu na neděli". Vím, že spoustu připomínek si píše i do mobilu, ale něco mu prostě víc vyhovuje mít napsané na očích na tom stole, nebo nástěnce.
Takže jsme mu prostě s tou organizací pomáhali. Ale - cca od té 5.-6.třídy už na něj dohlížíme čím dál míň, do penálu, ani do notýsku už dávno nekoukám, jen občas zkouknu žákovskou. Večer se prostě zeptám, jestli má do školy všechno, případně jestli budou něco psát - nám rodičům písemky nikdo neoznamuje, řeknou to ve škole dětem, ale oznamují hlavně ty větší. Jinak i ve škole je cca od té 5.třídy vedou k tomu, aby si ty věci hlídali sami (a to je logo třída, kde všechny děti mají nějaký problém a nějaká opatření z SPC). Takže za mě určitě mu pomoci najít nějaký systém a sem tam dohlídnout, ale zas mu nemůžeme stát za zády pořád, musí se nějak naučit postupně si to hlídat sám.
TaJ 81121
29.3.2024 17:41:07
Yuki, taky ze školy nemáme žádné úkoly pro rodiče, nic nemusíme sbírat, nosit, hledat...když potřebují přírodniny, tak jdou místo tělocviku na procházku, nebo si zaběhat do lesoparku, nebo něco podobného, nebo v rámci přírodopisu jdou ven a při tom si nasbírají, co potřebují. Jediné, s čím jsme pomáhali, byl jednou do roka nějaký kostým na karneval a dvakrát za celou školní docházku připravovali divadelní představení pro celou školu, tak kostým podle té hry, kterou hráli. Ale nebylo to nic složitého. Ve škole mají kuchyňku, dílnu, pracují na zahradě, mají keramickou dílnu s pecí... Za těch 10 let to bylo naprosté minimum věcí, co po nás chtěli.
Bouřka 7675
29.3.2024 16:39:44
Lído nesouhlasím, podle mě je to právě naopak. Kdekdo na ty děti kašle a nechává to na nich, místo toho, aby je tím provedl. Jen malá část má vrozený talent na to, aby si sama objevila nějaký organizační systém. O dětech s poruchou pozornosti ani nemluvě, tam zápasí těžce i dospělí. Synovi od mala záměrně stojím za zadkem, všechno kontroluju, ale zároveň ho učím potřebné strategie a pomáhám mu najít systém, který by mu pomáhal fungovat. Mě to neměl kdo naučit a stálo mě to těžký psychický kolaps.
Bouřka 7675
29.3.2024 16:25:33
No jestli píšou jen okolo čtvrtletí, tak to se asi vychytat dá. U nás se čtvrtletky nevedou, píšou pořád, v průměru tak 2 větší věci týdně, možnost opravy není, nezkouší se. Kde se to neoznamuje, tak to znamená umět pořád vše perfektně. To prostě u všeho nejde, i tak jsme neustále v pohotovosti, denně to sežere strašně času a dítě je věčně přetažené. Já se nedivím, že je ze školy v takovém stresu, já si takový zápřah nepamatuju ani z 8letého gymplu. A to je z těch nejlepších ve třídě. Podle toho co říká, tak ty výsledky ostatních dětí podle toho vypadají. Děcka na to morál nemají. Ten náš to taky dává jen díky tomu, že s ním denně ty hodiny nad přípravou prostě strávím a protlačím ho tím.
Yuki 00,03,07 49504
29.3.2024 16:09:47
úkoly pro rodiče nedáváme, děcka do to posbírají třeba v rámci tělocviku venku samy, dílny máme vybavený excelentně, děcka se učí pracovat se dřevem od 6. třídy, vyrábí moc pěkný věci, takže u nás rodiče vidí výsledek, ale nikdo po nich nic nechce



Jerry G. 159407
29.3.2024 16:06:08
Ivaxx,

Jestli je syn na vyssim gymplu, tak se treba na pisemky na ZS ani moc ucit nemusel. Ja fakt nevim, v cem jsou deti nesamostatne, kdyz maji moznost si najit informace o ukolech, pisemkach atd. online.
Evelyn1968,2děti 6269
29.3.2024 15:03:07
Když ty úkoly přímo pro rodiče jsou - jděte do přírody natrhat rozmanité rostliny a udělat herbář. Který dítě to zvládne ve druhý třídě na sídlišti? To samý šípky, listy, různý větve. Předpokládá se, že se rodina o víkendu sebere a sjede s dítětem do lesa.
Některý učitelky ještě dodávaly, aspoň budete v přírodě a ne v nákupáku ~l~

No a pak maminka koupi bavlnky tatínek ořeže prkénko, úkoly pro rodiče jsou klasika.
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 8242  [Dalších 8222 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.