tisk-hlavicka

Co jíst o Vánocích

18.12.2014 Ing. Syrový Vít Děti a my 35 názorů

Mnohé tradiční pokrmy našemu zdraví vůbec škodit nemusí, alespoň pokud to s nimi nepřeháníme.

Opět se blíží vánoční svátky, které jsou kromě dalších tradičních zvyků spojeny i s pokušením různých laskomin, jež zjevně nezapadají do šablony „racionální výživy“. Někteří lidé se o těchto svátcích dokonce natolik nerozumně přejídají, že kromě toho, že přiberou nějaké to kilo navíc, si leckdy na nějakou dobu též naruší své trávení. Na to se zadostiučiněním poukazují zastánci zdravé výživy, přičemž ti extremističtější by vánoční dobroty nejraději všem ostatním zakázali.

Má ovšem smysl si takto kazit svátky?

Rozhodně nemá. Vždyť mnohé tradiční pokrmy našemu zdraví vůbec škodit nemusí, alespoň pokud to s nimi nepřeháníme. Naopak nás mohou příjemně posílit a doplnit mnohé potřebné živiny. V tomto ohledu má značný přínos i tradiční kapr, který kromě toho, že bývá čerstvý, pochází též z našeho prostředí.

Nemusíme zavrhovat ani smažení (samozřejmě v tom případě, nemáme-li zjevné poruchy jater či žlučníku). Při smažení se vlivem kratší doby záhřevu jednak zničí méně vitaminů, než je běžné při vaření či pečení a kromě toho nás takto zpracované suroviny v zimě příjemně prohřejí.

Ke smažení by se ale měly užívat kvalitní oleje či sádlo a je třeba dávat pozor na to, aby se nepřepálily. Nechcete-li, aby docházelo vlivem přemíry tuků k podrážděním žlučníku, můžete jako přílohu zvolit buď bramborovou kaši, nebo bramborový salát připravit bez majonézy - místo ní lze užít třeba bílý jogurt. Pokud by přesto někdo po takto syté večeři vnímal pocit plnosti, lze trávicí orgány povzbudit některými z hořkých bylin a kořenů, například ve formě Švédských kapek.

Také není třeba zanevřít na vánoční cukroví.

Pokud si ho upečte sami doma, můžete dle svých poznatků volit co nejkvalitnější suroviny a vyhýbat se těm, které považujete za méně vhodné. Zřejmě si do těsta nebudete vědomě přidávat chemické látky, které leckdy naleznete ve složení průmyslových výrobků. Domácí dobroty by měly být „poctivé“, a proto bychom měli pokud možno užívat co nejpřirozenější suroviny. Tak lze nahrazovat cukr medem, kupovaný vanilkový cukr kůrou z vanilky, umělé margariny máslem a část bílé mouky moukou celozrnnou.

Do cukroví můžete přidat i další zdravotně prospěšné složky, jako jsou třeba ovesné vločky, rozličné ořechy a semínka, sušené ovoce a podobně. Chcete-li si svůj sortiment obohatit některým z müsli výrobků, můžete nejprve opražit v troubě na suchém plechu ovesné vločky se semínky či ořechy, poté přidat trochu másla, zamíchat a opět péci. Až vločky začnou trochu hnědnout, lze přidat med a při občasném míchání dopéci tak, aby příjemně zhnědly, ale přitom se nepřipálily. Na konci můžete přidat ještě rozinky a ti obzvláště mlsní mohou tento základ smíchat i s dalšími pochutinami dle své chuti. Konečný výrobek dosušte při nižší teplotě tak, aby po vychladnutí příliš nelepil.

Nebojte se tedy vyzkoušet na Vánoce něco nového! Budete-li jako základ užívat zdravotně prospěšné suroviny a zpracujete-li je správným způsobem, nemělo by z toho vzniknout nic nedobrého! Hlavně se této činnosti věnujte s radostí a s láskou, vždyť poté můžete těmito dobrotami pozitivně naladit i své blízké, kteří si na nich rádi pochutnají!

Názory k článku (35 názorů)
O čem to je? Kudla2 19.12.2014 7:22
*Re: O čem to je? RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 19.12.2014 11:27
**Re: O čem to je? j, 19.12.2014 21:50
***Re: O čem to je? RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 20.12.2014 7:0
****Re: O čem to je? j. 20.12.2014 9:43
*****Re: O čem to je? RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 20.12.2014 11:20
******Re: O čem to je? j. 20.12.2014 12:10
*******Re: O čem to je? RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 20.12.2014 13:15
**Re: O čem to je? Kudla2 20.12.2014 10:16
***Re: O čem to je? RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 20.12.2014 11:17
****Re: O čem to je? Eva 26.12.2014 15:12
***Re: O čem to je? RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 20.12.2014 11:22
****Re: O čem to je? Girili 21.12.2014 20:27
****Re: O čem to je? Girili 21.12.2014 20:28
**Re: O čem to je? Kudla2 22.12.2014 9:20
Bramborovej salát s bílým jogurtem? Fujt... RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 19.12.2014 11:23
*Re: Bramborovej salát s bílým jogurtem... Ajlina 19.12.2014 13:2
*Re: Bramborovej salát s bílým jogurtem... Lída+4 19.12.2014 14:22
**Re: Bramborovej salát s bílým jogurt... RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 19.12.2014 17:20
***Re: Bramborovej salát s bílým jogu... Myšutka* 19.12.2014 17:36
***Re: Bramborovej salát s bílým jogu... Lída+4 19.12.2014 17:45
****Re: Bramborovej salát s bílým jo... RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 20.12.2014 7:1
*****Re: Bramborovej salát s bílým ... Lída+4 20.12.2014 13:17
*Re: Bramborovej salát s bílým jogurtem... nordica 20.12.2014 12:6
**Re: Bramborovej salát s bílým jogurt... RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 20.12.2014 13:12
***Re: Bramborovej salát s bílým jogu... Hanina 20.12.2014 13:20
****Re: Bramborovej salát s bílým jo... kreditka 20.12.2014 15:31
***Re: Bramborovej salát s bílým jogu... nordica 20.12.2014 14:3
****Re: Bramborovej salát s bílým jo... RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 22.12.2014 0:38
****Re: Bramborovej salát s bílým jo... RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 22.12.2014 0:41
***Re: Bramborovej salát s bílým jogu... Kočanská 28.12.2014 16:13
*Re: Bramborovej salát s bílým jogurtem... kreditka 20.12.2014 15:29
**Re: Bramborovej salát s bílým jogurt... baba Jaga 22.12.2014 20:3
***Re: Bramborovej salát s bílým jogu... Hanina 25.12.2014 15:37
? Irena 29.12.2014 14:12




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.