tisk-hlavicka

Zaostřeno na pánevní dno

15.9.2010 Šárka Přibylová Děti a my 7 názorů

Svaly pánevního dna nejsou vidět, a proto jim často nevěnujeme pozornost. Jejich vliv na zdraví je ale zásadní.

Svaly pánevního dna nejsou vidět, a proto jim často nevěnujeme pozornost. Jejich vliv na zdraví je ale zásadní. Hlavně když čekáte miminko, nebo jste po porodu.

Pánevní dno se ve třech vrstvách rozepíná mezi stydkou kostí, kostrčí a hrboly sedacích kostí. Poskytuje tak podporu pánevním a břišním orgánům (močový měchýř, děloha, tlusté střevo), uzavírá močovou trubici, vagínu, konečník. Napřimuje tělo a podílí se na stabilitě trupu. Harmonizuje koordinaci pohybu a podílí se i na dýchání. Pohyby pánve odrážejí naše pocity, vypovídají o naší sexualitě, chuti do života a vitalitě.

Těhotenství a pánevní dno

S postupujícím těhotenstvím roste tlak na pánevní dno. Představte si ho jako houpací síť napnutou v pánevním kruhu, na kterou, jak miminko roste, působí stále větší váha. Aby svalová vlákna, šlachy, vazy a fascie (vazivový obal svalu) odolaly a zachovaly si svou funkci, musí být dostatečně pevné a pružné. Také zvýšení hladiny těhotenských hormonů působí na rozvolnění vazivového aparátu a snižují tonus svalů. Důsledkem je pokles a útlak močového měchýře, časté nutkání na močení. Asi padesát procent těhotných žen se setkává s inkontinencí moče či střevních plynů, protože tlusté střevo má zpomalenou peristaltiku.

Ochablé svaly pánevního dna vedou ke ztrátě stability pánve a posléze celého trupu. Pak přichází bolesti křížokyčelních kloubů, stydké kosti, kostrče, beder, kyčelních kloubů a poruchy ve vzdálenějších místech (hrudní či krční páteř, žebra, bolesti hlavy, pokles nožních kleneb).

Pánevní dno pracuje jako protipól bránice při dýchání. Jeho kvalitní aktivitou se zlepší i dech, který je vlivem těhotenství zkrácený a mělký.

Čekáte, nebo máte miminko?

Zdravé a aktivní pánevní dno je velmi důležité pro příjemný, nekomplikovaný a aktivní průběh těhotenství. Je potřeba tyto nenápadné svaly pravidelně a dostatečně cvičit, nejlépe pod vedením fyzioterapeuta, porodní asistentky, zkušené cvičitelky těhotenského cvičení či gravidjógy.

Dobře vytrénované pánevní dno se podílí na hladším průběhu porodu. Pružná tkáň má větší schopnost se roztáhnout v momentu, kdy dítě prochází porodními cestami, nástřih a riziko pohmoždění a zranění pánevního dna jsou menší. Takové pánevní dno po porodu dobře regeneruje a rychleji se navrací do původního stavu a funkce.

Se cvičením svalů pánevního dna je dobré začít už 24 hodin po porodu. Někdy to ženě ukážou fyzioterapeutky, v mnoha nemocnicích ale tato péče není a je to jen na maminkách, aby včas se cvičením začaly. Tyto jednoduché cviky se mohou naučit ještě v těhotenství.

Máte problém?

Svaly pánevního dna jsou po porodu často oslabeny. Jak se to projevuje? Máte pocit „otevřenosti, povolenosti“ dna pánevního, nemůžete dobře ovládat jeho svaly. Pociťujete tlak, pokles až výhřez orgánů malé pánve (dělohy, přední nebo zadní poševní stěny, krčku močového měchýře, močového měchýře, střeva). Trpíte inkontinencí moče a máte hemeroidy. Trápí vás i bolesti zad, kostrče, v podbřišku. Sexuální styk je bolestivý.

Na základě podrobného vyšetření provádí fyzioterapeut individuální terapii. Jde o nácvik izolovaných kontrakcí (stahů) svalů pánevního dna a jejich zapojení v postupně složitějších pohybech a cvicích. Později i s využitím nestabilních ploch, velkých míčů, overballů.

Přibývá pracovišť, kde fyzioterapeuté využívají k vyšetření a následnému cvičení svalů pánevního dna přístroje. Od jednoduchých tlakových sond po vysoce sofistikované elektrostimulační sondy s EMG elektrodami (takzvaný biomyofeedback). Vaginální nebo anální sonda snímá tlak, který kontrakcemi vzniká a žena vidí na monitoru křivku probíhající kontrace. To zpětně umožňuje lépe si uvědomit, zapojit a ovládat tyto pro oko neviditelné svaly.

Cvičení pro všechny ženy

Svaly pánevního dna by ale neměly posilovat jen těhotné ženy či čerstvé maminky. Cvičení je vhodné i pro ženy, které mají nepravidelný menstruační cyklus, premenstruační syndrom, bolestivou menstruaci či jiné gynekologické potíže.

Vhodné je i v případech, kdy se připravujete na těhotenství, nebo se vám nedaří otěhotnět. Ale i tehdy, pokud trpíte chronickou zácpou, bolí vás kyčelní klouby či kolena, máte skoliózu a vadné držení těla, ploché nohy. Posilování vám prospěje, pokud máte sedavé zaměstnání nebo naopak hodně stojíte, trpíte nadváhou, alergií, astmatem nebo jiným plicním onemocněním.

Zkuste to! Jak si procvičit svaly pánevního dne? Lehněte si na záda, nohy skrčte, chodidla jsou na zemi. Stiskněte kolena, stehna a hýždě, vtáhněte břicho, konečník, pochvu a močovou trubici. Chvíli vydržte a povolte. Opakujte několikrát. Variantou cviku je zvednout pánev od země, stisknout hýždě a také vtáhnout stejné orgány, jako u předchozího cviku. Na posilování pánevního dna jsou ideální i neoblíbené situace, jako stání na zastávce nebo ve frontě na poště.

Autorka je fyzioterapeutka.

Názory k článku (7 názorů)
Velmi uzitecne, ale... hanci neposeda 15.9.2010 9:31
*Re: Velmi uzitecne, ale... Colombi 15.9.2010 13:37
**Re: Velmi uzitecne, ale... hanci neposeda 15.9.2010 22:51
***Re: Velmi uzitecne, ale... vixana 19.9.2010 9:21
*Re: Velmi uzitecne, ale... Ola 2.5.2014 13:33
pánevní dno nejen v těhotenství Shakti 16.9.2010 8:17
Pánevní dno a tchaj-ťi Petra, ženská od rodiny:-) 15.11.2010 14:4




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.