díle jsme vám představili prvních 16 porodních poloh. Tím ale vaše možnosti při porodu ani zdaleka nekončí."/>
tisk-hlavicka

Polohy při porodu II

17.9.2007 Olga Riedlová, porodní asistentka, ilustrace: Květa Jiránková Máma a já 6 názorů

V předcházejícím díle jsme vám představili prvních 16 porodních poloh. Tím ale vaše možnosti při porodu ani zdaleka nekončí.

BOČNÍ POLOHY jsou polohy odpočinkové a gravitačně neutrální a lze je uplatnit v obou dobách porodních. Mohou vyčerpané ženě pomoci ušetřit energii, obzvláště je na místě velká přímluva o využití bočních poloh na začátku porodu, kdy jednak umožňují odpočinek a současně i správný vstup hlavičky děťátka do pánve. To, jaký bok použít, se řídí zády miminka, tj. lehnout si na ten bok, kde jsou zádíčka. V orientaci by měl pomoci i personál, který pomocí rukou přes břicho matky zjistí, kde se záda nacházejí, nebo při vnitřním vyšetření, jak je uložena hlavička. Pokud je maminka ještě doma a není si jistá, kde jsou záda miminka uložena, tak může boky jednoduše střídat zhruba po 15-20 minutách. Lze je využít, i pokud byly ženě podány tlumivé léky či epidurální analgézie, má-li žena vysoký krevní tlak (zejména levý bok) či jsou-li v II. době porodní pro ženu hemoroidy bolestivé v jiných polohách. Také je-li postup porodu příliš rychlý, mohou ho tyto polohy nasměrovat do lépe zvládnutelného tempa. Naopak není vhodné je použít tam, kde je nutné využít výhod gravitace k sestupu dítěte a je-li žena v této pozici déle jak 1 hod. bez známek postupu porodu.

Prostá boční poloha

Prostá boční poloha

Boční poloha k tlačení

Polobok

POLOHY V PŘEDKLONU S OPOROU snižují významně bolesti zad a vedou k lepší rotaci miminka při jeho průchodu pánví, zejména je-li v zadním postavení. Také zvětšují pánevní vchod, využívají výhod gravitace a poskytují snadný přístup pro masáž zad. Lze je praktikovat vestoje, vsedě i v kleku během obou dob porodních. Je-li žena pouze v mírném předklonu a porod nepostupuje, měl by se předklon zvětšit, dojde díky tomu k přesunutí váhy trupu dítěte od matčiny páteře, a umožní se tak větší šance k rotaci miminka ze zadního postavení. Účinnost lze zvýšit připojením kolébavých, houpavých pohybů pánve. Též podporují ohnutí hlavičky směrem k hrudníčku dítěte, které je nutné k jejímu správnému vstupu do pánve. Jsou-li poskytovány blízkou osobou, mají i emocionální podporu.

Sed v předklonu s oporou

Sed v předklonu s oporou

Sed v předklonu s oporou

Sed v předklonu s oporou

Stoj v předklonu s oporou

Stoj v předklonu s oporou

Klek v předklonu s oporou

Klek v předklonu s oporou

Klek v předklonu s oporou

Klek v předklonu s oporou

POLOHA NA VŠECH ČTYŘECH patří také k těm neutrálním společně s bočními polohami a lze ji použít během celého porodu. Pomáhá též v rotaci dítěte ze zadního postavení, dále snižuje otok branky, otvoru, který se postupně zvětšuje a kterým se následně dostává miminko ven z dělohy do porodního kanálu. V této poloze může dojít k únavě paží, kterou lze zmírnit opřením horní části těla a hlavy o hromadu polštářů, sedadlo či opěradlo židle nebo míč.

KOLENO-PRSNÍ POLOHY jsou antigravitačními polohami použitelnými ve všech dobách porodu pro konkrétní situace, jako např. před vstupem hlavičky do pánve, kdy umožňují provést změnu pozice hlavičky děťátka (špatné vstupování hlavičky, zadní postavení aj.). Gravitace umožní hlavičce jít nazpět ven z pánve a rotovat, napravit se nebo se ohnout před opětovným vstupem do pánve. Ulevují bolestivým zádům i hemoroidům. Používají se také, když je nutné zmírnit ženinu snahu o předčasné tlačení, a tam, kde došlo k otoku branky, ale i v situaci, kdy dojde k výhřezu pupečníku před hlavičku miminka a je potřeba umožnit dostatečný přísun krve volným pupečníkem k dítěti, tj. že nesmí dojít k jeho stlačení mezi hlavičkou a kostěnou pánví. Samozřejmě se nepoužívá u normálně postupující II. doby porodní, protože by vlastně šlo o práci proti gravitaci a sestup miminka by byl prakticky zastaven. Rozdíl mezi otevřenou a uzavřenou koleno-prsní polohou je v tom, že kyčle u prvně jmenované jsou méně ohnuté (> 90° úhel) než u obvyklé uzavřené koleno-prsní polohy (viz obrázky).

Otevřená koleno-prsní poloha

Uzavřená koleno-prsní poloha

ASYMETRICKÉ POLOHY lze využít také během celého průběhu porodu a jsou nejvíce uplatňovány tam, kde je podezření na špatné naléhání a vstupování hlavičky do pánve, nebo je-li třeba docílit rotace hlavičky do optimální pozice. A v čem je přínos těchto pozic? Vynaložením jemného natažení svalů na vnitřní straně stehna pozvednuté končetiny je způsoben postranní pohyb kosti sedací, a dojde tak ke zvětšení průměru pánevního východu na danou stranu. Provádí se vsedě, v kleku či vestoje a u dvou posledně jmenovaných je možné doplnit je o "výpad", jak jej provádějí mušketýři, s tím, že noha zůstává na místě a pohybuje se trupem a skrčenou končetinou vpřed a vzad. Cílem je zvětšení pánevního východu na dané straně ještě o něco více. Jedinou překážkou k jejich provádění by mohly být tlumící léky nebo epidurální analgézie, které mohou oslabit končetiny ženy a zhoršit její rovnováhu.

Asymetrický sed

Asymetrický stoj

Asymetrický klek

Jak již bylo řečeno, toto byla jen nabídka možných poloh, variant se najde bezesporu mnohem více. A snad jen malá rada na závěr. Maminky, vnímejte a následujte svoji intuici, která vám může pomoci ve správné volbě. Buďte svobodné, nechte všem emocím volný průběh, ať jde o pozice, pohyby či zvuky, které vyvstanou během porodu ve vaší mysli. Může to být první, přesto nejdůležitější krok k zvládnutí této cesty, na jejímž konci bude pocit euforie, obohacení o nové prožitky, vnitřní síla z úspěšného zvládnutí a mnohé další. Takže hodně štěstí, vše je uvnitř vás, je to mocné a silné a vy se nebojte to použít.

Článek je ze srpnového čísla časopisu Máma a já. Obsah čísla najdete zde.

Získejte předplatné i dárek z MÁMA a já! Objednejte si v období od 28. července do 27.srpna 2007 na jeden rok předplatné časopisu MÁMA a já a získejte automaticky dáreček - šidítko Philips Avent. Časopis si můžete předplatit i prostřednictvím internetu zde.

Názory k článku (6 názorů)
Jen mě napadlo Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 17.9.2007 10:40
*Re: Jen mě napadlo Romana a Ondřej 17.9.2007 11:9
Možnost volby Emmča, 2 děti 17.9.2007 14:38
*Re: Možnost volby Katoun 17.9.2007 22:37
*Re: Možnost volby Pavla 24.9.2007 14:43
Naprostej souhlas! mamina 27.9.2007 17:49




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.