tisk-hlavicka

Cvičení pro těhulky v novém porodním domě

28.5.2003

 

GRAVIDJÓGA A ORIENTÁLNÍ TANEC PRO TĚHOTNÉ - ANEB CESTOU PŘIROZENÉHO TĚHOTENSTVÍ A PORODU

 

            Vážené nastávající maminky,

            zveme vás do nově zrekonstruovaného “vzdělávacího centra” Porodního domu v Praze4 - Roztylech. Zde v útulné, decentně zařízené místnosti vám nabízíme možnost věnovat se předporodní přípravě a udržet se fit a aktivní pomocí cvičení šitého na míru právě těhotným ženám a jejich děťátkům. Vybrat si můžete kurz gravidjógy či orientálního břišního tance (tance rodiček).

            Oba kurzy jsou koncipovány tak, aby Vás provázely a povzbuzovaly na Vaší cestě aktivním a vědomým prožíváním těhotenství s cílem dovést Vás v co nejlepší psychické a fyzické pohodě k přirozenému porodu završenému narozením zdravého a spokojeného dítěte.

 

 

 

            Vstupní branou jógy je uvolnění - relaxace. Napětí a nervozita mizí a nastupuje přirozené dýchání a duševní pohoda. Patnáctiminutová relaxace může nahradit denní spánek, který těhotné ženy tak potřebují avšak zpravidla si jej nemohou dovolit. Z relaxace budete mít užitek i při porodu. Vaše reakce na pokyny lékaře budou pohotovější,  vědomým uvolněním břišního svalstva dokážete přinejmenším zmírnit bolestivost kontrakcí. Ovládáním břišní stěny můžete urychlit vypuzování plodu, po porodu se snadněji uvolníte a rychleji nahradíte ztracené síly.

            Jógové cviky (ásany) působí do hloubky a to jak na úrovni tělesné (vnitřnosti, žlázy s vnitřní sekrecí, mozek, nervový systém), tak na úrovni duševní, kde tyto cviky přinášení klid a pohodu. Pomalý, postupný tah na uvolněný sval není nebezpečný, naopak vede k řadě příznivých účinků. Tělo se stává stále pružnější a to bez následné bolestivosti svalů, jež doprovází mnohá gymnastická cvičení.

            Jógové dýchání zvyšuje přívod kyslíku do těla matky i dítěte, zlepšuje krevní oběh a urychluje vylučování škodlivých látek z celého organismu. Hluboké brániční dýchání odstraňuje napětí v těle a únavu.

 

TĚHOTENSTVÍ A TANEC

            Jógu doplňuje orientální břišní tanec. Těhotné ženy tak navazují na původní rituální smysl břišního tance jako tance plodnosti a rodiček v Africe.Při tanci se těhotná žena utvrzuje ve své ženskosti a znovu nalézá důvěru ve schopnosti svého těla.

            Břišní tanec pomůže ženě posílit nejen břišní svalstvo, ale i svalstvo zad a páteře, čímž se zmírní potíže se zády. Pro porod sám je podstatné uvolnění pánve, čehož je možné lehce dosáhnout právě břišním tancem. Břišní tanec se doporučuje všem ženám, které nemají v těhotenství komplikace. Samozřejmě je dobré, když žena začne tančit už na počátku těhotenství, nicméně se dá začít i v pokročilém stadiu a tančit až do porodu. Doporučují se vlnivé a krouživé pohyby pánví, hrudníkem, rukama a hlavou Pohyby hrudníkem do stran, dopředu a dozadu zároveň přinášejí úlevu, neboť napomáhají zmenšení tlaku, který působí dětská hlavička. Břišní vlnou se zlepšuje pohyblivost břišního svalstva,což později usnadňuje průběh porodu. Houpavé pohyby ve tvaru osmiček a kroužení pánví kolébají dítě v plodové vodě a zklidňují jej.

            Těsně před porodem se k jeho ulehčení doporučují pohyby jako klopení pánve, pohyb zvaný “shimmy”, různé rychlé pohyby a také důrazy boků. Pro relaxaci se doporučují různé úlevové polohy a pohyby.

            Důležitým aspektem orientálního tance je sama orientální hudba, zahrnující jak meditativní, tak rytmické prvky, které uvolní nejen matku, ale i dítě. Nenarozené dítě vnímá harmonii pohybů a současně slyší hudbu, jenž jej uklidňuje Mnoho žen tvrdí, že když jejich dítě pláče, velmi rychle se zklidní při hudbě ,kterou zná již z předporodní fáze.

            I po porodu v době zotavení, pomáhá břišní tanec zpevnit břišní a pánevní svalstvo,a také uvolní svalstvo šíje a ramen, zatížené nošením dítěte. Tanec matky s dítětem v náručí přirozeně posiluje harmonický vztah mezi nimi.

            A jaké zkušenosti s porodem mají samy maminky? Z jejich slov víme, že u nich došlo ke zkrácení doby porodu, bolestivé kontrakce se dostavily zpravidla později a byly lépe zvládnutelné Snížila se též nutnost nástřihu hráze, a to i u prvorodiček.. Žádná metoda však není stoprocentní, její účinky závisí na tom, zda ji člověk správně pochopí a kolik energie vynaloží na její realizaci.

 

 

                                                                                                  Hana Pilařová

Přihlášky a informace:

Gravidjóga a orientální břišní tanec v těhotenství a po porodu

Hana Pilařová

tel: 271 914 229,  mob. 776 684 879

 

Cvičení pro těhotné:

čtvrtek: od 17:45 do 19:15 hod.                                                Rodinný klub Benjamin

            jóga - lichý týden                                                          Janouchova 671

            orientální tanec - sudý týden                                         Praha 4 - Háje

 

pondělí: od 9:30 do 11:00 hod - jóga                                               Porodní dům U čápa

čtvrtek: od 9:30 do 11:00 hod.- orientální tanec                              Hrabákova 2001

                                                                                                        Praha 4 -Roztyly

 

Cvičení po porodu (za přítomnosti miminek při současném respektování jejich potřeb):

čtvrtek: od 16:00 do 17:30 hod.                                                       Rodinný klub Benjamin

            jóga - lichý týden                                                                  Janouchova 671

            orientální tanec - sudý týden                                                Praha 4 - Háje

 

 Každá lekce zahrnuje i cvičení s balónem, muzikoterapii a vzájemnou podporu s předáváním zkušeností. í

 



Vyhledávání článků podle věku