tisk-hlavicka

Jak přirozeně tlumit bolest při porodu

28.5.2002 Zuzana Štromerová Děti a my 262 názorů

Proč ještě v jedenadvacátém století rodí ženy s bolestí? Jakou úlohu bolest během porodu hraje? Proč nepoužívat více léků proti bolesti? A jak je možné ji tišit přirozenými prostředky?

Bolest má při porodu svoji úlohu a není destruktivní. Díky ní se v těle tvoří endorfiny, které nakonec přinášejí pozitivní vjem z porodního procesu. Bolest pomáhá ženám zrát. Může být známkou nebezpečí. Donutí ženu na chvíli se zastavit v běhu života a věnovat svou mysl plně zrození dítěte.

Jak si představit porodní proces

Začátek porodu (období poslíčků) – jdete krásným údolím, zalitým sluncem, okolo jsou louky plné květin jen na cestě je občas kámen o který můžete škobrtnout. Celkově se vám daří dobře a chůze vám nečiní sebemenší potíže.

Počáteční fáze první doby porodní – pokračujete v chůzi. Porodní proces je dlouhá cesta. Je třeba se vybavit trpělivostí a po cestě také jíst a pít. Vyhladovělý a vysušený člověk se mnohem rychleji unaví. Louky jsou vystřídány lesy, vonící květiny mizí a vy se dostáváte z prosluněné louky do stínu stromů. Cesta vede mírně do kopce. Máte pocit, že si potřebujete občas odpočinout a vydechnout si. Stále ještě zvládáte bez problémů, i když začínáte pociťovat mírnou únavu.

Aktivní fáze první doby porodní – stoupáte na vysokou horu. Stromy okolo mizí a nad vámi visí těžký mrak nebo hustá mlha. Nevidíte vrchol kopce, nevíte, jak dlouho ještě budete muset šlapat. Cítíte se udýchaní a unavení. Chvílemi začínáte pochybovat, zda dojdete až na vrchol. A přitom jste si tolik přáli stanout vítězně nahoře a zažít ten krásný pocit, že jste to dokázali sami, bez cizí pomoci. Stále stoupáte a únava se zvětšuje. Zde nastávají tři možnosti:

S pomocí blízkých (partner, porodní asistentka) obtíže překonáte. Posadíte se na chvíli na spadlý strom (gymnastický balón), osvěžíte se ve studánce (příjemná lázeň nebo alespoň sprcha), napijete se osvěžujícího nápoje, sníte něco lehkého (ovoce, kousek čokolády) a půjdete dál po svých. Jedná se o normální přirozený porod.

Zvolíte lehčí způsob. Nasednete na lanovku a necháte se na kopec vyvézt. Cíle dosáhnete také, ale pocit uspokojení bude menší. V podstatě úsilí vyvinuli ti druzí, ne vy. Vy jste byla spíše pasivním účastníkem. Použila jste epidurální analgezii.

Došly vám síly. Jste absolutně na dně. Ten kopec byl příliš vysoký a cesta příliš prudká. Nebo cesta prostě končila roklí či se vám do cesty postavila skála. Prostě to dál nejde. Ale vy na vrchol musíte. Na štěstí je tu helikoptéra, která vás tam bezpečně dopraví. Vaše aktivita sice skončila, ale na vrchol té hory se bezpečně dostanete. Byl proveden císařský řez.

Jak vidíte, na vrchol hory vedou různé cesty. Všechny dorazí ke stejnému cíli: narození miminka. Jen pocit uspokojení, jeho intenzita a délka, bude pokaždé jiný.

Nejběžnější přirozené prostředky tlumení bolesti

Volný pohyb. Cviky na uvolnění svalů a volný pohyb jsou poměrně účinným prostředkem, který pomáhá ženám zvládnout porodní bolesti. Prostá chůze po místnosti během stahů přináší úlevu. Jindy ženy lépe překonají stah tak, že se opřou o nějaký pevný dostatečně vysoký předmět (třeba stůl) a v polopředklonu stah. Uvolnění podporují i kývavé pohyby pánví ze strany na stranu a zepředu dozadu či točivé pohyby jako při břišním tanci. Báječnou úlevovou pozicí je pozice na všech čtyřech. Napomáhá i správnému natočení miminka. I v této pozici je dobré „vrtět“ pánví nebo střídat klek a sed na patách. Klek s oporou (např. o postel) je dobrý pro relaxaci mezi jednotlivými stahy. Ženy by měly mít možnost během porodu zaujmout jakoukoli úlevovou pozici a tyto pozice střídat.

Voda ve všech formách. Voda nadlehčuje tělo a ulevuje bolesti, stresu, napětí, nepříjemným pocitům. Ve vodě cítí rodící žena mnohem méně bolesti, stresu a napětí. Lépe se uvolní, což přispívá k rychlejšímu a snazšímu otevírání porodních cest. Voda by neměla být teplejší než 37–37,5 °C. Aby byl pobyt ve vodě proti bolesti účinný a přispěl k otevírání porodních cest, je dobré pobývat v lázni alespoň 30 minut. Raději ovšem déle.

Kromě tepla působí voda také jako masáž. V nemocnicích často využívají maminky možnosti posadit se ve sprše na velký rehabilitační (gymnastický) balón a při sprchování se na něm pohupovat. Výhodou pobytu ve sprše je i to, že vzduch všude kolem je vlhký a při namáhavějším nebo intenzivnějším dýchání, které často stahy doprovází, se maminkám lépe dýchá a nemají tak silný pocit vysušení.

Nápoje jsou důležitou podporou dobré kondice během porodu. Porod je fyzická práce. Při každé fyzicky namáhavé práci má člověk přirozeně žízeň. Porod není výjimkou. Tekutina podaná v infúzi není adekvátní náhražkou nápojů. Vzhledem k tomu, že rodící ženy většinou nepociťují přímo potřebu jíst (kromě toho v nemocnici strava během porodu podávána ani není), jsou sladké nápoje, kromě zajištění optimální hydratace organismu, i zdrojem energie. Chlazené nápoje navíc osvěží.

Teplo nebo chlad. Ušijte si např. plátěný sáček o rozměrech přibližně 25 x 25 cm. Naplňte jej syrovou rýží (ještě lepší jsou pecky z třešní nebo višní) – budete potřebovat přibližně 1–1,5 kg. Vložte do mikrovlnné trouby a nahřejte asi tak 3 minuty. Slouží jako velice příjemný zdroj tepla, který můžete přiložit na ramena, záda, podbřišek. Podobně je možné použít také sáček naplněný zvláštním gelem, který lze nahřát nebo vychladit (prodává se ve zdravotnických potřebách nebo lékárnách).

Plastikovou láhev (např. od minerálky nebo limonády) o objemu 0,5 l je možné naplnit buď horkou nebo studenou vodou (a ještě vychladit v mrazáku). Takovou láhev lze pak použít jako teplý nebo chladivý masážní prostředek. Prostě partner nastávající mamince válí láhev po zádech.

Masáž je možné provádět mnoha způsoby – dlaní, míčkem, masážním přístrojkem (tzv. Lunochod), masážním válečkem. Ručně prováděná masáž může mít podobu hlazení, tření nebo hnětení. Masáž může být zaměřena na celkové odstranění stresu nebo na úlevu od bolesti v určitém místě.

Pokud se masáž zaměří na snížení napětí a stresu, je dobré, abyste se pohodlně usadila tak, aby se vám partner (nebo partnerka) mohl postavit za záda. V době, kdy nastupuje stah, zaměříte svou pozornost na dlouhý uvolněný výdech. Partner hladí současně obě vaše ramena až k loktům, jakoby z nich chtěl setřít stres (nebo prach). Tahy rukou jsou dlouhé, tlak přiměřený. Jen tak lehké dotýkání příliš nepomůže. Míru tlaku, tedy intenzitu masáže musí řídit rodící žena sama podle toho, jak je jí masáž příjemná. Od ramen je dobré přejít na záda a pak i na stehna. I tato část těla bývá při porodu značně stažena a je užitečné ji uvolnit – setřít z ní stres. Tento způsob masáže by měl být synchronizován s dýcháním. S nádechem se ruce přemístí nahoru, s výdechem stírají stres směrem dolů.

Tření se většinou nejlépe uplatní při bolestech křížové páteře nebo při pocitu ztuhlé šíje. Obojí trápí rodící ženy poměrně často. Tření můžete provádět buď celou plochou dlaně, nebo konečky prstů či palci. Většinou využíváme kruhovitého pohybu směrem od páteře a vzhůru.

Hnětení se během porodu uplatní jedině při pocitu ztuhlé šíje. Je třeba provádět s citem a spíše pomalu. To ovšem platí pro všechny typy masáže.

Masáž pomocí míčku (třeba na tenis) je velice příjemná a její provedení je velmi jednoduché. V podstatě válíte míček kruhovými pohyby a za přiměřeného tlaku rodící ženě po zádech, ramenou, stehnech. Míru tlaku určuje nastávající maminka sama.

Imaginace (představivost) je možné využít mnoha způsoby. Je možné si např. představit veliký pytel naplněný spoustou stahů. Nevíte přesně, kolik jich tam je, ale víte, že počet stahů je předem dán. Během porodu se jejich počet rozhodně nezvýší. S každým dalším stahem si můžete představovat, že se pytel o něco zmenší. A ačkoli stále nevíte, kolik stahů do konce porodu zbývá, pozitivní informací je, že na vás určitě čeká již o jeden stah méně.

Dýchání může být také předmětem představivosti. V době, kdy stah vrcholí a také nejvíce bolí, je často dosti těžké uvolnit se a miminko pustit ven. Doporučuje se užívat k uvolnění dlouhého výdechu. Zavřete oči a představte si, jak vaše miminko prochází temným úzkým prostorem. Představte si, že máte možnost mu na cestu posvítit posledním uhlíkem, který zbyl u táboráku. Naberete ho na lopatku a foukáte do něj. Foukáte dlouze, protože tak uhlík více září. Děťátko potřebuje světlo právě v době, kdy stah vrcholí. V té době dlouhým výdechem (foukáním) můžete uhlík nejvíce rozžhavit a rozsvítit. Jakmile stah poleví, je třeba, abyste si i vy odpočinula a tak si vydechněte, jako když protnete cílovou pásku a alespoň na chvíli se ponořte do hlubokého odpočinku. Dech by se měl zklidnit jako při spánku.

A ještě jiná představa může posloužit pro lepší překonání stahů. Během porodu uslyšíte stále o tom, jak se branka otvírá. Míněna je samozřejmě porodnická branka. Vy si však můžete představit, že chcete otevřít jinou branku, jiná vrátka. K takové představě poslouží třeba „lítačky“vedoucí do saloonu. Kovboj přijde, kopne nohou – dveře se otevřou. Vy ale nebudete používat hrubé síly. Pro otevření takových dveří můžete použít pouze svůj vlastní dech. V porovnání s nohou má velmi malou sílu, a tak budete muset dlouze vydechovat (foukat) opakovaně. Opět při stahu. Čím delší výdech, tím více vrátka pootevřete. Zavřete při tom oči, aby byla představa jasnější a na to „otevírání“ se plně soustřeďte. Jakmile stah přejde, je opět důležité odpočívat. V tom vám pomůže představa, že jste se proměnily v hadrovou panenku. Zvednete-li ji za sukýnku, visí splihle dolů. Hlava, ruce, nohy – to vše je zcela uvolněno a bez vlády.

Imaginace se dá úžasně využít při a pro relaxaci. Je velice příjemné zavřít oči, představit si hezký letní den, zahradu s měkkým zeleným trávníkem, stromy, které nabízejí příjemný stín, vlahý vánek, kolem lehké příjemné a svěží vůně. Představte si, jak ležíte na tom měkkém trávníku a odpočíváte. Nikam nespěcháte a snažíte se co nejintenzivněji prožít ten okamžik uvolnění a odpočinku. Vrásky z čela mizí, v duši cítíte mír a klid.

Jindy můžete představu louky nahradit představou vlastního útočiště. Místa, kde se cítíte stoprocentně bezpečná. Může to být místo, které vzniklo pouze ve vašich představách, nebo skutečné místo, kde vám bylo dobře. Příjemná tichá hudba může pomoci k hlubšímu uvolnění a účinku představ.

Dýchání samo o sobě bolest při stazích nesníží, může ale pomoci spolupracovat s bolestí, může přispět k celkovému uvolnění a tedy i lepšímu postupu porodu. V zásadě platí, že čím méně usilovné dýchání, tím lépe. Čím déle se maminkám podaří dýchat tak, jako by se nic nedělo, tím lépe. Postup porodu si ale změnu dýchání vyžádá. Až ta změna přijde, pak je dobré zaměřit se na dlouhý výdech. Nádech by měl být zcela volný, nenásilný. Tělo se prostě nadechne samo. Výdech by ale měl být táhlý. Opět zde může napomoci představa na příklad toho, jak svým dechem zezadu miminko potlačujete ven. Jako byste chtěla odfouknout malou loďku od břehu. Při skutečně dlouhém volném výdechu jen stěží udržíte svaly (a to i svaly pánevního dna) zaťaté. Dlouhý výdech uvolnění podporuje.

V době, kdy kromě bolení ucítíte také velký tlak a nutkání tlaku vyhovět, je dobré přejít na krátké povrchní dýchání. Jako dýchá malý pejsek, když je mu horko. Je také možné představit si parní lokomotivu, která uhání krajinou. Dříve rodiče dětem říkali: „Mašinka dělá …ššššš…“ A dříve než se ve stanici zastaví, aby si odpočinula, odfoukne si táhlým: „Hůůůůů“. Krátké povrchní dýchání je ale dobré použít jen na vrcholu stahu. Asi tak po dobu 10 sekund. Pak je dobré tím hučivým výdechem přejít opět na volné dlouhé dýchání.

Autorka je soukromá porodní asistentka.

Názory k článku (175 názorů)
hezke Petule+Philip 25mesicu 28.5.2002 11:51
Allah mi pomohl Bedrun, 5 teček 28.5.2002 17:51
*Re: Allah mi pomohl Ali 28.5.2002 22:58
*Re: Allah mi pomohl Madla 29.5.2002 4:7
**Re: Allah mi pomohl-pro Madlu! If & 3♥ 29.5.2002 7:16
**No tak snad tu na sebe nebudeme spro... Evženie,25 29.5.2002 7:41
***Re: No tak snad tu na sebe nebudem... Madla  29.5.2002 19:36
***Re: No tak snad tu na sebe nebudem... Mia 1.6.2002 22:59
**Re: Allah mi pomohl *Aida* 29.5.2002 13:52
** MADLO! MADLO! Bedrun, 5 teček 30.5.2002 1:44
***Re: MADLO! MADLO! Bohuna,syn Joeli 30.5.2002 3:29
****Re: MADLO! MADLO! Madla 30.5.2002 3:50
*****Re: MADLO! MADLO! Al 31.5.2002 0:7
******Re: MADLO! MADLO! založte s... Džejny 31.5.2002 0:37
*******Re: MADLO! MADLO! založte... Al 1.6.2002 23:13
********Porod a víra Květinka 2.6.2002 10:44
*********Re: Porod a víra Květinka 2.6.2002 11:0
**********Re: Porod a víra Květinka 2.6.2002 11:42
*********Re: Porod a víra Květinka 2.6.2002 11:17
*********Re: Porod a víra pro P... Petr V 3.6.2002 18:17
**********Re: Pro Petra V. Soňa 3.6.2002 18:44
***********Re: pro Soňu Petr V 3.6.2002 19:10
***********Pro Soňu Lukáš 3.6.2002 20:22
**********Re: Porod a víra pro... Petr V 3.6.2002 19:15
***********Re: Petře V, ženy ... Jana N., dva synové 3.6.2002 20:30
************Re: Petře V, žen... Petr V 3.6.2002 21:34
*************Re: Pro Petra.... Jana N.,dva synové 3.6.2002 23:26
*************Zvučný hlahol ... Sylvie 5.6.2002 11:7
**************Re: Zvučný h... Petr V. 5.6.2002 15:17
***************Re: Zvučný... Sylvie 16.6.2002 9:9
****************Prosím p... Květinka 16.6.2002 17:53
*****************Re: Pr... Miška, 3 děti 16.6.2002 18:22
*****************Re: Pr... Sylvie 16.6.2002 19:11
******************Re: P... Květinka 16.6.2002 21:5
******************Re: P... Petr V 16.6.2002 22:33
****************Re: Zvuč... Petr V 16.6.2002 22:25
*****************Re: Zv... jana 2 děti 18.6.2002 17:4
*****************Dokole... Sylvie 18.6.2002 20:46
******************Re: D... Petr V 18.6.2002 22:52
*******************Re: D... Sylvie 18.6.2002 23:1
********************Re: D... Petr V 19.6.2002 8:46
*********************Re: D... Sylvie 19.6.2002 11:55
**********************Re: D... Petr V 19.6.2002 19:31
***********************Re: D... Sylvie 19.6.2002 23:5
************************Re: D... Sylvie 19.6.2002 23:9
**************Re: Zvučný h... Petr V 5.6.2002 15:25
***************Re: Zvučný... Katka 5.6.2002 18:25
****************Re: Zvuč... Petr V 6.6.2002 9:11
*****************Re: Zv... Jana N., dva synové 6.6.2002 10:28
******************Re: Z... Květinka 6.6.2002 11:7
***************Re: Zvučný... Lily 5.6.2002 23:15
****************Re: Zvuč... Petr V. 6.6.2002 8:56
***************Vařit nebo... Sylvie 6.6.2002 0:5
****************Re: Vaři... Ivana 2 děti 6.6.2002 0:55
****************Re: Vaři... Blanka, 4 děti 6.6.2002 8:58
****************Re: Vaři... Petr V 6.6.2002 9:20
*****************Re: Va... Petule+Philip 25mesicu 6.6.2002 9:42
******************Re: V... Petr V 6.6.2002 9:53
*****************Ivánku... Sylvie 6.6.2002 14:2
******************Re: I... Petr V 6.6.2002 14:34
*******************Re: I... Sylvie 6.6.2002 18:30
**********Re: Porod a víra pro... Mia 4.6.2002 0:24
***********Re: Porod a víra p... Petr V 4.6.2002 6:57
*********Re: Porod a víra Lukáš 3.6.2002 20:32
**********Re: Porod a víra Květinka 3.6.2002 21:36
**********Pro Petra, Lukáše a ... irena (Míša5/00+Maruš3/03) 4.6.2002 0:42
***********Re: Pro Petra, Luk... Petr V. 4.6.2002 7:23
************Re: Pro Petra, L... Květinka 4.6.2002 8:6
*************Re: Pro Petra,... Květinka 4.6.2002 8:47
**************Pro nenávist... Lukáš 4.6.2002 18:23
***************Re: Pro ne... Květinka 4.6.2002 19:14
***************Body, body... Sylvie 4.6.2002 21:18
***************Re: Pro ne... Jana 5.6.2002 16:53
*************Vidim to take ... Konstanta & 3 raraši 4.6.2002 15:33
**************Re: Vidim to... Květinka 4.6.2002 16:14
************Porodní dům pro ... Sylvie 4.6.2002 9:52
*************Re: Porodní dů... Tyna 4.6.2002 11:58
**************Něco k induk... Lukáš 4.6.2002 19:8
***************Re: Něco k... Květinka 4.6.2002 19:20
****************Nenávist... Lukáš 4.6.2002 19:50
*****************Re: Ne... Květinka 4.6.2002 20:14
******************Re: N... xyxyx 4.6.2002 20:27
*******************Re: N... Květinka 4.6.2002 20:51
******************Re: N... Lukáš 4.6.2002 20:47
*******************Re: N... Květinka 4.6.2002 20:58
*******************Re: N... Daniela 4.6.2002 21:15
*******************Re: N... Věra 4.6.2002 21:20
*******************Svobo... Sylvie 4.6.2002 21:36
********************Re: S... Lukáš 5.6.2002 1:0
*********************Re: G... Monika,4 děti 5.6.2002 1:21
*********************Re: S... Sylvie 5.6.2002 2:29
*********************Re: S... Květinka 5.6.2002 7:18
*********************Re: S... Tyna 5.6.2002 10:47
**********************Re: S... Petr V. 5.6.2002 10:52
***********************Re: S... Tyna 5.6.2002 11:2
************************Re: S... Petr V. 5.6.2002 14:24
*************************Re: S... Jana 5.6.2002 14:56
**************************Re: S... Petr V 5.6.2002 15:43
***************************prvy ... Jana 5.6.2002 16:49
****************************Re: p... Petr V 5.6.2002 17:0
*****************************Re: p... Jana 5.6.2002 17:5
******************************Re: p... Petr V. 6.6.2002 9:34
******************************Pro P... Blanka, 4 děti 6.6.2002 10:26
******************************Re: P... Petr V 6.6.2002 11:0
******************************Re: P... Blanka, 4 děti 6.6.2002 11:25
******************************Re: P... Blanka, 4 děti 6.6.2002 11:29
******************************Re: P... Petr V 6.6.2002 11:40
******************************Infor... Petr V 6.6.2002 12:11
******************************Re: I... Blanka, 4 děti 6.6.2002 12:27
******************************a je ... Jana 7.6.2002 9:11
******************************Re: a... Petr V 7.6.2002 11:29
******************************Re: a... meduňka, holčička 11/04 7.6.2002 11:48
******************************Re: a... Jana 7.6.2002 12:35
******************************Re: a... Petr V 7.6.2002 14:14
******************************Re: a... Jana 7.6.2002 13:9
******************************Re: a... Petr V 7.6.2002 15:7
******************************odpov... Jana 10.6.2002 10:10
******************************Re: o... Petr V 10.6.2002 14:10
******************************co si... Jana 10.6.2002 16:59
******************************Re: c... Petr V 10.6.2002 19:33
******************************Re: j... Lida, 2 deti 10.6.2002 22:18
******************************Re: c... sally 10.6.2002 23:8
******************************Re: c... Petr V 11.6.2002 8:0
******************************Re: c... Petr V 11.6.2002 9:47
******************************niele... Jana 11.6.2002 9:52
******************************Re: n... Petr V 11.6.2002 11:37
******************************Re: n... Jana 11.6.2002 13:3
******************************Re: n... Petr V 11.6.2002 13:20
******************************;) Jana 12.6.2002 9:52
******************************Re: ;... Petr V 12.6.2002 10:29
******************************... o... Jana 12.6.2002 16:30
******************************Re: n... Konstanta & 3 raraši 11.6.2002 15:53
******************************Re: n... Konstanta & 3 raraši 11.6.2002 15:54
******************************Pro K... Petr V 11.6.2002 17:43
******************************Re: P... Julie, Annabelle 6. mesicu 11.6.2002 18:2
******************************Re: R... Petr V 11.6.2002 18:32
******************************Re: R... Julie, Annabelle 6. mesicu 11.6.2002 21:14
proč tak složitě? Michal 29.5.2002 8:25
*Re: Allah mi pomohl Madla 29.5.2002 4:12
**Re: MADLO!!! meduňka, holčička 11/04 29.5.2002 10:19
***Medunka Madla 29.5.2002 19:45
***Iman Madla 30.5.2002 3:37
*Špetku tolerance, prosím Hanďula a 3 berušky 29.5.2002 17:44
*Allah mi pomohl - a proč ne?? Barka+Kryštůfek 2.6.2002 9:54
**Re: Allah mi pomohl - a proč ne?? Marie,32 let,muslimka 2.6.2002 21:9
***Re: Allah mi pomohl - a proč ne?? Katerina W. 2.6.2002 22:43
****Re: MADLO! MADLO! *Aida* 30.5.2002 11:22
*****Re: MADLO! MADLO! sally 30.5.2002 17:50
*****Re: Badr-ud-Din Majka28, vdaná 31.5.2002 0:29
******falesne zabery Bedrun, 5 teček 31.5.2002 16:47
****Re: Allah mi pomohl - a proč ne?... Marie 3.6.2002 0:32
****Re: ještě jednou pro Katie Marie 3.6.2002 0:59
*****Porod Bedrun, 5 teček 3.6.2002 3:46
******Re: Porod Romana, 2 holciny 3.6.2002 8:36
*******Romano, Katerina W. 3.6.2002 11:14
*****Re: ještě jednou pro Katie Katerina W. 3.6.2002 11:7
***Re: Allah mi pomohl - a proč ne?? Milena, 3 koťátka 3.6.2002 9:20
****Manzel - muslim Bedrun, 5 teček 3.6.2002 18:16
****Re: Re:Pro Milenu A Katie Marie 3.6.2002 20:29
*Re: Allah mi pomohl . 24.6.2007 9:49
*To:Madla Hana  29.5.2002 8:58
**Re: To:Madla Madla 29.5.2002 19:42
Jak na bolest a strach z ní Martina, první miminko v bříšku 29.7.2002 17:2
*Re: Jak na bolest a strach z ní Sylvie 30.7.2002 4:16
*Re: Jak na bolest a strach z ní Zdenka a nase miminko v brisku 25.6.2006 21:19
**Re: Jak na bolest a strach z ní Lenka 26.6.2006 1:4
***Re: Jak na bolest a strach z ní Sylvie 26.6.2006 8:12
****Re: Jak na bolest a strach z ní Lenka 26.6.2006 10:30
*****Re:výtok didlinka 26.6.2006 10:58
******Re: Re:výtok didlinka 26.6.2006 11:17
*******Re: Re:výtok Iva 26.6.2006 15:16
*****Re: Jak na bolest a strach z n... Jiřule a 3 skřítkové 26.6.2006 20:13
volný pohyb Lenka 16.3.2004 14:33
*Re: volný pohyb Iva (Aneta03, Radovan06) 16.3.2004 20:59
*Praha -> Vrchlabí Zuzana 16.3.2004 21:15




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.