tisk-hlavicka

Kaňonem Berounky za horolezci

5.5.1999 2 názory

Řadu zajímavých tipů pro celodenní nebo půldenní výlety na kole nebo pěšky nabízí jedinečná oblast Českého krasu.

Projděte se skalnatým kaňonem řeky Berounky, krajem kterému rozmanitá krajina dodává zvláštní kouzlo, nenáročnou trasou, která vede z Berouna do Srbska, nejpopulárnějšího místa pražským horolezců, a která je dlouhá 6 km. Mapa celé oblasti je tady.

Začínáme na nádraží v Berouně, kam se dostaneme vlakem ze Smíchovského nádraží. Vlak odjíždí ze Smíchova třeba v sobotu ráno v 10.20 nebo prakticky každou hodinu (jiný spoj si najděte tady), a bez problémů do něj naložíte i kola.

První "kulturní" zážitek nesmíte přehlédnout hned na berounském nádraží - obchůdek s 10 druhy točených ovocných limonád.

Od berounského nádraží se vydejte po červené značce až na konec mostu přes Berounku, kde značku opusťte a nechte se vést malou pěšinkou po levém břehu Berounky. Jdete-li s dětmi, hned záhy vás čeká další zastávka - opravdový válečný bunkr, na cestě jich ale později potkáte ještě několik.

Pokračujte stále po levém břehu Berounky, až se brzy dostanete do romantického skalnatého údolí tvořeného tzv. silurskými vápenci a několika opuštěnými lomy. To jste již ale mezitím vešli do CHKO Český Kras, o jehož specifikách se hodně dozvíte z několika tabulí naučné stezky.

Brzy se dostaneme do největšího lomu Alkazar, ale vězte, že cestou natrefíte i na Pupek, Blážinu stěnu, Vlastinu stěnu a Červené stěny.

Skály v opuštěných vápencových lomech skýtají ve výškách množství velkých štol, dnes již nepřístupných. Ale nakonec si děti, naléhající "Tatínku, kdy už vlezeme do nějaké jeskyně?", přece jen přijdou na své - zejména díky dlouhé a přístupné štole, ideálnímu místu na splnění letošního bobříka odvahy.

Ale to už jsme téměř na konci naší cesty. Pokračujeme po levém břehu Berounky, projdeme kolem (vysoko ve skále umístěné Barrandovy jeskyně) až se dostaneme do Srbska, cíle naší cesty. Po občerstvení v "restauraci" U Náplavy (topinky, bramboráky, utopenci, pivo i zmrzlina), přejdeme dřevěný most, a nastoupíme třeba v 16.39 (nebo jindy) do pražského vlaku.

Ještě váháte? Tak si třeba prohlédněte , jak tento kraj zachytili amatérští fotografové. Zajímavé informace o celé oblasti najdete také v Horolezeckých novinách.

Pokud byste skálám přece jenom neodolali, radíme nejdříve si prostudovat horolozecké průvodce všech stěn ve Srbsku, protože je rozdíl, jestli Vlastinu stěnu zdoláte cestou Sváteční, Mikuláškou nebo Hřbitovním varem.

Názory k článku (2 názorů)
Díky Petr, 2 kluci, 11,12 let, děvče 6 13.4.2000 15:1
Prima tip Magda, 2 děti 27.6.2000 21:54




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.