tisk-hlavicka

Kdo je nejinspirativnější český učitel?

11.6.2021 Pavel Škramlík 2 názory

Na prvním místě se umístila Barbora Heřmanová, učitelka prvního stupně na Základní škole Mozaika v Rychnově nad Kněžnou.

Cena pro inspirativní pedagogy Global Teacher Prize Czech Republic zná letošní vítěze. Na prvním místě se umístila Barbora Heřmanová, učitelka prvního stupně na Základní škole Mozaika v Rychnově nad Kněžnou.

Vybrat z jedenácti finalistů jednoho vítěze nebylo pro porotu jednoduché. „U letošních finalistů GTP CZ bylo skvělé vidět kvalitní a promyšlenou distanční výuku na všech stupních vzdělávání. Finalisté dokázali pracovat s cíli výuky, individualizovat i reflektovat výuku. Smysluplně využívali zajímavé aplikace, často se žáky pracovali ve skupinách a i přes obrazovku dokázali navázat se žáky vztah, což považuji za nutnou podmínku dobré výuky,“ hodnotí letošní ročník člen poroty a ředitel Sportovní soukromé základní školy Litvínov Pavel Škramlík.

Barbora Heřmanová porotu oslovila svým přístupem pro práci s chybou nebo využíváním zpětné vazby s důrazem na hodnocení posunu v učení u každého žáka. „Přeji všem učitelům, aby si užívali chvíle s dětmi tak, jak si je užívám já, když k sobě navzájem přistupujeme jako partneři,“ popsala vítězka GTP CZ Barbora Heřmanová.

Na druhém místě porota ocenila učitele přírodopisu a chemie Petra Curka ze Základní školy Blatenská v Horažďovicích, 3. místo obsadila učitelka prvního stupně z brněnské Základní školy Labyrinth Pavlína Loňková. „Vy jste těmi světlonoši, kteří mají ostatním ukázat cestu. A také to dělají. Děkuji, že sdílíte příklady dobré praxe, tahle cena je pro mě přesně to, jak to dělat kultivovaně. Děkuji Vám a děkuji všem učitelům za to, co zvládli v uplynulém roce,“ řekl ministr školství Robert Plaga.

Všichni letošní finalisté, ale i účastníci minulých ročníků se společně sejdou na začátku srpna na letní škole GTP CZ. Právě ta má také pomoct naplnit poslání celé ceny Global Teacher Prize. Cílem ocenění je podpořit kvalitní pedagogy, napomoci definovat standardy učitelské profese a zvýšit prestiž učitelského povolání. Global Teacher Prize se chce podílet na vytváření komunity, která se vzájemně obohacuje, inspiruje, spolupracuje a sdílí dobrou praxi. Díky ceně mohou být inspirativní učitelé více slyšet a mohou posouvat zažitou normu.

Názory k článku (2 názorů)
Můj názor Ka 13.6.2021 15:49
Můj názor Ka 13.6.2021 15:49




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.