tisk-hlavicka

Vladimír Špidla s autistickým vnukem: Kdo to nezažil, neuvěří

16.4.2021 Petr Horký, Petr Třešňák 3 názory

Rodina s postiženým dítětem to má nepřiměřeně těžké, pomoci je málo.

Nový díl našeho seriálu představí jednoho z významných politiků polistopadové éry v dosud neznámé roli. V posledních letech má bývalý ministr sociálních věcí, předseda české vlády a také eurokomisař Vladimír Špidla každý čtvrtek pevně jasně daný program. Vyzvedne ze školy svého sedmiletého vnuka a celé odpoledne s ním tráví čas, dokud se rodiče nevrátí z práce. Jeho vnuk David trpí Downovým syndromem v kombinaci s autismem, nedokáže komunikovat a potřebuje neustálou péči.

„Rodina s postiženým dítětem to má nepřiměřeně těžké, pomoci je málo,“ shrnuje Špidla zkušenost, kterou mu narození vnuka dalo. Kdysi v období své kariéry v čele státu prý o autismu nevěděl prakticky nic. Dnes je přesvědčený, že rodiny s dítětem, jako je jeho vnuk, je třeba mnohem výrazněji podpořit, protože současný systém není spravedlivý – o kvalitě života podle něj neúměrně rozhodují schopnosti rodičů a také náhoda.

Jsme rádi, že se Vladimír Špidla, který dnes působí jako poradce ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, odhodlal o své zkušenosti promluvit. A doufáme, že jeho hlas napomůže tomu, aby se sociální politika vůči zdravotnímu postižení v naší zemi zlepšila.

Názory k článku (3 názorů)
Autista tonda 17.4.2021 19:3
*Re: Autista Tulka. 18.4.2021 22:19
Může to potkat každého Matka + syn se spec. potřebami 23.5.2021 12:38





Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.