tisk-hlavicka

Rostoucí sňatečnost zastavil koronavirus

13.1.2021 Marek Rojíček

Tři čtvrtiny ženichů a nevěst vstupují do manželství poprvé a uvedený podíl se od počátku století výrazně neměnil.

Sňatečnost v České republice nepřetržitě rostla od roku 2014. Tento trend zastavila zejména na jaře letošního roku opatření přijatá v souvislosti s nemocí Covid-19.

Po roce 2013, kdy počet sňatků dosáhl historicky nejnižší hodnoty 43,5 tisíce, přibývalo sňatků rok od roku více. „V roce 2019 vstoupilo do manželství celkem 54,9 tisíce párů a šlo o vůbec nejvyšší počet od roku 2007, který byl z celého nového tisíciletí na sňatky dosud nejbohatší. Manželství tehdy uzavřelo 57,2 tisíce párů a sobota 7. 7. 2007 se stala suverénně dosud nejoblíbenějším dnem 21. století pro vstup do manželství,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Příznivý vývoj sňatečnosti v letošním roce zastavila opatření proti šíření epidemie Covidu-19. „V prvních třech čtvrtletích letošního roku bylo uzavřeno něco málo přes 38 tisíce sňatků, což je o pětinu méně než za stejné období roku 2019, přičemž nejvýraznější propad nastal v dubnu, březnu a květnu. Útlum z jara se nepodařilo vykompenzovat ani v průběhu léta a začátku podzimu, přestože srpen a říjen byl podle předběžných údajů letos na sňatky bohatší než loni,“ upozorňuje Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ. K uzavření manželství lákala především sobota 10. 10., která s více než 1 800 svatbami bude pravděpodobně dnem s třetím nejvyšším letošním počtem sňatků.

Mezi roky 2001 a 2019 se významně proměnila věková struktura snoubenců. „V posledních osmnácti letech výrazně poklesl počet i podíl ženichů a nevěst ve věku do 25 let. V případě ženichů z 23 na 5 procent, u nevěst ze 43 na 12 procent. Naopak vzrostl počet i podíl snoubenců ve věku 40 let a starších. Konkrétně u ženichů z 15 na 29 procent, u nevěst z 10 na 21 procent,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ. U 70 procent párů bývá starší muž, v jedné pětině žena a ve zbylé desetině jsou novomanželé stejného věku.

Tři čtvrtiny ženichů a nevěst vstupují do manželství poprvé a uvedený podíl se od počátku století výrazně neměnil. U téměř 90 % těch, kteří uzavírají manželství vyššího pořadí, jde o manželství druhé. Čtvrté a vyšší pořadí manželství je z pohledu statistiky výjimečné a jedná se o jednotky stovek případů ročně.

V každém desátém sňatku má alespoň jeden ze snoubenců jiné než české státní občanství. Zhruba z jedné poloviny takový pár tvoří Češka a cizinec. Tím je nejčastěji Slovák, dále Němec či Brit. Také v případě, kdy si Čech bere cizinku, je nejvíce z nich ze Slovenska. Mezi nevěstami Čechů dále převažují Ukrajinky a Rusky. Zhruba jedna čtvrtina sňatků s alespoň jedním cizím státním občanem v páru se odehrává mimo území České republiky. Nejoblíbenějšími destinacemi českých občanů pro uzavření manželství v zahraničí jsou Slovensko, Německo, Mauricius, Spojené státy, Velká Británie a Řecko.

Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.