tisk-hlavicka

Strašit nebo nestrašit?

3.12.2018 Hanka Masáková Linka bezpečí

S příchodem prosince se každý rok objeví diskuze o tom, nakolik děti strašit čertem.

Většina odborníků se shoduje, že spíše nestrašit. Rozhodně zážitek vyvážit vlídným projevem Mikuláše a anděla. Tak jak to tedy udělat? Zachovat tradici a pozvat si tuto vyhlášenou partičku domů? Nebo spíše využít různých hromadných akcí? Anebo jen nechat dárky za oknem?

Respektujte svoje dítě, znáte ho nejlépe

Není to žádná objevná informace, každý rodič přece opravdu zná své dítě ze všeho nejlépe. Sami tedy zvažte, zda je vaše dítě spíše úzkostné, bojácné, nebo je to naopak malý neohrožený hrdina, který se jen tak něčeho nelekne. Podle toho můžete volit, jakou cestou tradici naplníte. Je škoda se prosincové tradice úplně vzdávat, důležité ale je realizovat ji tak, aby byla ku prospěchu, a ne ke škodě. Existuje velké množství variant, které si každá rodina může aplikovat na svou situaci, povahu dítěte, na to, co jim sedí. Nemá smysl přesvědčovat se k něčemu, co jako rodiče necítíme jako správné, ale jen chceme vyhovět prarodičům, nebýt pozadu před přáteli, navázat na to, co jsme prožívali jako děti nebo z jakékoliv jiné motivace. Můžeme pozvat Mikuláše, čerta a anděla domů a požádat je, aby byli mírní, nebo je domů vůbec zvát nemusíme a můžeme jít na nějakou mikulášskou besídku, nadílku, kde je setkání s onou trojicí přeci jen méně intenzivní a také invazivní. Vždyť doma je naše teritorium, které má být za každých okolností bezpečné. Pokud je dítě citlivější, může návštěva v domácnosti tento pocit výrazně narušit. Je také možné zajít na nějakou hromadnou akci venku, na náměstí apod., kde se konají hromadná setkání čertů a Mikulášů. Možností bývá opravdu hodně. Nebo je možné využít jen mikulášských návštěv ve školkách a školách a doma už jen rozsvítit za oknem, na balkoně svíčku a nechat dárek, třeba i se vzkazem pro dítě. Fantazii se meze nekladou.

Když už přijdou domů

Dejte opravdu pozor na to, aby se dítěti nenarušil pocit bezpečí, který má domov přinášet. Upozorněte dítě předem na to, že Mikuláš s čertem přijdou. Vysvětlete, že se to děje jen tento jeden jediný den v roce, nikdy jindy. Podle povahy dítěte zvažte, jak moc je strašit, jaké „hříchy“ na děti prozrazovat. V žádném případě se dítě nesmí cítit ponížené nebo zrazené. Pokud vám nějaký svůj „poklesek“ sdělilo jako důvěrný, nepoužívejte ho jako téma pro čertovské kázání. Zvěte si domů nejlépe osoby, o kterých máte dobré reference od známých. Opilý Mikuláš nebo čert, který nerespektuje předchozí domluvu o míře děsivosti a hrůzostrašnosti, nebudou to pravé. V žádném případě nestrašte děti, že si je někdo z domova odnese, že je někomu dáte. Každé další zazvonění domovního zvonku by pak v dítěti mohlo vyvolávat pořádný strach.

A na co ještě myslet?

Vždy by mělo převažovat vlídné slovo Mikuláše a anděla. Ujistěte děti, že i když čert a Mikuláš o jejich prohřešcích vědí, vy je nedáte. Je dobré myslet na nápravu, nepodmiňujte tím ale svou lásku. Dítě potřebuje vědět, že ho máte rádi, i když dělá chyby, zlobí, není perfektní. Vy přece také nejste a děti vás milují bezvýhradně a celým svým dětským srdcem.

Užijte si advent plný tradic hlavně tak, aby byl pro všechny příjemný.

Chcete se dozvědět více o Lince bezpečí nebo ji podpořit? Více informací najdete zde.
Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.