tisk-hlavicka

5 tipů, jak přežít splácení půjčky bez úhony

12.9.2018 Komerční sdělení

Než si půjčku vezmete, ujistěte se, že jste na ni dobře připraveni.

Na půjčkách je skvělé to, že si s jejich pomocí můžete dopřát vše, na co byste ušetřili za dlouhou dobu nebo vůbec. Výhodou je také to, že lze uzavřít téměř všechny půjčky online. To však neznamená, že být zadlužený, je správné. Každá půjčka představuje zátěž v rodinném rozpočtu. Pokud si ji špatně promyslíte, můžete skončit v dluhové pasti. Než si půjčku vezmete, ujistěte se, že jste na ni dobře připraveni.

1. Půjčky nesmí omezovat

Spousta lidí si vezme příliš vysokou půjčku, která výrazně ovlivní jejich životní standard. Aby ji zvládli splácet, musí se omezit ve většině běžných výdajích. To bývá hodně těžké. Vždy si půjčujte částku, kterou zvládnete splácet bez omezování a možných problémů souvisejících se splácením. Nebuďte pohodlní a předem si spočítejte, jak vysoká půjčka je pro vás nejlepší.

2. Vytvořte si finanční rezervy

Splácení půjčky na hranici svých možnosti se může ukázat jako velký problém v momentě, kdy onemocníte nebo náhle přijdete o práci. Budete schopni za takových okolností půjčku i nadále splácet? Mějte vytvořené rezervy, které po dobu takové situace pokryjí nutné výdaje včetně splátky. Podle odborníků je vhodné mít bokem schovanou rezervu ve výši nejméně tří splátek.

3. Srovnání půjček online

Při výběru správné půjčky nesledujte pouze úrokovou sazbu. Mnohem lepším ukazatelem skutečné ceny půjčky je hodnota RPSN. Ta vedle úrokové sazby zahrnuje veškeré poplatky související s poskytnutím a vedením půjčky. Mezi důležitá kritéria patří také výše splátky, doba splatnosti, poplatky, sankce a další doplňkové služby jako odměny za řádné splácení či kvalitní zákaznický servis. Dáte přednost bankovní půjčce nebo jsou výhodnější nebankovní půjčky s rychlým posouzením? Srovnání půjček online za vás dilema vyřeší a najde vám nejvýhodnější půjčku.

4. Čtěte smlouvy

Chyba, které se lidé dopouští nejčastěji, je to, že nečtou smlouvy. Na jednu stranu se není čemu divit. Několikastránkové smlouvy psané drobným písmem se spoustou poznámek pod čarou nepatří mezi oblíbené "romány". Na stranu druhou se pak nemůžete divit, když na vás poskytovatel vyrukuje s nepříjemným překvapením a větou "všechno je podrobně popsáno ve smlouvě". S tím už těžko něco uděláte zvlášť, když to ve smlouvě opravdu je. Dnes se naštěstí mezi poskytovateli šíří trend zjednodušování smluv a mnohastránkové smlouvy o půjčkách se snad brzy stanou minulostí.

5. Mějte připravené řešení problémů

Víte, jak se zachovat, když nebudete moci splácet půjčku? U vybrané půjčky zkontaktujte poskytovatele a proberte s ním řešení všech situací, kdy se klient může dostat do potíží se splácením. Většina poskytovatelů nabízí možnost odložení splátek, přerušení splácení nebo alespoň snížení měsíční splátky na snesitelnou úroveň. Důležité je zkontaktovat poskytovatele půjček včas. Ignorace problém nevyřeší, naopak jej zkomplikuje. Nesplacené splátky narostou o úroky z prodlení a váš problém bude hlubší a hlubší. Včasné jednání je nejlepším řešením za každých okolností.




Vyhledávání článků podle věku