tisk-hlavicka

Přátelství 100x jinak: Důležitost přátelství

13.8.2018 Kateřina Lišková Linka bezpečí

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč si děti svých kamarádů váží?

Jak známo, člověk je tvor společenský, takže je přirozené, že i děti mluví a píší na Lince bezpečí často o svých kamarádských vztazích. Je pro ně důležité, jak se jim daří ve skupině svých vrstevníků. Když to funguje, je to super. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč si děti svých kamarádů váží?

Například proto, že je to pro ně někdo:

  • s kým můžou prožívat společné chvíle
  • s kým chtějí sdílet svoje starosti a radosti
  • komu se odváží svěřit
  • od koho mohou čerpat zkušenosti, rady
  • pro koho jsou také důležité
  • kdo jim už někdy pomohl
  • kdo na ně má čas
  • kdo je chrání před samotou

Kde hledat kamarády?

Podporujte děti, aby měly kamarády nejen virtuální na sociálních sítích, ale zejména ty reálné, se kterými se mohou i setkávat a prožívat společné chvíle. Najdou je ve škole, v zájmových kroužcích, při sportu… Přesto i ti virtuální hrají důležitou roli, rozhodně třeba u dětí, které by jinak byly osamělé např. kvůli nemoci. Tam je ovšem potřeba dbát na bezpečnost na internetu.

Víte, s kým se vaše dítě přátelí?

Poznávejte přátele svých dětí, ať víte, s kým tráví svůj čas, když jste třeba v práci. Pokud se vám nelíbí, s kým se dítě kamarádí, mluvte o tom otevřeně. Vysvětlete dítěti své důvody a naslouchejte také jeho důvodům, proč se kamarádí právě s tímto člověkem. Zkuste respektovat jeho výběr, pokud pro něj není tento kamarád z nějakého důvodu ohrožující. Jen to, že je vám nesympatický, by stačit nemělo. Hledejte kompromisy. Současně jako rodič, který je zodpovědný za výchovu svých dětí, můžete ovlivňovat, s kým bude vaše dítě trávit volný čas.

Jaké máte přátele vy?

Promluvte si doma o tom, jaké přátele máte, čím jsou pro vás důležití. Čeho si na nich ceníte. Třeba tím inspirujete své děti. Může to být chvíle nenásilného předávání důležitých hodnot vašim dětem.

Navazování kamarádských vztahů může být někdy pěkný oříšek. Ve svém příštím článku se zaměřím na to, co dělat, když nám nabízí přátelství někdo, s kým se nám moc kamarádit nechce.

Chcete se dozvědět více o Lince bezpečí nebo ji podpořit? Více informací najdete zde.
Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.