tisk-hlavicka

Na mléčných zubech záleží

Důvodů, proč se vyplatí pečovat už o první prořezané zoubky, je celá řada.

Péči o mléčné zuby někteří lidé podceňují. Obzvlášť starší generace kroutí občas hlavou nad maminkami, které vodí své ratolesti na první vyšetření k zubnímu lékaři po prořezání prvního zoubku a na preventivní prohlídku chodí s dítětem každých 6 měsíců. To je však velmi zodpovědné, protože pečovat už o první prořezané zoubky se rozhodně vyplatí!

První zoubky se většině kojenců prořezávají mezi 4. a 7. měsícem věku (u některých dětí to může být dříve, u jiných zase později). Mléčný chrup tvoří 20 dočasných zubů (8 řezáků, 4 špičáky a 8 stoliček). Do konce 1. roku věku mají děti obvykle prořezaných 8 zubů, do konce 2. roku 16 zubů a ve věku 2,5 roku by měly mít v ústech všech 20 zubů.

Proč pečovat o mléčné zuby?

Tyto dočasné zuby plní důležité úkoly – ukusovat a žvýkat potravu a držet místo pro stálé zuby. Hrají zásadní roli při vývoji řeči, mají významný podíl na vzhledu dítěte. Takže na nich opravdu záleží!

Mezi 5. a 6. rokem věku se začne dočasný chrup měnit na stálý. Mléčné zoubky postupně uvolní místo stálým zubům, které by měly v tom neideálnějším případě zůstat v ústech až do konce života. „S výměnou dočasných zubů za stálé je spojen jeden z největších mýtů: „Na mléčných zubech nezáleží, nemusí se o ně pečovat, nemusejí se spravovat, protože stejně vypadnou.“ To je ale obrovský omyl! Důvodů, proč se vyplatí pečovat už o první prořezané zoubky, je celá řada,“ říká zubní lékařka MUDr. Hana Zallmannová, ředitelka projektu Dětský úsměv. Jaké důvody to jsou?

Zkažený zub představuje infekční ložisko

Zubní kaz časem způsobí zánět dřeně (nervu) zubu, a ze zubu se tak stává infekční ložisko.

Stejně jako každá jiná infekce zatěžuje i takový zub imunitní systém. Pokud by se snad našel rodič, který by klidně přehlížel hnisavé ložisko v ústech svého dítěte, v klidu by ani jeho rozhodně nemělo nechat riziko vzniku kolemčelistního zánětu. Jde totiž až o život ohrožující stav, minimálně však o velkou bolest, nasazení antibiotik, hospitalizaci v nemocnici a s ní spojenou psychickou zátěž dítěte i celé rodiny,“ uvádí MUDr. Zallmannová.

Špatné návyky z dětství zůstávají i v dospělosti

Pokud nemá dítě naučenou a zažitou péči o dočasný chrup, těžko se bude dobře starat o chrup stálý. Když se nenaučí základním návykům ústní hygieny v raném dětství, obtížně s nimi bude začínat později. Navíc později už bude mít pravděpodobně zkažené i stálé zuby a za sebou spoustu bolestivých zážitků z akutního ošetření na zubařském křesle,“ upozorňuje MUDr. Zallmannová a dodává, že tyto nepříjemné zkušenosti pak vedou ke strachu a dítě se zubnímu lékaři vyhýbá, jak může. U některých dětí tak problémy se zuby přetrvávají až do dospělosti.

Zubní kaz je „nakažlivý“

Zkažený zub ohrožuje sousední zuby. Zubní kaz je v podstatě „díra plná bakterií“, které naleptávají sklovinu zubů ve svém dosahu – nejprve jen zoubků mléčných, ale od 5. až 6. roku věku, kdy začíná mít dítě chrup smíšený, ohrožují zkažené mléčné zuby i zdravé zuby stálé. Navíc i zkažené mléčné zuby většinou bolí, i když to tak nemusí být vždy. Nechají rodiče svoje dítě trpět?

Stálé zuby se prořezávají nesprávně

Při předčasné ztrátě dočasného zubu se mezera po něm může začít uzavírat dříve, než stihne vyrůst zub stálý, a ten naroste křivě. Dítě pak skončí zcela zbytečně v péči ortodontisty, který musí chrup upravit, aby se do úst vešly všechny stálé zuby.

Estetický handicap

Když zkažené mléčné zuby vypadnou předčasně, zůstanou po nich na nějakou dobu mezery v úsměvu, což některé děti dost trápí a můžou s tím mít i problémy v dětském kolektivu.

Špatný vývoj výslovnosti

Při předčasné ztrátě dočasných zubů dochází také často k problémům s výslovností, které okamžitě zaznamenají ostatní děti a dítěti se někdy posmívají. Také se ovšem může stát, že problémy s výslovností budou přetrvávat a dítě bude potřebovat péči logopeda. Děti s vícečetnými kazy mohou hůře prospívat

Praxe ukazuje, že děti po velké sanaci, která v narkóze vyřeší najednou všechny útrapy se zkaženými zuby, jakoby rozkvetou, jsou veselejší a začnou celkově lépe prospívat," zdůrazňuje MUDr. Zallmannová.

Zkažený dočasný zub může poškodit zárodek stálého zubu

Zubní lékařka také upozorňuje, že neošetřený zkažený zub může způsobit zánět nervu a ten poškodí nový, právě se zakládající stálý zub.

Dítě pak má poškozený i zub, který ještě není ani vidět.

Vysoká pravděpodobnost výdajů v budoucnosti

Pokud se zanedbá péče o mléčné zuby a ty se zkazí, přenášejí se problémy na zuby stálé.

V těchto případech se často roztáčí spirála problémů, která dítě provází až do dospělosti. Kvalitní ošetření je pak náročné a nákladné a přináší s sebou často vysoké výdaje.

Bolest a psychické útrapy spojené s ošetřením v bolesti, sanace v celkové anestezii, která sama o sobě patří k velmi rizikovým výkonům, předčasná ztráta zubů a s ní spojené následné ortodontické vady, estetická újma, poruchy vyslovování hlásek, posměch dětského okolí.

To jsou nejčastější důsledky zkaženého dětského chrupu a všem se dá předejít!

Základní návyky ústní hygieny u dětí

Zodpovědní rodiče přivedou své dítě na první vyšetření k zubnímu lékaři po prořezání prvního zoubku a na preventivní prohlídku chodí s dítětem každých 6 měsíců. Lékaři vždy předloží Zubní průkaz dítěte, který dostala maminka v porodnici. Zubní průkaz dítěte slouží zejména k zápisu informací o prořezávání zubů, o riziku vzniku kazu či případném výskytu zubního kazu a o užívání fluoridových preparátů. Zároveň slouží rodičům jako přehled preventivních prohlídek u zubního lékaře.

S hygienou dětských úst by rodiče měli začít po prořezání prvního zoubku. I když dítě zpočátku nechce, rozhodující je, zda chce rodič. Pravidelnost a důslednost je naprosto nezbytná, pokud chtějí rodiče uchránit své dítě bolesti. Stejně tak je důležité starším dětem při čištění zubů pomoci a následně vyčištění zubů zkontrolovat. Účinnou zbraní proti zubnímu kazu je také fluoridová prevence, tedy používání dětské pasty s fluoridy. Starší děti si mohou po vyčištění zubů vyplachovat ústa ústní vodou s fluoridy. Po jídle a pití pomůže starším dětem udržet zuby zdravé žvýkání žvýkaček bez cukru. Žvýkání zvyšuje produkci slin, což pomáhá neutralizovat kyseliny v zubním plaku, které napadají zuby,“ uvádí MUDr. Zallmannová.

Ke správné zubní hygieně patří i vhodný stravovací a pitný režim. Po večerním čištění zubů by děti už neměly dostat žádnou potravu ani nápoj obsahující cukr, včetně mléčného. V noci by měly pít pouze čistou vodu, která by se vůbec měla stát základem jejich pitného režimu. Vypít nebo sníst něco sladkého je lepší najednou, než mlsat průběžně celý den, protože cukr ve spojení s časem dokonale nahrává zubnímu kazu.

Prevence se vyplatí

V některých státech si spočítali, že prevence se vyplatí! Její zanedbávání přijde draho, protože kvalitní ošetření zubů dítěte je nejen náročné, ale i nákladné. V Německu například zdravotní pojišťovny hradí dětem od 6 do 18 let kromě preventivních prohlídek také dvakrát ročně dentální hygienu. Má to i ten efekt, že když rodiče doprovází děti k zubnímu lékaři nebo dentální hygienistce, vyslechnou si doporučení, která je motivují k důslednosti v péči o vlastní chrup.

Ve Švýcarsku má zase dlouholetou tradici důkladný preventivní program na školách, který probíhá už od roku 1963. Že je účinný, dokazuje studie sledující ve Švýcarsku vývoj kazivosti zubů u dětí různých věkových kategorií. Vyplývá z ní, že po 45 letech došlo ke snížení kazivosti zubů o 80–90 %! To znamená obrovskou úsporu peněz za stomatologická ošetření. A jde o úsporu peněz pacientů, protože zdravotní pojišťovny ve Švýcarsku na tato ošetření vůbec nepřispívají. Pacienti si je hradí sami, a tak jsou velmi motivovaní k prevenci. Zároveň je motivuje společnost, která zkažené zuby netoleruje,“ uvádí MUDr. Zallmannová.

A dodává, že v České republice uhradí zdravotní pojišťovny za rok asi 5 milionů plomb.

Tím se ale řeší následky a na důslednou prevenci nezbývají peníze.

Snahu o zlepšení situace u nás vyvíjí od roku 2001 Český zelený kříž, který podle švýcarského modelu realizuje podobný preventivní program s názvem Dětský úsměv. Cílem tohoto projektu je předat dětem v mateřských školách, na prvním stupni základních škol a v dětských domovech návod na správnou péči o zuby. Velký důraz je kladen na pravidelný nácvik čištění zubů a opakované probírání souvislostí mezi příčinami a vznikem kazu a paradentózy. Náklady na jedno zapojené dítě pro jeden školní rok jsou 300 Kč, roční výdaj pojišťoven za plomby je 1,5 miliardy korun.

Jak si správně čistit zuby?

Ranní čištění zubů by se mělo provádět především před jídlem. Je to dáno tím, že po jídle prudce klesá hodnota pH v zubním plaku. Zubní plak má výrazně kyselý charakter a demineralizuje zubní sklovinu. Z toho vyplývá, že při čištění zubů po jídle bychom si při odstraňování zubního plaku odstraňovali také tenkou vrstvu skloviny. Při takovémto dlouhodobém návyku hrozí riziko poškození tvrdých zubních tkání. Informace o správné ústní hygieně najdete také na webových stránkách www.sduz.cz.

Článek vyšel v tištěné verzi časopisu Informatorium 3-8, který vydává Portál.

INFORMATORIUM 3-8 je časopis pro výchovu a vzdělávání dětí od 3 do 8 let v mateřských školách a školních družinách.
Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Článek se vztahuje k období asi

Podobné články


Další od autora PhDr. Chvátalová Helena >>


Vyhledávání článků podle věku


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.