tisk-hlavicka

Koupil jsem synovi knihu, ale jeho nebaví

12.6.2018 Jan Kanzelsberger mladší 1 názor

Poradna: Jak vybrat dítěti knihu?

1/ Kdy by měli rodiče začít děti seznamovat s knihami a četbou?

"Rodiče by měli děti zásobovat knihami od útlého věku, vztah ke knihám a čtení se totiž buduje postupně. Předčítejte dětem, děti to milují. Ale pozor, nespoléhejte jen na domácí zásoby. Co se líbilo a fungovalo například u staršího sourozence, nemusí fungovat u mladšího."

2/ Měli by rodiče knihy dětem vybírat sami podle svého uvážení?

"Rodiče by měli vyrazit do knihkupectví společně s dětmi - návštěva obchodu s knihami je pro děti výletem do magického světa příběhů a fantazie. Přestože zrovna nic nechtějí koupit, nejlepší tipy na dárky dostanou právě od dítěte samotného přímo v obchodě. Ušetří si pak spoustu času a lámání si hlavy!"

Rodiče začali syna učit číst v jeho 13 měsících

3/ Jak správně pomoci dítěti vybrat vhodnou knížku?

"Rodiče by sice měli dítě v nabídce zorientovat a navést je na knihy, které by se mu mohly líbit. Výběr je ale vždy lepší pak nechat na samotném dítěti, které si knihu prohlédne a začte se. Do nové knížky pak má mnohem větší chuť a těší se na ní, než když je mu s dobrým úmyslem vnucena."

4/ Máme děti "tlačit" do čtení námi ověřených knih, na kterých jsme vyrostli my, jejich rodiče?

"Knihy našeho dětství a mládí byly sice úžasné. Nechme ale děti, ať si i ony najdou ty "svoje"! Svět knih je pestrý, zábavný a vyvíjí se s každou generací. Nezprotivme ho dětem vnucováním "kvality". Pokud bude dítě chtít, samo se ke starším nebo náročnějším knihám časem propracuje."

5/ Koupil jsem synovi knihu, kterou by si podle mě měl přečíst - ale jeho nebaví. Jak ho mám přesvědčit, aby knihu dočetl?

"Nenuťte dítě dočíst knihu, která ho přestala bavit. I dospělým se stane, že se spletou a kniha se jim nelíbí. Přístup "dokud nedočteš tuhle, tak novou nedostaneš" je spolehlivým zabijákem hezkého vztahu ke čtení."

Názory k článku (1 názorů)
čtení knih Betina 12.6.2018 11:44




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.