tisk-hlavicka

Nemůžete spát? Nejspíš neumíte vypnout.

25.4.2018 Janeska 1 názor

Celkový počet prospaných hodin se s věkem moc nemění.

Nespavost je považována za nezbytnou součást stárnutí. Ve skutečnosti se celkový počet prospaných hodin se s věkem moc nemění, ale u starších lidí převažuje pocit, že jsou nevyspalí. Pokud se nespavost neléčí, snižuje kvalitu života, ale také zároveň zvyšuje riziko vzniku závažných komplikací.

Nová studie kanadského statistického úřadu, kterou uveřejnil časopis Statistika a my, se zabývá délkou spánku.

Vyplývá z ní, že muži ve věku 18–64 let spí průměrně sedm hodin, ženy pak o necelou čtvrthodinu déle. Muži ve věku 65–74 let spali průměrně 7 hod. a 16 min., ženy o 3 min. méně. Více než dvě pětiny (42%) mužů ve věku ekonomické aktivity potvrdily, že mají alespoň občas potíže s usínáním. U mužů starších 65 let o těchto obtížích hovořilo 40 % z nich, avšak tito muži častěji uváděli častější buzení a závažnější problémy s usínáním. Ve skupině žen ve věku 18–64 let jich mělo potíže se spánkem 55%, ve věku nad 65 let jich bylo ještě o čtyři procenta více. Také u nich se obtíže s věkem stupňovaly.

Jaké jsou příčiny?

Příčiny problémů se spánkem se u mužů a u žen liší. U starších mužů to jsou obvykle problémy s močovými cestami a prostatou. Ženy pak více trápí úzkosti a deprese a bolestivé nemoci pohybového aparátu.

S přibývajícím věkem se také hůře synchronizují biologické hodiny s cyklem světlo - tma, a tak častěji tito lidé usnou i přes den. Podle výzkumu je také zřejmé, že lidé, kteří špatně spí, trpí častěji silnými bolestmi hlavy a mají násobně více úrazů a dopravních nehod než dobří spáči. U seniorů se tyto důsledky projevují výrazněji než u mladých. Často v noci bezcílně chodí po bytě, upadnou a zraní se. Pokud pak spí přes den, aby dohnali, co nenaspali v noci, ztrácejí sociální kontakty.

Příčiny nespavosti

Najít příčinu nespavosti není snadné. Často je důvodem spánkových potíží skutečnost, že nedokážeme přestat přemýšlet, prostě neumíme takzvaně vypnout. Autoři různých studií se shodují, že tento problém stojí za většinou případů nespavosti. V hlavách se nám stále něco převaluje. A starosti se nevyhýbají ani seniorům. Jsou to jak obavy o vlastní zdraví (jestli, když půjdeme k lékaři, nám „něco nenajde“, jestli tam máme jít zítra, nebo raději až pozítří, jestli se ještě zvládneme starat o zahrádku), o zdraví a život našich blízkých (jestli se vnučka, když už má dvě děti, také konečně vdá, jestli vnuk udělá státnice) a v neposlední řadě i starosti finanční (jestli jsme za zimu už neprotopili moc peněz, jestli se zase zvýší doplatky za léky).

Eva Henzlerová, Statistika a my

Podle článku v časopisu Statistika a my.

Názory k článku (1 názorů)
ono je taky třeba se unavit ...neviditelná... 25.4.2018 11:29




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.