tisk-hlavicka

Soud nařídil přejmenovat dítě

19.4.2018 Janeska 3 názory

Soud v Toulouse v jižní Francii nařídil změnit dítěti jméno Džihád, které mu vybrali jeho rodiče.

Chlapec, narozený loni v srpnu, se měl podle přání otce a matky jmenovat Jihad (Džihád). Po rozhodnutí soudu bude mít ale v matrikách zapsané jméno Jahid (Džáhid).

Slovo džihád, které v arabštině znamená „úsilí”, „snahu” či „boj”, je na Západě ale většinou vnímáno jako pojem označující „svatou válku”, která má za cíl bránit, propagovat nebo šířit islám.

Rodiče budou moci chlapci dál říkat Jihad, francouzský soud se "v zájmu dítěte" ale rozhodl prohodit samohlásky a změnit jméno na Jahid. Arabské jméno „Džáhid” také vychází ze stejného kořene a dá se přeložit jako „bojovník” (nikoliv ve smyslu válečném, ale je označením toho, kdo nevzdává své úsilí).

Od roku 1993 nemohou úřady ve Francii zakázat, aby rodiče dali dítěti křestní jméno, které si vybrali. Učinit to může pouze soud. Případy, kdy se kvůli jménu svého dítěte rodiče až k soudu dostanou, jsou ale vzácné.

Například loni v listopadu francouzské úřady podle serveru Novinky.cz zasáhly, když se rodiče v Nice svého novorozeného chlapce snažili pojmenovat Mohamed Merah - stejně, jako se jmenoval terorista, který v roce 2012 zabil na jihozápadě Francie sedm lidí.

Názory k článku (3 názorů)
Evropa je ztracena. Bobo 19.4.2018 14:55
*Re: Evropa je ztracena. x x 22.4.2018 14:44
*Re: Evropa je ztracena. ...neviditelná... 2.5.2018 20:54




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.