tisk-hlavicka

Inkluze ve školách se (možná) dočká změny

18.8.2017 Janeska 1 názor

Nové podmínky inkluze jsou pro státní rozpočet daleko větší zátěží, než jak to uváděly původní odhady ministerstva školství.

V pondělí schválila pracovní komise rady vlády úpravu vyhlášky o inkluzi, která platí od loňského září. Pracovní komise pro správní právo Legislativní rady vlády schválila návrh její novely, která byla předložena ministerstvem školství. Předtím mělo k novele vyhlášky zásadní připomínky několik ministerstev i ombudsmanka Anna Šabatová.

Hlavním důvodem změny je, že současná vyhláška, která upravuje způsob zajišťování podpůrných opatření dětem se speciálními vzdělávacími potřebami, trpí podle ministerstva školství technickými nedostatky a zvyšuje zátěž pedagogicko-psychologických poraden a administrativu škol.

Nové podmínky inkluze jsou pro státní rozpočet daleko větší zátěží, než jak to uváděly původní odhady ministerstva školství.

Ministerstvi proto předložilo technickou novelu, která by měla tyto problémy odstranit. Změny by měly zahrnovat i prodloužení lhůty na vydání zprávy a doporučení od poraden ze tří na čtyři měsíce, navíc by ve speciálních školách mohly vzniknout třídy pro různě handicapované děti.

Zájmy škol jsou upřednostňovány před zájmy dítěte

Největší výhrady měly k návrhu úřad veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo spravedlnosti. Ti tvrdí, že návrh upřednostňuje zájmy zřizovatelů, poraden a škol před zájmy dítěte a výrazně zasahuje do organizace speciálního školství.

Na nedostatky novely poukázalo i ministerstvo financí, které uvádí, že nové podmínky společného vzdělávání jsou pro státní rozpočet daleko větší zátěží, než jak to uváděly původní odhady ministerstva školství. Například na letošek byly původně vyčísleny výdaje ve výši jedné miliardy korun, ale jen za leden až červen byly ve skutečnosti kolem 1,5 miliardy korun.

Názory k článku (1 názorů)
nejhůř napsaný článek století Póla 22.8.2017 13:0




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.