tisk-hlavicka

Smolařínek naučí děti, jak předcházet úrazům

29.2.2016 Komerční sdělení

Divadelní program "Smolařínek" by měl malé děti naučit, jak aktivně předcházet vzniku úrazů.

Divadelní program "Smolařínek", připravený Nadačním fondem Modrý hroch a loutkoherci z Divadla Bez Pravidel, by měl malé děti naučit, jak aktivně předcházet vzniku úrazů.

Hlavní postavou loutkového představení je Smolařínek, který prochází různými nebezpečnými situacemi. V rámci představení děti aktivně spolupracují s loutkoherci, uvědomují si hrozby jeho chování a upozorňují ho, co dělá špatně. Na konci představení dostanou děti pracovní listy, kde si procvičí nejrůznější modelové nebezpečné situace. Toto představení aktivně realizuje naše organizace již od září 2015 nestátních školkách a dětských zařízeních po celé republice.

Dále nabízíme přednášku pro rodiče na téma "Prevence úrazů dětí předškolního věku", která je upozorňuje na nejčastější úrazy dětí v domácnosti, na ulici i v autě. Rodiče dostanou během představení také speciální brožurku s informacemi, jak mohou úrazům svých dětí předcházet a jak správně poskytnout první pomoc.

Obě aktivity uskutečňuje nadační fond v rámci projektu "S Modrým hrochem bez úrazu" (CZ.11/MGS/067) podporovaného Norskými fondy. V rámci projektu je nabídnuta také aktivita "Kontrola bezpečného prostředí", která je určena dětským centrům a soukromým školkám.

Metodičky prevence (zaměstnankyně Modrého hrocha) navštěvují vybraná pracoviště a kontrolují společně se zaměstnanci vnitřní i vnější prostory daného zařízení. Během kontroly aktivně vyhledávají riziková místa (například špatné osvětlení, krytky na elektrických zásuvkách, nevhodný nábytek a podobně) a následně ukazují a doporučují možnosti, jak úrazům během péče o děti v tomto neškolském zařízení předcházet.

Nadační fond Modrý hroch působí v oblasti prevence dětských úrazů a zkvalitnění péče o dětské pacienty po úrazech již od roku 2005. Projekt "S Modrým hrochem bez úrazu" realizuje ve spolupráci s norským partnerem, kterým je Norwegian Safety Forum. Tato organizace působí v Norsku v oblasti protiúrazové prevence již od roku 1985. Zástupci Norwegian Safety Forum přijeli na začátku září 2015 na krátký pracovní pobyt do Brna, během kterého poskytli metodičkám Modrého hrocha konzultace k prevenci dětských úrazů.




Vyhledávání článků podle věku