tisk-hlavicka

Ústavní soud: povinné očkování lze odmítnout

4.2.2016 Klááára 5 názorů

Rodiče dívky z Tišnova na Brněnsku odmítli nechat dceru očkovat, ale tento postup lze ale uplatnit jen ve výjimečných případech.

Ústavní soud (ÚS) před několika dny uznal, že rodiče mají právo odmítnout očkování dítěte povinnou hexavakcínou a to nejen z náboženských důvodů.

Podle ÚS však nález lze uplatnit skutečně jen ve výjimečných případech tak, aby se nenarušila proočkovanost obyvatelstva, která se pohybuje od 90% do 95%. Pouze v těchto mimořádných případech se rodiče mohou odkázat i na svobodu svědomí v širším smyslu slova. Příkladem je situace, kdy rodiče zaznamenali negativní reakci u jiného z dětí a bojí se nechat očkovat další dítě. Prostá pochybnost o prospěšnosti očkování dostatečným důvodem není.

Rodiče dívky z Tišnova na Brněnsku, kterou odmítli nechat očkovat, napadli ústavnost pokuty, která činila 4000 korun pro každého z nich.

Rodiče očkování odmítli, protože jsou přesvědčení, že pro vývoj dítěte je nejlepší přirozená imunita, kterou by očkování mohlo narušit. Obávali se například autismu jako následku vakcinace.

I po rozhodnutí ÚS zůstává očkování i nadále povinné a je například podmínkou pro přijetí dítěte do mateřské školy.

V České republice jsou děti povinně očkovány hexavakcínou, která pokrývá záškrt, černý kašel, dětskou obrnu, tetanus, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Další povinná vakcína chrání před zarděnkami, spalničkami, a příušnicemi. Výjimku z očkovací povinnosti mají děti s prokázanou imunitou proti dané infekci nebo se stavem, který brání podání očkovací látky.

Za odmítnutí očkování lze podle zákona ukládat pokutu až do výše 10 000 korun, ÚS ale nyní připomněl, že ve výjimečných případech může být prominuta.

Názory k článku (5 názorů)
Neočkování se vymstí Helena, tři děti 5.2.2016 11:5
*Re: Neočkování se vymstí Marcela a 3 7.2.2016 13:29
*Re: Neočkování se vymstí To je jedno.... 7.2.2016 21:27
*Re: Neočkování se vymstí Pavel Bezděk, dospívající dcera 8.2.2016 16:17
**Re: Neočkování se vymstí .kili. 9.2.2016 10:58





Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.