tisk-hlavicka

Tip: Máte zkušenosti s homeopatií? Zapojte se také do naší živé diskuze!

Nenápadné umeboshi

22.2.2016 Mgr. Andrea Dovalová 1 názor

Produkty z této sušené švestky mají významné léčebné účinky.

S pojmem umeocet jste se na našich stránkách už mohli setkat víc krát v receptech. Je v nich používaný jako dochucovadlo. Vyrábí se ze švestiček umeboshi.

Umeboshi v překladu znamená sušená švestka. Tyto plody rostou v Asii. Jsou zajímavé i tím, že ze stromů padají ještě nezralé plody. Nejsou vhodné k jídlu, protože jsou jedovaté. Byla by však škoda, nechat je jen tak shnít. Lidstvo je naštěstí velmi tvořivé, zejména když jde o chuťové buňky a plné žaludky. V asijských státech se z nich vyrábí produkty, které mají významné léčebné účinky. Jsou tedy použitelné jako lék i potravina.

Jak se tito zelení neposedové zpracovávají?

Umyté se na sluníčku suší několik dní. Působením nočního vlhka švestičky měknou, ve dne se opět usuší a tím se z nich stávají pořád menší a menší švestičky. Poté se přemístí do velikého sudu, přidají se i listy shiso - ty zbarví švestičky do červena. Navrch se nasype mořská sůl. Důležitým faktorem je tlak, proto se švestičky zasypané solí ještě zatíží. Je to podobný proces, jako když si děláme kysané zelí. Šťáva ze švestiček se sbírá ze dna sudu - a to je právě umeocet.

Proces kvašení trvá nejméně půl roku. Často se nechávají naložené i déle (třeba i 6 let) a tím získávají sinější léčebné účinky.

Léčebné účinky:

  • rychlé odbourávání překyselení (osobní zkušenost - synovi, který má gastroezofagiální reflux, pomáhá, když je "nejhůř"... 1 KL umeocta do skleničky vody)
  • předcházejí příznakům stárnutí
  • pomáhají vylučování toxínů z těla
  • vitalizují
  • posilují játra a ledviny
  • podporují metabolizmus
  • urychlují perilstatiku střev
  • čistí krev
  • působí proti bolestem hlavy
  • při průjmech (u nás se osvědčily i jako prevence zvracení a průjmu způsobeného rotaviry!)

Dávkování: jako potravina 1/2 švestičky 3x týdně

Možnosti použití:

Umesho - používá se jako koření - umeboshku rozetřeme a rozvaříme se sójovou omáčkou ve vodě.

Ume-sho-ban - 1/2 KL umesho koření přidáme do čaje bancha.

Čaj z umeboshek - 1 švestičku vaříme v 1l vody 1/2 hodiny. Vodu pak scedíme a odvar trochu naředíme vodou. Příjemný jen hlavně v létě.

Salát - jakoukoliv zeleninu nastrouháme, nakrájíme... Místo klasického nálevu použijeme 1 PL umeocta a přidáme trochu vody.

Dochucování: Na závěr vaření, když už nechceme solit a máme pocit, že by jídlo přece jen ještě trošku soli potřebovalo, použijeme za lžičku umeocta.

Autorka je učitelka, koordinátorka sociálních sítí, autorka článků.

Názory k článku (1 názorů)
Jak používat? Lisa + 5 23.2.2016 10:11




Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

Vyhledávání článků podle věku


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.