| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Musaka z tykviček

Musaka a její různé varianty pochází z Balkánu. Většinou se používají brambory či lilek a maso s bílou omáčkou nahoře. V této variantě jsou použité tykvičky, se kterými v určitém období řešíme nerudovský problém "kam s nimi"...
Suroviny:cca 1/2 kg mletého masa (v originále jehňěčí, v české kotlině vepřové a hovězí - doporučuji v poměru 2:1) • 3 velké cibule • 2 stroužky česneku • cca 5 cuket • 2 minikonzervy rajčatového protlaku • kvalitní olivový olej • 50 g hladké mouky • 50 g másla • 400 ml mléka • cca 100 g balkánského sýra • mletá skořice • muškátový oříšek • pepř • sůl
Postup:Musaka se skládá z několika vrstev - já dělám cuketa - maso - cuketa - maso - cuketa - bešamel, ale je možné i méně pater.

Nejprve připravíme bešamelovou omáčku. Z másla a mouky uděláme světlou zásmažku (nesmí zhnědnout) a zalijeme postupně mlékem a rozšleháme tak, abychom neměli žádné žmolky. Okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a solí.

Tykvičky nakrájíme je na plátky cca 0,5–1cm tenké. Plátky dáme na pánev do olivového oleje udělat do měkka, okořeníme skořicí, pepřem a solí, necháme odpočinout na papírové utěrce (zbavit tuku). Na oleji (klidně použijeme ten od tykviček, případně přidáme) zesklovatíme cibulku nakrájenou na jemno, přidáme mleté maso a vařečkou pořádně rozmačkáme a úplně promícháme s cibulkou. Restujeme do hněda, postupně přidáme rajčatový protlak, okořeníme drceným česnekem, skořicí, solí, pepřem a malinkým množstvím mletého muškátového oříšku. Vše dusíme tak 30 minut do sladce pikantní tomatovo-masová směs bez kousků. Chuť můžeme doladit pomocí citronu - cukru.

Do pekáčku (nebo jednotlivých zapékacích misek) naskládáme vrstvy tykviček a masové směsi, navrch zalijeme bešamelem, do kterého jsme po prochladnutí nadrobili balkánský sýr (sirene).

Vše dáme do středně vyhřáté trouby a jelikož máme všechny vrstvy již dokonale uvařené, zapečeme krásně dozlatova.

Musaku podáváme přímo i s pekáčkem nebo v zapékacích miskách rovnou na stůl. K ní dostatek bílého chleba a vody. A potom se odkutálíme od stolu :-).
Vložil:

*Simča, dcery *1988 a 1997

Errin a její rodina
Datum:2.8.2016 0:03:24
Názory k receptu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

Žádné fotky k receptu zatím nejsou. Přidejte je vy!

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.