25.7.2005 17:03:39 Lucie
Napln do dortu
Tak to jsi me zmatla, neznam zadnou napln do dortu S vajickem.
U nas doma se delal klasicky krem - utrelo se maslo s vanilkovym cukrem, pridala se prichut (vanilka, mlete orisky, kakao, instantni kava) a pomalu po castech se pridaval vychladly husty vanilkovy pudink (nebo pudink s prichuti). Pomer je v kazde klasicke kucharce. Me se ale ten krem zda dost tezky.
My delame uplne jednoduchy krem: uvarime pudink a v robotu rozmixujeme s tvarohem.
(Pomer je 1/2 litru mleka, 3 lzice cukru, 1 pudinkovy prasek, 1 kostka normalniho tvarohu; nebo mene mleka (asi o 1/4) a 1 vanicka "vanickoveho" tvarohu.) Nekteri lide do toho jeste pridavaji maslo.
Nebo muzes udelat jen slehacku, popripade parizskou slehacku.
Nebo tvarohova napln: 500g (kostkoveho) tvarohu, 2 dcl mleka, cukr, 2 lzice zelatiny (namocit v mlece, ohrat do rozpusteni a vmixovat do tvarohu).
Boruvkova: 1/2 litru mleka a dva sacky zelatiny (namocit, ohrat do rozpusteni), rozmixovat s 2 sklenicemi cukru, vanilkovym cukrem, 150 g masla, 200 g boruvek; nebo jine ovoce.
Vsechny tri kremy s tvarohem, resp. zelatinou, se daji pouzit jak do nepecenych dortu (z piskotu nebo susenek), tak do klasickych trenych nebo piskotovych pecenych. Pak je ale dobre pod napln natrit zavareninu, aby se zarovnaly pory v teste. Taky se musi pocitat s tim, ze od tech naplni dorty vlhnou, takze nevydrzi tri dny jako maslove. Musi se s nimi pracovat rychle, vratit korpus do dortove formy, zalit kremem, zakryt druhou pulkou korpusu a rychle dat ztuhnout do lednicky. Ten pudinkovo-tvarohovy je hustsi a nemusi se s nim pospichat tolik.
Odpovědět