| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Bezlepková dieta, celiakie

13.6.2017 13:01:03 iiiiiiiiii

Test potravin bez lepku v MF Dnes

Minulý týden MF Dnes zveřejnila "Test potravin bez lepku" s podtitulkem "Jsou zdravější než klasické?". Noviny jsem koupila kvůli tomuto velkému nápisu na titulce. Uvnitř bylo ale pouze porovnání 10 vybraných bezlepkových výrobků a jejich lepkových variant. Srovnávala se cena, složení a výživová hodnota výrobku.
Bezlepkové potraviny obsahují spoustu emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel, bzl. škrobů, xantanu, maltodextrinů, guarové gumy..., jsou mnohem dražší a z nutričního hlediska horší. A na vlně "gluten free" prý jede zhruba 10% populace, kupuje si bzl. potraviny , protože si myslí, že jsou zdravější než ty lepkové.

Nevím. Coby celiak bzl. dietu držet musím, takže mi ten článek přijde spíše jako provokace ~;), ale například přirozeně bezlepkové potraviny jako jáhly a pohanka skutečně zdravé jsou.

Ale hlavně mě zaujal závěr článku, kde autorka srovnává cenu výrobků:

... "Svoji roli hraje jistě to, že se tyto potraviny vyrábějí v menším množství. Ceny rostou rovněž úměrně s tím, kolik jsou vyznavači gluten free potravin ochotni zaplatit. Fakt, že jsou bezlepková jídla podstatně dražší, je jen utvrzuje v tom, že jsou kvalitní. Pro výrobce a obchodníky je bezlepková dieta skvělý byznys.
A tak se logo s přeškrtnutým klasem objevuje i na potravinách, kde bychom žádnou mouku ani nečekali, třeba na zeleninových chipsech, v párcích, dochucovacích omáčkách nebo ovocných bonbonech."

-------------------------------

Když jsme s lepkovou dietou začínali, lékařka i nutriční specialistka v nemocnici nás utěšovaly, že s počtem lidí na bzl. dietě bude cena potravin pro celiaky klesat. A tady se od autorky článku paní Hany Večerkové dozvídám, že je to naopak.
To mě překvapuje.
A zaráží mě přesvědčení novinářky, že se nedá očekávat mouka například v párcích, dochucovacích omáčkách a dalších. Naopak, jsem mile překvapena, když tam není. Vítám proto logo škrtnutého klásku i na zdánlivě bzl. potravinách. Je to snazší, než třeba na mražených hranolkách vyhledávat, jestli byly před předsmažením pomoučněny, do omáčky přidán pšeničný škrob a podobně.

Odpovědět
Průběh diskuze (11 názorů)
Téma: Test potravin bez lepku v MF Dnes iiiiiiiiii 13.6.2017 13:1
*Re: Test potravin bez lepku v MF Dnes ... magrata1 13.6.2017 13:14
*Re: Test potravin bez lepku v MF Dnes ... Lassiesevrací 13.6.2017 13:28
*Re: Test potravin bez lepku v MF Dnes ... Bouřka 13.6.2017 13:48
**Re: Test potravin bez lepku v MF Dne... iiiiiiiiii 13.6.2017 14:2
**Re: Test potravin bez lepku v MF Dne... Kopřiva Dvoudomá 13.6.2017 14:55
*Re: Test potravin bez lepku v MF Dnes ... Buchli 13.6.2017 13:48
**Re: Test potravin bez lepku v MF Dne... iiiiiiiiii 13.6.2017 14:6
*Re: Test potravin bez lepku v MF Dnes ... withep 13.6.2017 14:35
*Re: Test potravin bez lepku v MF Dnes ... Anadar 13.6.2017 14:48
**Re: Test potravin bez lepku v MF Dne... Buchli 13.6.2017 15:6

Komerční sdělení

Nechcete udělat nový design Rodiny.cz?

Jirka

Již delší dobu si uvědomujeme, že po letech opět nadešel čas "občerstvit" grafickou podobu Rodiny.cz.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.