Švédský točený dort
Četla jsem dětem knihu Prázdniny u babičky švédské autorky Edith Unnerstadové. Babička tam peče točený dort. Nejdříve šlehá těsto donekonečna. Pak dá na plotnu železný stojánek a nasadí na něj kovový válec, na jednom konci trochu tlustší. Potom Válec ovinula pergamenovým papírem a celý jej pomazala máslem. Nakonec přelila ušlehané těsto do konévky a opatrně je začala lít na rozpálený válec. Pelle měl za úkol zvolna válcem otáčet. ...... babička pomalounku přilévala těsto a na válci se v žáru hořících březových polen tvořil točený dort. ..... A babička znovu a znovu dolévala konévku a lesklé žluté těsto z vajec, cukru a bramborové moučky se vrstva za vrstvou navíjelo na válec, takže dort byl čím dál tlustší.
Kdyby to pomohlo, skånská babička bydlela na Söderåsenu ve Stubbargårdenu.
Co to je? Jak to vypadá a chutná? Dost mě to zaujalo.
Odpovědět