Re: pohosteni na oslavu - studene, teple
No tak když chceš hovězí a víno, tak udělej klasické boeuf bourgoignon, ne?
To je výborné, dá se bez problémů udělat den předem a ohřát (ohřívané je dokonce lepší).
Boeuf bourgoignon
Den předem nakrájíme na kostky hovězí maso, zalijeme červeným vínem do potopení, přidáme bobkový list a několik snítek bylinek (tymián, rozmarýn, saturejka, majoránka, petrželka). Druhý den nakrájíme jemně kousek slaniny, rozškvaříme v silnostěnném hrnci na dušení spolu s olivovým olejem a vyndáme. Ve vyškvařeném tuku opečeme silná kolečka mrkve a cibuli na měsíčky. Vyndáme. Maso vyjmeme z vína, osušíme a postupně dohněda opečeme (kousky se nesmějí dotýkat, takže opékáme na několikrát). Opečeme také na plátky nakrájených 5 stroužků česneku. Nakonec vrátíme do hrnce maso, slaninu i zeleninu, zalijeme vínem i s kořením, případně dolijeme vývarem nebo vodou tak, aby bylo vše potopené. Osolíme, opepříme, přiklopíme a na mírném ohni dusíme 2 – 3 hodiny. Půl hodiny před koncem dušení zvlášť na olivovém oleji pomalu opečeme do hněda malé cibulky vcelku a vsypeme do hrnce. Potom opečeme rozpůlené žampiony a také přidáme do hrnce. Dusíme společně, nakonec dochutíme solí, pepřem a cukrem. Podáváme s bagetou.
Odpovědět