29.6.2011 13:32:34 hranatá bublina
Re: recept na domácí šunku z pořadu
je výborná, zrovna dneska jsme dojídali kuřecí - mix prsních a steheních řízků
vždycky naložím na dva dny, jednou promíchám, vařím taky v tlačenkovým pytlíku (koupila jsem normálně v papírnictví), při 80°, půl kila masa cca hodinu a je skvělá - není růžová, je šedá, ale chuťově vynikající.
z vepřový kýty už jsem taky zkoušela, ale ta se mi nepovedla tolik, jako ta kuřecí. myslím, že to bylo tím, že jsem to vepřový nařezala na větší kousky a málo prohnětla, výsledný výrobek nedržel moc pohromadě.
jinak poměry: sůl - 2 % váhy masa (tj. na 1 kg masa 20 g), 1 dl vody na kg masa (u toho vepřovýho bych dala klidně o trochu víc, bylo trochu sušší), med jsem nedávala, ale dala jsem třeba celý pepř, koření podle chuti, pořádně promíchat, zakrýt, do lednice, druhý den zase promíchat, vrátit do lednice, další den napěchovat do formy nebo do tlačenkový folie, aby tam nebyl vzduch, a vařit při 80 °C (co kilo masa, to hodina varu). dává se to do horký vody, ne do studený.
uvařit, nakrájet, sežrat
Odpovědět