Boj (nejen) proti dětské obezitě? Pomohou mléčné výrobky
25.8.2014Komerční sdělení
Mezi dnešní dětskou populací přibývá stále více dětí s nadváhou.
Řešením je nejen dostatek pohybu spojený s nižším příjmem energie, ale zároveň i konzumace mléka a mléčných výrobků, což nám potvrzuje řada studií.
V časopisu "Obesity Research" (USA) byly koncem roku 2005 presentovány výsledky rozsáhlé studie, které umožňují lépe posoudit vztah mezi konzumací mléčných výrobků a množstvím zásobního tuku ,
"Výsledky průzkumu jasně prokázaly, že ideální pro snížení hmotnosti je omezit přívod stravy, zvýšit výdej energie pohybem a zároveň si dopřávat produkty z mléka. Kombinace těchto tří činností způsobí, že naše tělo využívá pro energetické potřeby přednostně tuky. To tedy logicky vede ke snižování ukládání tuku do zásob a následnému hubnutí," vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus.
Jaké mléčné výrobky jsou tedy pro děti vhodné?
KONZUMNÍ MLÉKA
Velmi široký sortiment z pohledu typu tepelného ošetření, z pohledu tučnosti, z pohledu balení
Všechny druhy jsou jednoznačně vhodné pro děti
Žádné obavy ani z plnotučného mléka u zdravých dětí - potřebují pro svůj vývoj velké množství energie a tuků
V sortimentu také:
mléka fortifikovaná (obohacená) vitaminem D, nebo vápníkem
mléka ochucená: Ta obsahují mimo vitamínů a minerálů obsažených v mléce navíc, např. řepný cukr (sacharózu) nebo hroznový cukr (fruktózu), které dodávají tělu potřebnou energii a výsledný produkt dosladí.
mléka delaktózovaná - určená pro osoby trpící laktózovou intolerancí
Pro děti se u konzumního mléka jedná o nepostradatelný zdroj zejména bílkovin a vápníku
JOGURTY A ZAKYSANÉ VÝROBKY
Velmi široký sortiment z pohledu tučnosti, ochucení, konzistence, balení
Velmi snadno stravitelné, protože je zde již rozložena laktóza a kyselé prostředí je blahodárné pro zažívací trakt
Opět z pohledu tučnosti je zbytečné nabízet zdravým dětem nízkotučné výrobky - v dětském jídelníčku bychom měli upřednostňovat jogurty polotučné - s obsahem 2 - 5 % tuku
Pro děti, které nemají problém s váhou, můžeme bez obav pro zpestření jídelníčku zařadit i smetanové jogurty
Velmi vhodné jsou zakysané výrobky s probiotickou kulturou, která se dokáže implementovat v zažívacím traktu a příznivě a dlouhodobě působit ve prospěch zdravé střevní mikroflóry vytvářením ochranných látek antibiotické povahy = tak zvané funkční potraviny
S konzumací jogurtů můžeme začít již ve velmi útlém věku dětí
Ideální stav: 1 jogurt denně , !!!
SÝRY A TVAROHY
Velmi vhodným pokrmem pro děti jsou čerstvé sýry, tvarohy a tvarohové pomazánky jako výborný zdroj a koncentrát bílkovin a vápníku (až 5-8 x více nežli v mléce)
Ideální též polotvrdé a tvrdé sýry v nižším stupni zralosti a přírodní, neochucené - ideální s obsahem tuku 30 - 45 % v sušině
Do jídelníčku dětí ale nezařazovat plísňové sýry, sýry s mazem a silně pikantní a ochucené sýry a též slané sýry - takovéto speciality konzumovat až ve vyšším věku
Nebát se tavených sýrů - naše výrobky jsou vždy vyrobené z nejlepších surovin a mají i přes přítomnost tavicích solí vysokou výživovou hodnotu a jsou rovněž zdrojem vápníku
V sortimentu jsou i výrobky s nižším obsahem soli, výrobky fortifikované vitamínem D, tavené sýry s přídavkem vápníku, ječných perliček, sýry se sníženým obsahem laktózy nebo zcela laktózy prosté
SMETANOVÉ A TVAROHOVÉ KRÉMY, DEZERTY
Jednoznačně ano, protože tyto výrobky byly vyvinuty zejména pro dětského zákazníka
Není potřeba se bát ani vysokého obsahu tuku, ani případného oslazení cukrem, protože děti potřebují pro svůj vývoj energii i tuky
Smetanové krémy mají obvykle 30 - 42 % sušiny, z čehož připadá 15 % na cukr a až 17 % na tuk
U tvarohových krémů a pomazánek se používá k ochucení rovněž celá řada sladkých i slaných komponent, tedy ovoce, kakao, zelenina
Případné našlehání výrobku způsobuje "zasycení" i při menší porci
Často jsou používány i probiotické kultury, popř. se z výživových důvodů přidává rozpustná vláknina inulín apod.
MÁSLO A MLÉČNÉ POMAZÁNKY
Také mléčný tuk má svůj význam ve výživě dětí
V případě másla se jedná o plnohodnotný, lehce stravitelný mléčný tuk
Navíc se jedná o ryze přírodní potravinu neupravovanou chemickými postupy. Máslo obsahuje lipofilní vitamíny A, D, E, K a z hlediska krytí potřeb organismu je bohatým zdrojem karotenů a vitaminu A, nezbytného pro růst a zdravou funkci zraku.
Přiměřená konzumace másla nepředstavuje pro zdravé děti žádné nebezpečí. Konzumaci másla by měly pouze omezit děti s vysokou hladinou cholesterolu a cévními potížemi.
Ideální pomazánku pro děti představuje rovněž "Tradiční pomazánkové", dnes v celé řadě ochucení, včetně sladkých variant .
Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus v letech 2014-2016, který navazuje na podobný projekt, realizovaný v období 2011-2013, je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR a nově i SR. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50% EU, 30% ČR a 20% z vlastních prostředků AK ČR. Více informací na www.bileplus.eu.