Chutná to s jakýmkoliv lasagnovým těstem.
- 200 gramů celozrných těstovin. Ale chutná to s jakýmkoliv lasagnovým těstem.
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 600 gramů pokrájené a očištěné dýně (na kostičky)
- 200 gramů smetany (může být kyselá, nebo creme fresh, nebo jogurt, ale ty přidat až na konci dušení)
- Thymian, majoránka, směs provensálského koření, sůl
- 400 gramů čerstvých nebo sušených hub (ty je třeba před použítím namočit). Nejlepší jsou hříbky, ale můžete použít i jiné druhy, třeba i žampiony
- 1 lžíci másla
- 2 lžíce nastrouhaného sýra (některý z druhů, které i jinak používáte k italské kuchyni, který se snadno rozpouští).
Nejdříve zpěnit pokrájenou cibuli a česnek na olivovém oleji. Přidat dýni, okořenit. Přidat smetanu a dusit do měkka. Hotovou směs rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou. Houby krátce podusíme na másle. Uvaříme lasagnové listy a pak prokládáme střídavě připravenou dýňovou směs, lasagne, houby (a opakujeme) do připravené zapékací nádoby. Naplánujeme si vrstvy tak, aby navrchu byla dýně a posypeme sýrem. Zapékáme při 200 stupních Celsia asi 30 až 40 minut.