tisk-hlavicka

NRF-index potravin napoví, které jsou výživné, málo kalorické a také levné

31.8.2017 1 názor

Téměř všechny lidi na celém světě spojuje potřeba jíst. Proto se na tohle téma objevují stále nové a nové studie.

Jednou z nich je i výzkum amerického profesora Drewnoskiho, který srovnával jednotlivé typy potravin podle tzv. NRF-indexu. Ten prozradí, jaké potraviny jsou nejen výživné, ale zároveň mají i méně kalorií a jsou také cenově dostupné.

V letech 2008 – 2012 proběhla v USA zajímavá studie vedená panem profesorem Drewnowskim. V uvedeném výzkumy byly potraviny srovnávány podle takzvaného NRF-indexu (Nutrient Rich Foods), neboli indexu „výživové bohatosti” potravin. Jedná se o formální bodové hodnocení, které posuzuje potraviny na základě jejich obsahu živin.

„Od součtu procentuálních hodnot 9 prospěšných živin, kterými jsou bílkoviny, vláknina, vitamin A, vitamin C, vitamin E, vápník, železo, hořčík a draslík se odečítají hodnoty tří méně prospěšných živin, konkrétně nasyceného tuku, přidaného cukru a sodíku,” vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

Výsledek nás informuje o tom, že čím je nutriční hodnota potraviny vyšší, tím lepší je dosažené skóre. Zajímavostí je, že kromě energetické a výživové hodnoty posuzuje uvedený index NRF i cenovou dostupnost potraviny.

Skvěle dopadly mléčné výrobky

Americké studie jednoznačně potvrdily závěr, že vysoký NRF-index vykazují mléčné výrobky, což znamená, že nám poskytují mnoho významných základních živin, ale současně relativně málo kalorií, a to vše za přijatelné ceny.

„Mléko a mléčné výrobky jsou potraviny bohaté na živiny a současně se jedná o cenově dostupný zdroj naší výživy. Zejména fermentované mléčné výrobky (např. jogurty) a sýry patří mezi nutričně hodnotné potraviny nabízející široké spektrum základních živin, a to vysoce kvalitní mléčné bílkoviny, vitamíny a minerální látky (vápník, fosfor, draslík, jód aj.) Současně se přitom jedná o potraviny, které nemají příliš mnoho kalorií - oproti nutričně chudým potravinám označovaným za „prázdné kalorie”, dodává Ing. Jiří Kopáček, CSc.

Jak si vedly další potraviny?

Dalšími prospěšnými potravinami jsou ovoce a zelenina, které jsou ovšem z pohledu ceny v porovnání s mléčnými výrobky o něco dražší. Za méně výhodné jsou podle této klasifikace považovány dezerty, sladkosti, tuky a oleje - mají podstatně nižší NRF-index, ale přitom jsou poměrně levné, což bohužel přitahuje zájem spotřebitelů.

Vyšší NRF-index = nižší hmotnost

Navazující studie poté dále naznačily, že lidé konzumující více nutričně hodnotných potravin, např. mléčných výrobků, mají také nižší celkový příjem energie (kcal) a nejsou obézní.

Názory k článku (1 názorů)
Hloupost withep 31.8.2017 13:11




Vyhledávání článků podle věku

Fotky podle věku

Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.

Naše milovaná ---ADELINKA-----ADELINKAFilípekEliška 3.8.2010Naše ADÉLKA ve školce:-)(ve fialovém tričku)FotbalistaFotbalistaTo jsem pěkná čarodějka .....ADÉLKA.......Naše princezna AdélkaADÉLKA A PEJSEK

Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.

Přihlásit k odběru

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

(C) 1999-2016 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.

Zajimavé odkazy:
   Předporodní kurzy   |   Wellness Víkend   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.