tisk-hlavicka

Poctivé máslové koláče naslano i nasladko

15.6.2017 Komerční sdělení

Rebarborový koláč

Také máte rádi kombinaci sladkého a kyselého? Vyzkoušejte rebarborový koláč z třeného těsta, ve kterém nechybí zralé jahody a příjemná chuť kokosu. Pečte z kvalitních a ideálně lokálních surovin.

Ingredience:

  • 190 g polohrubé mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g jahod
  • 150 g rebarbory
  • Máslo na vymazání formy
  • Strouhaný kokos

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem.
  2. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek.
  3. V druhé míse prošlehejte bílý jogurt, žloutky a máslo. Z bílků vyšlehejte sníh.
  4. Očistěte jahody a nakrájejte je na menší kousky.
  5. Rebarboru oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  6. Smíchejte sypkou část s vyšlehanou jogurtovou a na závěr vmíchejte sníh.
  7. Nalijte těsto do formy a poklaďte ho ovocem. Vršek koláče můžete ještě posypat kokosem.
  8. Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova, asi 40 minut.

Špenátový koláč

Máme pro vás další ze série snadných receptů, které se hodí jak ke svačině, tak k večeři. Špenátový koláč navíc můžete podávat ve studené i teplé variantě. Sami si vyberte, jak vám chutná nejvíce. Další zajímavé inspirace najdete na www.akademiekvality.cz.

Ingredience na těsto:

  • 330 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 6 g soli
  • 1 vejce
  • 60 ml studené vody

Ingredience na náplň:

  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany 33%
  • 6 vajec
  • sůl a pepř
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 70 g sýru Gran Moravia

Postup:

  1. Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte hladké těsto. To uložte na půl hodiny do lednice.
  2. Předehřejte si troubu na 170°C a properte špenát. Špenát spařte vroucí vodou a poté ho nechte okapat.
  3. Pokud je to potřeba, špenát lehce pokrájejte. Sýr nastrouhejte najemno.
  4. V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř.
  5. Vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho a vyložte jím koláčovou formu.
  6. Na těsto poklaďte špenát a vše přelijte smetanovou směsí.
  7. Vložte koláč do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dozlatova.

Koláč ze zakysané smetany a rajčat

Pojďte si rajčata užít tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod. Vyberte si v obchodě rajčata s označením Klasa, které vám zaručuje tu správnou kvalitu. Koláč můžete doplnit čerstvým zeleninovým salátem. Máte-li rádi výraznější chutě, přidejte i váš oblíbený sýr.

Ingredience na těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 230 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžičky bílého octa
  • 2 lžíce ledové vody
  • Sůl, pepř, tymián

Ingredience na náplň:

  • 4 vejce
  • Zakysaná smetana (250 ml)
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek
  • Strouhaný tvrdý sýr
  • 4 rajčata
  • Snítka bazalky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Z hladké mouky a studeného másla rukama vyvořte sypkou směs.
  2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky.
  4. Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru asi 28 cm), překryjte pečícím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).
  5. Těsto vložte do trouby předehřáté na 220°C a předpékejte po dobu 10 minut.
  6. V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem. Přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku.
  7. Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata.
  8. Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.

Další recepty naleznete na www.akademiekvality.cz




Vyhledávání článků podle věku

(C) 1999-2016 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.