| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názor k článku Je aspartam nebezpečný?

5.6.2008 18:33:01 karel

jak je to doopravdy s metanolem z aspartamu?

Aspartam
Jak posuzuje WHO jeho potenciální toxicitu?
Z toxikologického hlediska byl aspartam zhodnocen komisí JECFA/FAO/WHO jako sladidlo zdravotně nezávadné a tato komise také stanovila akceptovatelnou denní dávku (tzv. ADI) poměrně vysoko na 40 mg aspartamu na 1 kg tělesné hmotnosti denně. To znamená, že člověk o hmotnosti 80 kg může denně bez rizika zkonzumovat 3 200 mg aspartamu, což by v přepočtu na cukr odpovídalo 640 g cukru. Je prakticky vyloučené, aby byl člověk schopen denně zkonzumovat takovéto množství sladkostí a slazených nápojů.

Jaké je složení aspartamu?
V mnoha článcích je zavádějícím způsobem uváděna informace, která vyvolává ve čtenářích dojem, že aspartam se skládá ze tří samostatných složek – z kyseliny asparágové, fenylalaninu a methanolu. Ve skutečnosti se jedná o methylester kyseliny asparágové a fenylalaninu, jehož chemický název je N-L-aspartyl-L-fenylalanin-1-methylester. Vlastnosti této sloučeniny jsou zcela odlišné od vlastností kyseliny asparágové nebo fenylalaninu nebo methanolu jako samostatných látek.

Obsahuje molekula aspartamu methanol?
Tvrzení, že methanol je strukturální součástí aspartamu, je holým nesmyslem. Pokud to někdo tvrdí, je nutno pochybovat o jeho znalostech chemie nebo má toto tvrzení záměrně vyvolat ve čtenářích obavy z nebezpečnosti aspartamu. Pravda je taková, že součástí aspartamu je methylester, což je z hlediska chemického názvosloví i chemických vlastností úplně něco jiného.

Může z aspartamu methanol vzniknout?
Za určitých okolností ano. Aspartam zahříváním netaje jako jiné chemické sloučeniny, ale při dosažení teploty 196 °C se rozkládá na diketopiperazin a na methanol. Akceptovatelná denní dávka pro tento vedlejší cyklický dipeptidový derivát aspartamu diketopiperazin byla stanovena FDA na 7,5 mg/kg/den. Také při určité kombinaci vlhkosti, teploty a kyselosti potraviny může dojít k rozkladu aspartamu na aspartylfenylalanin a methanol. Jak diketopiperazin tak aspartylfenylalanin se mohou dále hydrolyzovat na jednotlivé aminokyseliny – kyselinu asparágovou a fenylalanin. Ani jedna z uvedených sloučenin, které vznikají rozkladem aspartamu, však nevykazují sladkost. Pokud tedy nedochází během skladování ke snižování sladkosti nebo dokonce k její ztrátě, nedochází ani k významnějšímu rozkladu aspartamu a tedy nevzniká ani methanol.

Může k tomuto procesu dojít v těle člověka až po zkonzumování potraviny nebo nápoje, které jsou slazené aspartamem?
Předně je nutné potvrdit, že aspartam podléhá v těle člověka metabolické přeměně a není tedy z těla vylučován beze změny. Zcela logicky byla snaha prokázat potenciální složky rozkladu aspartamu v tělních tekutinách nebo tkáních. Protože je však kyselina asparágová a fenylalanin obsažen ve všech bílkovinných složkách potravin v několikanásobném množství, než kolik může ze zkonzumovaného sladidla vzniknout, zaměřila se pozornost spíše na prokázání methanolu. Na základě získaných poznatků lze konstatovat, že obsah uvolněného methanolu je nižší než 10% možného obsahu. Zbylé množství prochází jinými metabolickými přeměnami. Poměrně značné množství přijatého aspartamu je rozkládáno bakteriemi, které jsou přítomny v trávicím traktu člověka a vzniklé rozkladné produkty jsou těmito bakteriemi využívány jako živiny.

Kolik může ve skutečnosti vzniknout z aspartamu methanolu?
Uvedu několik čísel a čtenář ať si udělá závěr sám. Pro názornost jsou údaje vztaženy na obsah aspartamu v 1 tabletě běžného stolního sladidla tj. přibližně 20 mg aspartamu, což sladivostí odpovídá 1 kostce cukru. Z 20 mg aspartamu může teoreticky vzniknout 2,1 mg methanolu. V těle člověka pak může vzniknout pouze 0,2 mg volného methanolu.
I kdyby se vycházelo ze spotřeby 3 200 mg aspartamu na 80 kg člověka/den (povolených 40 mg na 1 kg váhy - takové množství sladkostí však není prakticky možné zkonzumovat), může se teoreticky uvolnit asi 168 mg methanolu.Tento údaj však vychází z předpokladu, že rozklad v lidském těle probíhá zcela stejně, jako rozklad např.v chemické laboratoři. To samozřejmě není možné. Pokud vezmeme v úvahu spotřebu asi 3 šálků kávy nebo čaje denně, k tomu nějaký slazený nápoj, lze předpokládat spotřebu kolem 300 mg aspartamu denně. Z tohoto množství může teoreticky vzniknout asi 15 mg methanolu, ve skutečnosti se v těle uvolní mnohem méně, přibližně asi 2 mg. Jen pro názornost, v našem těle normálně denně vzniká 300 až 600 mg methanolu podle typu přijaté potravy. Z 1 kg jablek může vzniknou až 1 400 mg metanolu a konzumací 1 zralé meruňky, broskve nebo 3 švestek vznikne v našem těle tolik methanolu, jako po konzumaci 12 tablet stolního sladidla s aspartamem. Methanol je také normálně obsažen v řadě potravin a nápojů, např. v 1 litru šťávy z černého rybízu je to 230 mg methanolu, v rajčatové šťávě 214 mg, ve šťávě z červeného rybízu 127 mg methanolu a 1 kg banánů obsahuje 180 mg methanolu.
Nechci zbytečně polemizovat s uvedeným článkem, ale považuji za seriózní poskytnout čtenářům trošku přesnější udaje než jen konstatování, že z aspartamu vzniká metanol, který poškozuje zdraví.
Odpovědět
Názory k článku (61 názorů)
Děkuji MartaZ 4.2.2004 11:39
*light potraviny.. Věra. 4.2.2004 13:15
Snažím se tomu vyhýbat Jana+kluk 8r.+Barunka 1,5 r. 4.2.2004 12:30
*Re: Snažím se tomu vyhýbat Jana 4.2.2004 13:6
**Mám cukrovku... Katka s broučkem 4.2.2004 13:36
***Re: Mám cukrovku... 16.5Salám&Lajka14 4.2.2004 13:42
****Re: Mám cukrovku... Jana 4.2.2004 15:23
*****Re: Mám cukrovku... Katka 9.2.2004 7:48
******Re: Mám cukrovku... Saša 9.2.2004 10:18
******Re: Mám cukrovku... -> pro K... Zuzana 9.2.2004 16:53
*******Re: Mám cukrovku... -> pro... Katka 10.2.2004 7:8
*****Re: Mám cukrovku... sabrina 17.2.2004 17:54
****Re: Mám cukrovku... Zuzana 4.2.2004 19:33
*****Re: Mám cukrovku.../pro Crysta... Irena, 1 Beruska+brisko 4.2.2004 20:58
*****Re: Mám cukrovku... Corra 4.2.2004 20:58
******Re: Mám cukrovku... Viktor, zadne brisko 16.12.2004 10:5
*****Re: Mám cukrovku.../pro Crysta... Irena, 1 Beruska+brisko 4.2.2004 20:59
******Také mám cukrovku,je mi 50 a... Jana 23.2.2004 16:29
*****Re: Mám cukrovku.../pro Crysta... Irena, 1 Beruska+brisko 4.2.2004 20:59
****Re: Mám cukrovku... sabrina 17.2.2004 17:51
*****Re: Mám cukrovku... Katka 27.3.2007 22:28
*****Re: Mám cukrovku... Markéta 12.9.2007 12:45
****Re: Mám cukrovku... anděl 29.10.2005 23:44
*****Re: Mám cukrovku... Petr 29.10.2005 23:47
******Re: Mám cukrovku... Pavel 30.10.2005 22:24
Díky za zajímavý článek Zuzana 4.2.2004 19:36
*Re: Díky za zajímavý článek Bubak 5.11.2006 11:37
CO TED HERMIONA* 13.7.2004 0:21
*Re: CO TED Libor, 2 synové 16.12.2004 10:22
aspartam je jed ktory prinasa rozpravkov... Jozko 23.11.2004 16:46
*Re: aspartam je jed ktory prinasa rozp... Pavel 30.10.2005 22:31
**Re: aspartam je jed ktory prinasa ro... Jakub 20.8.2008 1:41
*Re: aspartam je jed ktory prinasa rozp... Pavel 30.10.2005 22:31
ochutnávka Werca 27.2.2005 19:6
děkuju Jabulan 3.3.2005 13:32
*Viac informácií Michal 27.10.2005 13:13
Pořád ty samý nesmysly Tomas 27.2.2006 11:30
*Re: Pořád ty samý nesmysly Mara 24.5.2006 18:11
**Re: Pořád ty samý nesmysly John Sullivan 4.9.2006 1:58
*Re: Pořád ty samý nesmysly Jirka 15.1.2007 15:29
**Re: Pořád ty samý nesmysly Jirka1 29.6.2007 10:2
*Re: Pořád ty samý nesmysly Bivoj 6.10.2007 13:54
**cukr vs. aspartam Nux 6.10.2007 14:26
*Re: Pořád ty samý nesmysly Ivett a Rosalie Anna*31.12.06 9.11.2007 9:46
*Re: Pořád ty samý nesmysly Eva  27.11.2009 11:25
Je 6.9 veliký hendikep? Zdeněk 6.8.2007 4:52
*Jsem v šoku Majka 13.8.2007 18:50
komentář k nebezpečnosti aspartamu Milan Němeček 1.10.2007 15:11
*Re: komentář k nebezpečnosti aspartamu Lída,3 kluci a holka 1.10.2007 15:17
jak je to doopravdy s metanolem z aspart... karel 5.6.2008 18:33
*Re: jak je to doopravdy s metanolem z ... Lístek 8.7.2008 14:36
*Re: jak je to doopravdy s metanolem z ... Magda 6.1.2011 0:43
chyba Roman 10.7.2008 22:26
Zde máte konečně fakta Ls.lucki 9.7.2009 13:33
*Re: Zde máte konečně fakta ben 12.10.2009 21:21
**Re: Zde máte konečně fakta pozitiva 28.9.2010 11:34
***Re: Fakty k tým vašim faktom... Jano janovatý 15.3.2011 11:17
****Re: Fakty k tým vašim faktom... Jano janovatý 15.3.2011 11:30
Registrovana otrava pozitiva 28.9.2010 11:16
oprava Marek 5.9.2011 15:1
Aspartam je bezpečný Albibert 3.3.2016 7:15

Komerční sdělení

Nechcete udělat nový design Rodiny.cz?

Jirka

Již delší dobu si uvědomujeme, že po letech opět nadešel čas "občerstvit" grafickou podobu Rodiny.cz.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.