16.8.2007 11:17:44 Kača,Toník,Ludvík,Žofinka
užitečné bakterie?
Zdravím všechny. Našla jsem popsanou možnou příčinu problému s prdíky: Střevní plyny vznikají zejména činností nežádoucí střevní mikroflory. Trávicí systém miminka při narození žádné bakterie neobsahuje, kolonizují střeva až s přijatou potravou. Proto je důležité vytvářet takové podmínky, aby se zejména v tlustém střevě vytvořila převaha bifidogenních bakterií a laktobacilů nad těmi mikroorganismy, které by mohly způsobovat nadýmání. Složení užitečné miroflory můžeme zásadním způsobem ovlivnit stravou dítěte. Aby se bakteriím dobře dařilo, musí potrava obsahovat správné sachridy, nejlépe tzv.prebiotické fruktooligosaharidy. Právě jimi se bifidobaktrie živí. Jejich základním zdrojem je mateřské mléko. Jsou také zásobní látkou některých rostlin, např. čekanky nebo artyčoku. Velmi vhodné jsou v kombinaci s dalšími látkami, které příznivě upravují složení střevní mikroflory např. majoránkou. Užitečným bakteriím také prospívá vláknina např. z ovoce-švestek, jablek, meruněk. Vhodná je i laktoza protože upravuje pH ve střevech a tím omezuje růst škodlivých mikroorganismů.
Netroufám si uvedené informace soudit, ale zní to logicky.
Odpovědět